Sunnuntai, 20. elokuu 2017
Sami, Samuli

Kolumni: Jättipottia odotellessa

21.04.201714:00
3
  • VERKKO KOLUMNIKUVA Hannu Ojala

    Hannu Ojala Kuva: Kai Skyttä

Hannu Ojala
@uutisvuoksi.fi
Tavallinen palkka tavanomaisella työuran pituudella tarkoittaa suomalaiselle käteen keskimäärin 900 000 euroa.
Ja keskimäärin se on aivan liian vähän. Moni meistä hakee lisää rahapeleistä.
Iso raha sopii haaveeksi. Kun tuli tieto, että Lielahteen on jysähtänyt Eurojackpotista 87 miljoonaa euroa, harva oli onnellinen voittajan puolesta.
Summa tiedettiin aivan liian suureksi, mutta kukaan ei tähän mennessä ole pystynyt kertomaan oikeaa ja sopivaa jättipotin kokoa.

Tupakka-askin ostaja ottaa tietoisen riskin sairastumisesta. Harva rahapelin pelaaja miettii vakavissaan, mitä suurella rahalla aikoo tehdä, kun voittoriski realisoituu. Näin tapahtuu silti lähes joka viikko jossakin päin Suomea ja Eurooppaa.
Tyyliin kuuluu, että kaikki muut tietävät voittajaa paremmin, miten rahan kanssa pitää toimia.
Yksi kehottaa lahjoittamaan rahat köyhille ja toinen tarjoaa tuottoisia sijoituskohteita. Loput varoittelevat rahan tuomista ongelmista.

Tunnettuja ovat tarinat, joissa raha on pelkästään pilannut kunnollisena pidetyn tavallisen ihmisen elämän. On ajettu humalapäissään taksilla rahat maailmalle tai jouduttu huijausten uhriksi.
Raha ei sovi ainakaan niille, jotka sitä eniten tarvitsevat. Se käy kyllä kansainväliselle artistille, formulakuskille tai jääkiekkoilijoille.
Heistä yksi on niin viisas, että hankkii hallin kokoisen autotallin täyteen autoja. Toinen ostaa ison talon Monacosta ja kolmas ryyppää maksansa reikäiseksi haisevaksi Viledaksi.

Pääsiäisvapaiden päätyttyä ainoa mieleen tuleva ehdotus tuleville voittajille on, että ensin ei pidä tehdä mitään. Sen jälkeen pitää vain määrätietoisesti jatkaa sitä, minkä on aloittanut.
Pankin sijoitusneuvoja saa odottaa. Rahaa on, ja se riittää.

Kirjoittaja on Kaakon Viestinnän toimittaja.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Miten niin liian suuri, saihan nokian johtajakin vuonna 2015 9 miljoonaa palkkaa ja muita etuja. Tuokin 87 miljoonaa voittanut pystyy laittaaan kymmenessä vuodessa voittonsa sileäksi jos elää kuin nokian johtaja.

Lähettänyt käyttäjä Ergo sum (kirjautumaton)
Paras keinohan on antaa tuollaiset summat köyhille sukulaisille. Varakkuuteen kasvaneet eivät puhu rahasta - sitä vain yksinkertaisesti on. Kolmentonnin kuukausipalkalla sinnittelevät eivät voi yksinkertaisesti käsittää oikeita mittasuhteita. Useimmiten satamiljoonaa ei ole sen kummempaa heille kuin satatuhattakaan. Ensin uusi auto, sitten uusi kämppä ja sitten uusi elämänkumppani - näinhän se menee. Sitten ero uudestakin ja puolet siitäkin jämävoiton puolesta onkin jo mennyt liksojen lisäksi. Maksa tikanheiton varjolla vielä rasvaiseksi ja parit ohitusleikkaukset niin siinähän se alkaakin olla. Viimeinen keino onkin sitten heittää laulukeikkaa parin vuoden välein tai jäädä hoilottamaan kaverin mökille pummina.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut