Sunnuntai, 20. elokuu 2017
Sami, Samuli

Hernekeitto

29.12.201622:56
1

Tein pari vuotta sitten kinkun jämistä hernekeittoa, ja siitä tuli niin kammottavan makuista, että en ole pystynyt sen jälkeen syömään hernekeittoa ollenkaan. Mies ehdotteli pari päivää sitten, että ehkä tänä vuonna voisi jo tehdä kinkusta keiton. Tiukasta vastustelusta huolimatta hävisin pelin, ja meillä tehtiin hernekeittoa. Yllätys oli kyllä varsin positiivinen, sillä keitto oli oikeasti hyvää. Jos vertaa siihen minun tekemään keittoon, niin suurin ero lienee nesteen määrässä. 

Hernekeitto

500 g kuivattuja herneitä
200 g kinkkua
1 sipuli
1 kasvisliemikuutio
Suolaa
Sinappia

Laita herneet likoamaan reilussa vedessä yön yli. Lisää kattilaan kasvisliemikuutio ja keitä herneitä liotusvedessä tunnin verran. Kuori vaahto pois. Lisää kuutioitu kinkku ja sipuli keittoon. Mausta suolalla ja sinapilla. Keitä miedolla lämmöllä toinen tunti. 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä khhk (kirjautumaton)
Lisäksi vielä valkosipulia ja porkkanaa, niin aina paranee. Ja jos saa kaupasta kunnon savuluita, niillä tulee taivaallinen. Itse keitän kinkunjämistä ja muutenkin aina mehumaijan kattilaosalla neljän, viiden litran annoksen. Rokkahan paranee lämmitettäessä. Pakastimeen voi panna kerta-annoksia ja niistä saa ruuan nopeasti. Ei toki mikrossa, hyi. Kasarin pohjalle pieni tilkka vettä kiehumaan ja siihen puolikohmeinen rokkaköntti lämpiämään. On hyvää. Puolen kilon hernepussin kanssa voi panna kinkkua kilon ja savuluita toisen. Niistä perataan lihat sitten kypsinä irti. Onhan sattumia sopassa. Suolaiset luut ja makea porkkana antavat ihan itämaisen säväyksen. Ja tietysti meiramia mausteeksi reilulla kädellä. Hifistelijät tarjoavat niin, että lautasen pohjalle pannaan pieneksi pilkottua raakaa sipulia ja valkosipulia. Kuuma keitto siihen päälle. Eikä mitään sokerista sinappia, vaan tujaus kunnon Dijonia. Maistuis varmaan sullekin...

Lisää uusi kommentti

Tuoreimmat uutiset

Blogisti

Kirjoittaja nauttii saaristolaiselämästä ja kokkaamisesta Saimaan rannalla. Alkukesällä herkutellaan oman kasvimaan antimilla ja syksyllä kerätään talteen Saimaan järviluonnon herkkuja. Talvella reissataan ja haetaan vaikutteita muun maailman keittiöistä. Saimaalaisen keittiön lisäksi ehdottomat suosikit ovat kaukaasialainen ja italialainen keittiö.

Blogistin muut kirjoitukset

30.01. 22:12
30.01. 19:05
16.01. 15:02
16.01. 15:00
10.01. 20:28
29.12. 22:56

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut