Sunnuntai, 22. tammikuu 2017
Visa

Porkkanasämpylät

16.01.201715:02

Teen tällä samalla ohjeella välillä leipää ja välillä sämpylöitä. Kumpikin toimii yhtä hyvin. Leipä on uunissa puolisen tuntia, sämpylät hieman vähemmän aikaa.

Porkkanasämpylät

1 dl kaurahiutaleita
2,5 dl vettä

***

2,5 dl vettä
Pussi kuivahiivaa
n. 3 dl porkkanraastetta
o,5 dl oliiviöljyä
2 tl suolaa
Loraus siirappia
Karkeita vehnäjauhoja
Karkeita ruisjauhoja

Hedelmäsmoothie

16.01.201715:00

Nyt löytyi vihdoin mieleinen smoothie, joka sopii hyvin sekä aamu- että välipalaksi. Normaalisti teen smoothien rasvattomaan maitoon, mutta jogurtista tulee hieman ruokaisampi versio. 

Hedelmäsmoothie

2 dl rasvatonta maustamatonta jogurttia
Puolikas banaani
Reilu kourallinen vihreitä viinirypäleitä

Laita kaikki aineet blenderiin ja aja kunnolla sekaisin. Olen tehnyt tätä nyt useamman kerran ja erilaisilla hedelmillä. Tämä on suosikkini siksi, että banaanista tekee smoothien täyteläiseksi ja viinirypäle antaa makeutta. Tähän ei tarvitse lisätä sokeria.  

Kokonaisena paistettu broileri

15.01.201711:42
2

Aika harvoin tulee tehtyä kokonaista broileria kotona. Sinänsä harmi, sillä tämä on erittäin helppoa ja maukasta ruokaa. Tällä kertaa halusin broileriin oikein kunnon valkosipulin maun, ja siksi laitoin reilusti murskattua valkosipulia broilerin nahan alle. Nahan alle siksi, että maku imeytyy paremmin ja epäilen, että valkosipuli olisi palanut nahkaan jos sen olisi laittanut nahkan päälle.

Broileri uunissa 

1 broileri
1 – 2 limeä
4 – 5 valkosipulinkynttä
Sitruunaista oliiviöljyä
Soijaa
Juustokuminaa
Suolaa

Matikkakeitto

10.01.201720:28
5

Talven ensimmäinen matikkakeitto on nyt tehty. Tykkään kyllä ihan perinteisestäkin matikkakeitosta, mutta päätettiin kuitenkin tällä kertaa vähän tuunata perinteistä reseptiä. Ja täytyy sanoa että tuunaus kannatti, sillä valkoviini ja sitruuna antavat liemeen todella kivaa hapokkuutta. Tästä tuli paras matikkakeitto, mitä olen koskaan syönyt.

Matikkakeitto

1 matikka
2 laakerinlehteä
5 maustepippuria

Valkosipulikuhaa uunissa

08.01.201718:57

Tänään oli sellainen iloinen päivä, että saimme isältäni talven ensimmäiset matikat. Olin kuitenkin ottanut jo aamulla pakastimesta kuhaa sulamaan, joten päätettiin että matikkakeitto jää huomiseen ja tänään laitetaan uunikuhaa. Matikkakeiton vuoro olkoon huomenna. Tähän ohjeeseen käy muukin vaalea kala. 

Valkosipulikuhaa uunissa 

2 kuhafilettä
1 punainen suippopaprika
1 suuri punasipuli
4 valkosipulinkynttä
Loraus hunajaa
Sitruunaista oliiviöljyä
Suolaa ja mustapippuria

Kevyesti uuteen vuoteen

07.01.201714:52
3

Uusi vuosi, uudet kevyemmät elämäntavat. Tämä lienee aika monen suomalaisen agenda tällä hetkellä. Ja vähän samoilla ajatuksilla täälläkin. Herkuttelusta ei ole toki tarkoitus luopua, vaan tehdä ruokaa hieman kevyemmin. Eilen kasasin alkupalaksi lautasellisen herkkuja, joista tulikin varsin mainio kokonaisuus.

Alkupala kahdelle hengelle

2 kananmunaa
Pussi isoja katkarapuja
3 valkosipulinkynttä
n. 100 g kylmäsavulohta
Mangoa
Kapriksia
Salaatinlehtiä

Hernekeitto

29.12.201622:56
1

Tein pari vuotta sitten kinkun jämistä hernekeittoa, ja siitä tuli niin kammottavan makuista, että en ole pystynyt sen jälkeen syömään hernekeittoa ollenkaan. Mies ehdotteli pari päivää sitten, että ehkä tänä vuonna voisi jo tehdä kinkusta keiton. Tiukasta vastustelusta huolimatta hävisin pelin, ja meillä tehtiin hernekeittoa. Yllätys oli kyllä varsin positiivinen, sillä keitto oli oikeasti hyvää. Jos vertaa siihen minun tekemään keittoon, niin suurin ero lienee nesteen määrässä. 

Valkosuklaa-piparkakkumousse

25.12.201611:43

Tänä jouluna ei ole tullut tehtyä kovinkaan montaa jouluruokaa. Oltiin aattona syömässä vanhempieni luona, ja päätettiin että kotona tehdään vain kinkku. Aatonaattona meillä kävi illallisvieraita, ja vaikka muu ruoka ei erityisen jouluista ollutkaan, tein jälkiruuaksi aika mainion valkosuklaa-piparkakkumoussen, joka maistuu kyllä muulloinkin kuin joulun aikaan.

Valkosuklaa-piparkakkumousse

2 dl kermaa
250 g Mascarpone-juustoa
1 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
n. 100 g valkosuklaata
Piparkakkuja

Yrttikuorrutetut karitsankyljykset

16.12.201617:58
1

Heinolan Heilin lihatiskistä löytyi niin upeita karitsan kyljysrivejä, ettei niitä voinut vastustaa mitenkään. Yllättävän harvoin lihatiskeistä löytyy kyljysrivejä. Tällä kertaa päätin testata kuinka rapea yrttikuorrutus toimii karitsan kanssa. 

Yrttikuorrutus

1 – 2 dl juustolla maustettuja tortillachipseja
1 ruukku persiljaa
1 ruukku korianteria
0,5 dl parmesania
3 valkosipulinkynttä

Laita kaikki ainekset korkeaan astiaan ja sekoita sauvasekoittimella. 

Paprikasalsa

11.12.201622:09

Minulla on aina säännöllisin väliajoin joku ruoka tai raaka-aine, jota tulee syötyä tai tehtyä poikkeuksellisen usein. Viime viikkojen villitys on ollut monikäyttöinen paprikasalsa. Tein sen alun perin täytteeksi fajitaksille, mutta siitä se siirtyi kätevästi lisukkeeksi grillatulle kalalle ja lihalle, ja sopiipa se mainiosti myös leivän päälle. Salsa on tosi yksinkertainen valmistaa ja se säilyy hyvin muutaman päivän jääkaapissa eli kerralla voi valmistaa isommankin satsin.

Mustatorvisienellä maustetut simpukat

06.12.201608:45

Tehtiin viikonloppuna pitkästä aikaa simpukoita. Mietittiin kovin, että mitähän uutta keksisi mausteliemeksi. Mies ehdotti että laitetaan mausteeksi mustatorvisieniä. Ensimmäinen reaktioni oli, että ei missään nimessä. Menee hyvät sienet hukkaan kun eihän ne sieltä maistu kuitenkaan. Annoin kuitenkin lopulta periksi ja hyvä niin. Sienet nimittäin maistuivat liemessä ja hyvältä maistuivatkin. Suosittelen kokeilemaan.   

Kanasalaatti

30.11.201623:04

Olen jotenkin erityisesti viehtynyt broilerin koivista tehtyihin paistileikkeisiin, sillä ne ovat todella mureita ja maukkaita. Leikkeitä on tullut käytettyä monenlaisiin ruokiin, tänään tehtiin niistä salaattia. 

Kanasalaatti

500 g broilerin paistileikettä
Herkkusieniä
1 limen mehu
Soijaa
2 valkosipulinkynttä murskattuna
Piri-piriä

Mausta paistileikkeet limen mehulla, soijalla, murskatulla valkosipulilla ja piri-pirillä. Anna marinoitua noin puoli tuntia. Paista leikkeet ja viipaloidut herkkusienet pannulla.

Burgeri-ilta

29.11.201621:42

Tänään tehtiin pitkästä aikaa itse hampurilaisia. Tehdään normaalisti pihvit siten, että sekoitetaan kevyesti nautajauheliha ja mausteet ja paistetaan paksut pihvit, jotka jätetään keskeltä raa’aksi. Tällä kertaa sain jostain päähäni, että haluan tehdä sellaiset oikein tiiviit, ohuet pihvit. Eikä se oikeastaan hassumpi päähänpisto ollutkaan. Ainakin hampurilaisen syöminen oli huomattavasti helpompaa kuin aikaisemmin.

Jauhelihapihvit

400 g naudan jauhelihaa
4 valkosipulinkynttä
Suolaa 
Mustapippuria
Kuivattua nokkosta

Naudan ribsit

27.11.201622:24

Minulla on tapana ostaa naudanlihat Pesolan lihasta Runnilta. Tai harvemmin tulee ihan Runnilla saakka käytyä, vaan Pesolan isäntä tuo lihaa Savonlinnaan Casinolle, ja siinä samassa kulkee minunkin pakettini. Viimeiseen satsiin otettiin testattavaksi Charolais-naudan ribsit. En ole ikinä ennen tehnyt ribsejä naudasta, ja lihapaketin aukaisu olikin melkoinen yllätys. Paketista löytyi mahtavankokoinen pala, jossa luutkin olivat varsin järeät. Possun ribsit tuntuvat varsin heppoisilta näihin verrattuna. Ja lihan maku oli kertakaikkisen mainio.

Lohikeitto itämaiseen tapaan

21.11.201616:20

Keittointoilu näyttää jatkuvan. Ostin tosin keittoon käyttämäni savulohen vähän muuhun tarkoitukseen, mutta keittoon se päätyi. Suosittelen kuitenkin tekemään tämän keiton mieluummin vaikka kanasta, sillä vaikka kokonaisuus olikin ihan maukas, ei lohi selkeästi ole paras vaihtoehto tähän. Huomioi myös, että pesto Arrabbiata on varsin tulista koska se sisältää mm. chiliä ja valkosipulia. Jos ei tykkää tulisesta ruuasta, niin kannattaa puolittaa peston määrä. Sen voi korvata myös tomaattipyreellä.  

Tonnikala-pastalaatikko

15.11.201616:08

Olin eilen sen verran laiskalla tuulella, että päätin tehdä jotain mahdollisimman helppoa ruokaa. Tavallisesti teen laatikkoruokiin itse jonkinlaisen kastikkeen, mutta nyt päädyin käyttämään vain valmiita tuotteita. Rainbown juustoinen pastakastike oli ihan uusi tuttavuus, mutta toimi tässä yhteydessä oikein mainiosti. 

Tonnikala-pastalaatikko

Reilu puoli pussia ruispastaa
2 purkkia tonnikalafileitä
1 punasipuli
Purkki Rainbow juustoista pastakastiketta
Purkki yrttistä ruokakermaa 10 %
Suolaa ja pippuria

Kana-kookoskeitto

06.11.201610:16

Viime aikoina on tullut kyllä tehtyä poikkeuksellisen paljon keittoja. Niinpä jatketaan vielä täälläkin keittolinjalla. Tähän ohjeeseen sopii hyvin muukin liha kuin kana, ja fileet voi hyvin korvata valmiilla suikaleilla. Minä haluan jostain syystä aina paloitella itse lihat, mutta helpommalla pääsee jos ostaa valmiit suikaleet.

Kana-kookoskeitto

400 g kananfileitä
1 punainen suippupaprika
2-3 vartta varsiselleriä
1 punasipuli
1 prk kookosmaitoa
Soijaa
Limen mehu
Puolikas punainen chili
Vettä

Sipuli-hirvikeitto

31.10.201621:28

Aika hauska yhdistelmä tuli testattua viikonloppuna. Päätettiin tehdä sipulikeittoa, mutta samalla pohdittiin että keitosta voisi tehdä jotenkin hieman ruokaisampaa. Saaren hirviseurue on ollut sen verran ahkera, että meilläkin on pakastimessa ihan kelpo määrä hirveä, joten hirveenhän sitä päädyttiin. Toki keitossa voi halutessaan käyttää muutakin jauhelihaa. 

Sipuli-hirvikeitto

3 keltasipulia
3 punasipulia
purjoa
8 dl vettä
Ruokaöljyä
Suolaa 
Pippuria
Kuivattua nokkosta
noin 400 grammaa hirvijauhelihaa

Borssi pietarilaisittain

30.10.201618:33

Kävin viikolla kylässä pietarilaisen ystäväni luona. Pöytä oli laitettu venäläiseen tapaan taas niin koreaksi kuin sen vain voi laittaa. Alkuun oli tarjolla salaattia, sen jälkeen borssikeittoa, pääruuaksi lihapataa ja jälkiruuaksi vielä jäätelöannokset. Ja tämä kaikki siis lounaaksi. Tykkään kovasti venäläisestä keittiöstä, ja aivan erityisesti venäläisistä keitoista. Tälläkin kertaa tuo borssikeitto oli kaikista maukkainta. 

Kananpoikaa hoisin-kastikkeessa

24.10.201621:16

Tänään tuli yhdistettyä pari uutta tuttavuutta. Löysin kaupan lihatiskiltä Karinimen uutuustuotteen kananpojan reisiosasta leikatut paistileikkeet. Olen aina tykännyt enemmän kanan reisiosasta kuin fileestä, joten tämä löytö oli todella mieleinen. Reisiosa on erityisen mureaa ja jo pienellä paistamisella saa mukava muhevia kanapaloja.

Sivut

Blogisti

Kirjoittaja nauttii saaristolaiselämästä ja kokkaamisesta Saimaan rannalla. Alkukesällä herkutellaan oman kasvimaan antimilla ja syksyllä kerätään talteen Saimaan järviluonnon herkkuja. Talvella reissataan ja haetaan vaikutteita muun maailman keittiöistä. Saimaalaisen keittiön lisäksi ehdottomat suosikit ovat kaukaasialainen ja italialainen keittiö.

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä