Keskiviikko, 16. elokuu 2017
Aulis

JOULU ON IHMISEN MAHDOLLISUUS TULLA IHMISEKSI

23.12.201610:20

Joulu ei ole kristillisen kirkkovuoden keskus eikä kohokohta. Se asema on pääsiäisellä.

Mutta joulu on inhimillisempi, omakohtaisempi juhla.

Näin kommentoi vanhan musiikin ja kirkkomusiikin tuntija Eric van Tassel erään äänilevyn esittelyvihkosessa vuonna 1998.

Tasselilla oli näkemykselleen hyvät perustelut. Onhan se ihmisen hahmo, jonka Jumala Raamatun mukaan otti, ihmisen hahmoista kaikkein haavoittuvin ja suojattomin. Joulu kutsuu meitä antamaan turvapaikan tälle lapselle.

PÄÄOMAN KAPINA TUOTTI TRUMPISMIN

30.11.201612:51
14

Menneisyydenkään ennustaminen ei ole niin helppoa kuin luulisi. Sen on Trump-ilmiökin opettanut.

Mitä trumpismin takana on? No globalisaatio tipahti taivaasta, hotkaisi valkoisen miehen työpaikat ja oksensi populismia ja rasismia. Kun tuo Donald Trump vielä keksi twiitatakin.

Suunnilleen näin meille on tarina kerrottu ja menneisyyttä ennustettu. Ei kovin syvällistä.

VALINNANVAPAUS PALVELEE VAIN PAREMPIOSAISIA

08.11.201610:57
7

Sote-uudistuksen punaiseksi langaksi tempaistiin valinnanvapaus kokoomuksen vaatimuksesta. Sillä hetkellä koko uudistus alkoi muotoutua terveysalan liikeyritysten ja heidän hyvätuloisten asiakkaidensa hankkeeksi.

Professoritason asiantuntijoiden kritiikki soten linjauksia ja valmisteluprosessia vastaan vain kasvaa ja kovenee. Eikä ihme. Laaja valinnanvapaus päätettiin ensin, ja sitä alettiin selvitellä ja valmistella vasta sen jälkeen.

Suuri ideologinen valinta tehtiin viime syksynä lehmänkaupassa, jossa keskusta sai 18 maakuntaa ja kokoomus valinnanvapauden.

SUOMI NOUSUUN LIMUVIINOILLA

28.10.201610:53
2

Sipilän hallituksen pyrkimyksistä ei ole vaikea löytää suuria epäjohdonmukaisuuksia. Yksi huutava ristiriita nousee ylitse muiden: hallituksen alkoholipolitiikka vastaan sote-hanke, tuottavuusloikka ja julkisen talouden tasapainottaminen.

PÄÄSY KIELLETTY KAUPUNKILUONTOON

30.08.201616:53
1

Suomalaiset ovat muuttaneet kaupunkeihin niin äskettäin, että moni haluaa tehdä radikaalin irtioton luonnosta aivan kuten murrosikäinen nuori tahtoo tempaista itsensä irti juuristaan. Se ei ole kehittyneisyyden vaan keskenkasvuisuuden merkki.

Varsinkaan suomalaiset päättäjät eivät osaa arvostaa kaupunkiluontoa eivätkä ymmärrä sen merkitystä terveydelle, ihmisenä olemiselle ja taloudelle, vaikka heille tarjottaisiin tutkimustietoa kultalautasella.

SOTAAKO TÄSSÄ KAIVATAANKIN?

28.07.201613:48
45

Sotasukupolvi kärsi väkivaltaisuuden ja ehdottomuuden kauheat seuraukset. Sodan jälkeen sama sukupolvi ponnisteli ankarasti rakentaakseen toisenlaisen, turvallisemman yhteiskunnan. Hyvinvointivaltion.

Onko sodan painajaisista kulunut jo liian kauan? Puheet ovat taas muuttuneet aggressiivisiksi, jopa sotaisiksi. Eriarvoisuutta kasvatetaan ja hyvinvointivaltiota puretaan. Vihan ja halveksunnan siemeniä kylvetään ja jakolinjoja vedetään tavallisten ihmisten keskuuteen.

BREXITIN TAUSTASYYT OVAT VIELÄ TABU

04.07.201610:46
7

Maahanmuutto, globalisaation vastustus, sensaationhakuinen brittilehdistö ja kampanjan suoranaiset valheet. Siinä suosituimpia selityksiä Brexitille.

Suuntia hipoo vaan ei osu. Sihtiä pitää tarkentaa ennen kaikkea brittihallituksen omaan talous- ja yhteiskuntapolitiikkaan ja sen tuhoisiin sosiaalisiin seurauksiin.

On siellä brittilehdistössä laatuakin. Niitä lehtiä pitää lukea, jos haluaa ymmärtää, miksi hieman yli puolet äänestäneistä briteistä halusi unionista ulos. Oma suosikkini on tietenkin The Guardian.

RUOTSI VOITTI SUOMEN ELVYTTÄMÄLLÄ

23.05.201611:41
5

Ruotsi on mennyt menojaan talousmaaottelussa Suomea vastaan sen jälkeen, kun se alkoi elvyttää vuonna 2013. Suomen politiikka on ollut kiristävää jo vuodesta 2010 lähtien.

Suomessa leikkauspolitiikan tekijät ja kannattajat ovat etsineet selitystä Ruotsin paremmuudelle muun muassa sikäläisistä työelämän reformeista. Talouden tunnusluvut eivät tätä selitystä tue.

SAVONLINNAN OKL JA YHTEISKUNNALLINEN HYVÄ

12.05.201614:43
3

Itä-Suomen yliopisto on irtautumassa maaperästään, kun se haluaa autioittaa Savonlinnan kampuksen.

Yliopisto ei enää ansaitsisi nimeään. Siitä tulisi Kuopion-Joensuun yliopisto.

Nykyinen, teknokraattisesti suuntautunut johto ei tunnu ymmärtävän, että yliopiston tehtäviin kuuluu laadukas opettajankoulutus koko laajan valtakunnanosan tarpeisiin.

KAMPUKSEN KOHTALO ON POLITIIKKAA!

09.05.201612:35
2

2000-luvun alussa Joensuun yliopisto teki suuren strategisen linjauksen: meillä toden totta on kampus myös Savonlinnassa, ja sitä aletaan voimallisesti vahvistaa neljän tukijalan varaan.

Jalkojen amputointi alkoi heti kohta. Nyt portailla palavat jo hautakynttilät. Muuttuiko maailma yhtäkkiä noin paljon? Ei. Politiikka muuttui, ja miehet vaihtuivat. Politiikkaa voidaan muuttaa nytkin.

HEI ME YKSITYISTETÄÄN VERORAHOILLA

23.04.201612:55
2

Mikä on Sipilän hallituksen sote-uudistuksen ydin? Se on sosiaali- ja terveyspalvelujen yksityistäminen - julkisella rahoitusvastuulla.

Nykyisessä sote-valmistelussa julkilausutut tavoitteet ja esitetyt keinot on ladattu täyteen sisäisiä ristiriitaisuuksia. Se ei näytä valmistelijoita haittaavan. Miksi? Mieleen tulee päällimmäisinä kaksi toisiinsa kytkeytyvää syytä.

Toisaalta hanketta näyttää ohjaavan vahva ideologia, fundamentalistinen usko markkinoiden kaikkivoipaisuuteen.

MARKKINOITA MATKIMALLA LISÄÄ BYROKRATIAA

01.04.201613:05
3

Alas byrokratia, sääntely ja turhat normit! Hyvinvointivaltio laihdutuskuurille! Tehoa ja tuottavuutta julkiseen hallintoon! Kilpailua kehiin!

Siinäpä mottoa, kun Suomen julkista sektoria on viime vuosikymmeninä uudistettu. Miten on käynyt? Todellisuudessa byrokratian purku, markkinaistaminen ja yksityisen sektorin matkiminen ovat tuottaneet uudenlaista byrokratiaa.

Matka on viime vuosina jatkunut sote-uudistuksen loputtomilla kiemuroilla, joissa riittää tulevaisuudessa aineistoa useampaankin akateemiseen tutkimukseen.

MONIKULTTUURISUUS - OIKEIN JA VÄÄRIN

04.03.201612:06

Voiko johdonmukaisesti ajatteleva ihminen juhlia maahanmuuttoa ja kulttuurista monimuotoisuutta, jos hän samanaikaisesti vastustaa monikulttuurisuuden politiikkaa?

Kyllä voi. Sen osoittaa tunnettu intialaissyntyinen toisen polven maahanmuuttajabritti, tietokirjailija ja toimittaja Kenan Malik. Hänen pieni kirjasensa Monikulttuurisuus ilmestyi suomeksi viime viikolla. Kustantaja on aikakauslehti niin & näin, jota julkaisee Eurooppalaisen filosofian seura.

PIIKKILANKAA VAI SITTENKIN TOIVOA?

25.02.201616:56
1

Eurooppalaisia arvoja suojellaan nerokkaalla keksinnöllä, jonka amerikkalainen farmari J.F. Glidden patentoi vuonna 1874. Silloin länteen työntyvä valkoinen mies turvasi valloituksiaan eläimiltä ja intiaaneilta piikkilangalla.

Myöhemmin piikkilanka eristi juutalaiset keskitysleireihin vanhalla mantereella. Nyt se torjuu muslimipakolaisia EU:n sisärajoilla. Omia kansalaisiaan valkoinen mies uskoo voivansa pian valvoa esineiden internetillä, jopa kansalaisten omilla pesukoneilla. Siihen palaan kirjoituksen loppupuolella.

ERIARVOISUUDEN KASVU EI NÄYTÄ HUOLETTAVAN

03.02.201616:56
4

Laitapa valtioneuvoston verkkosivuille hakusanaksi eriarvoisuus. Valitse ajanjaksoksi nykyinen hallituskausi. Saat kolme hakutulosta, ja nekin liittyvät vain etäisesti eriarvoisuuden vähentämiseen. Sen sijaan kilpailukyky tuottaa 174 hakutulosta.

Ei tämä uutta ole, mutta tukee professori Juho Saaren analyysiä: Suomen viimeaikaiset hallitukset eivät ole pitäneet eriarvoistumista edes selvittämisen arvoisena ongelmana siitäkään huolimatta, että eriarvoisuus haittaa paitsi ihmisiä myös talouskasvua ja julkista taloutta.

SIITÄ OLISI TULLUT HIENO ELOKUVA

15.01.201611:31
1

Eräällä Suomen kirjallisuuden suurimmista mestareista päättyi juuri tuplajuhlavuosi, mutta harva sen alkamisestakaan mitään tiesi. Piippolassa kyllä juhlittiin.

Pentti Haanpää on julkaissut taas, sata vuotta syntymänsä ja 60 vuotta kuolemansa jälkeen. Ja päähenkilö on nainen. Sekin on monille yllätys.

Elokuvaa hän siitä tekstistä aikoi, ja hienon filmin siitä olisi saanutkin. Mutta filmiherrat eivät ymmärtäneet hyvän päälle, eikä Kauneuden kirousta romaaninakaan julkaistu. Vielä.

ANTAKAA MAHDOLLISUUS EDES LAPSILLE

31.12.201515:45
2

Jos saisin esittää vain yhden toivomuksen vuodelle 2016 ja Juha Sipilän hallitukselle, se olisi tämä: antakaa edes lapsille mahdollisuus. Päättäjiin on vedottava uudelleen ja taas uudelleen kaikesta turhautumisesta huolimatta.

Näin maan parhaat asiantuntijat ovat tehneetkin. Viimeksi lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila vakuutti, että sijoitus lapsiin on erittäin tuottava investointi. Mutta lapsista säästäminen kostautuu tulevina vuosina pahan kerran.

KELPAAKOHAN VIINATIETOKAAN?

16.12.201511:28

Ankara vääntö on alkanut, kun hallitus uudistaa alkoholilakia. Alan elinkeinoilla on isot toiveet: holhous pois, janoisille hyvä mieli ja bisnes luistamaan. Karkkipäivien rinnalle viinapäivät.

Saapa nähdä, kelpaako suomalainen ja kansainvälinen tutkimustieto hallitukselle yhtä huonosti alkoholipolitiikassa kuin esimerkiksi talouspolitiikassa ja koulutuspolitiikassa on kelvannut.

TARPEEKSI HYVÄ KOULU RIITTÄÄ

30.11.201516:34

Huippukoulut huippuyksilöineen eivät ratkaise Suomen tulevaisuutta. Tuskin sitä ratkaisevat minkäänlaiset koulut.

Mutta ihan tavalliset koulut voivat olla Suomen selviytymisessä iso apu. Varsinkin koulujen merkitys demokratialle ja ylipäätään yhteiskunnan koossapysymiselle on näinä pirstoutumisen aikoina uudelleen nousussa. Oli jo ennen nykyistä maahanmuuttoaaltoa ja sen aiheuttamaa vastarintaa.

KUN TIETO EI KELPAA

31.10.201520:23
10

Löytyykö Eurooppaa ja Suomea jäytävän talouskriisin taustoista jokin suuri kertomus? Yksi vahva ehdokas on tutkimustietoon perustuvien kriittisten äänten jääräpäinen sivuuttaminen.

Taloustieteen professori Markus Jäntti sanoi äskettäin, että suomalaisella talouspoliittisella keskustelulla on hyvin vähän ja vain satunnaisesti tekemistä taloustieteen kanssa.

Sivut

Blogisti

Näki töyhtöhyypän vuonna 1963 eikä tunnistanut sitä. Suuttui ja päätti ottaa selvää linnuista ja koko maailmasta. Haastatellut sadoittain dosentteja ja professoreita eikä ole saanut vieläkään vastausta kaikkeen.

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut