Perjantai, 18. elokuu 2017
Leevi

Kolumni: Työnhakija loistaa hyvällä asenteella

Päivitetty: 19.03.201716:30
5
  • VERKKO KOLUMNIKUVA Pekka Lakka

    Pekka Lakka Kuva: Kai Skyttä

Lapwall on avaamassa tehdasta Keuruulle. Puuelementtejä valmistava yritys aikoo alussa palkata tehtaalle 30 uutta työntekijää. Kasvusuunnitelmat ovat kuitenkin kovat. Tehtaan pitäisi lähivuosina antaa töitä peräti 200 rakentajalle.
Ylen uutisessa Lapwallin projektipäällikkö Tuomi Vikki kertoi, että yhtiö aikoo kouluttaa työntekijänsä itse. Rekrytointiperusteena ei käytetä ammattitutkintoja.
Yksi palkkaamisperuste yrityksellä kuitenkin on. Se on hyvä asenne. Vikin mukaan Lapwalliin töihin tulevan pitää olla ahkera, ja sitoutumista työhön arvostetaan.

Olen tavannut viime aikoina paljon eri alojen ammattilaisia. Tällä viikolla keskustelin muutaman yrittäjän kanssa yrittämisen motiiveista.
Oli pysähdyttävää kuulla, miten he kertoivat motivaationsa lähteistä. Näitä ihmisiä motivoivat muut kuin aineelliset päämäärät. Yksi niistä on yrittäminen itsessään. Viivan alle jäävä tulos on toki kaiken yritystoiminnan edellytys, mutta yrittämisellä näyttää olevan paljon muitakin arvoja. Moni kokee kasvaneensa ihmisenä.
Jotkut korostavat hyvän tekemistä. Halu tehdä töitä hyvien ihmisten kanssa motivoi sekin.
Mielikuvat yrittämisestä saattavat vaihdella paljon. Joku näkee silmissään hämyisen metallipajan, jossa yrittäjä puurtaa pitkää päivää. Toisessa päässä on loistoautolla kaarteleva yrittäjä, joka on siirtynyt operatiivisesta työstä omistajaksi.
Yrittäminen on tätäkin, mutta varmasti myös kaikkea siltä väliltä.

Tulevaisuuden töihin ammattilaisia rekrytoivat työnantajat korostavat nykyään samaa asiaa mitä Lapwallkin. Asenteella on iso merkitys. Työhaastatteluissa painottuvat motivaatioon liittyvät kysymykset. Kokenut rekrytoija tekee kotiläksyt ja kaivaa työtä hakevan asennetta esiin pala kerrallaan.
Koska osaamisen vaatimukset muuttuvat koko ajan, niillä erottuminen työn haussa vaikeutuu päivä päivältä. Sen sijaan hyvällä asenteella voi loistaa.
Lopulta työelämässä on kysymys siitä, miten itse kukin työhönsä motivoituu. Motivaation lähteitä voi olla monia, ei ole olemassa oikeita tai vääriä. Kaikki lähtee ihmisen halusta tehdä.
Pomojen haasteena on luoda turvallisuutta muuttuvan työelämän aallokossa. Esimiehellä on vastuunsa työmotivaation ylläpitämisestä ja tukemisesta. Mutta paloa työhön ei pomolta saa, jos sitä ei yksinkertaisesti ole.

Pekka Lakka
pekka.lakka@kaakonviestinta.fi

Kirjoittaja on Kaakon Viestinnän sisältöjohtaja.
 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Jos Suomi karsii turhat toiminnot ja säännöt valtion- ja kuntien tehtävistä ja muuttuu joustavaksi, että yritystoiminta on mahdollista ilman "virkamies- ja lakiviidakkokauhua". Valtio lakkauttaisi yksipuolisesti turhat maksut EU:lle sekä ns. muitten maitten kehittämiseen. Tällöin motivaatio tehdä työtä palautuisi Suomeen alemman veroprosenttin ja yleisen alemman hintatason myötä, arjessa.

Käyttäjän Anssi Mikkola kuva
Lähettänyt käyttäjä Anssi Mikkola
Kirjoituksessa haetaan termiä "sisäinen yrittäjyys". Se tarkoittaa, että palkkatyötä tekevä toimii työssään samoin kuin yrittäjä, joka joutuu myymään asiakkaille omaa työtään. Lyhyesti sen voi ilmaista sanalla "asenne". Hyvän asenteen omaavat voivat yleensä helpommin vaihtaa työpaikkaa ja ovat usein työyhteisönsä parhaiten palkattuja. Heitä ei irtisanota ensimmäisenä ja jos työtehtäviä voi valita, he saavat todennäköisesti valita ensimmäisinä. He tekevät aina työssään parhaansa, huolimatta ulkoisista tekijöistä. Hallituksen toimet tai pakolaisten määrä eivät vaikuta hyvän asenteen omaavan työntekijän työhön. Eri asia on, miten hyvin työnantaja "motivoi" työntekijöitään. Jos työnantaja ei miellytä tarpeeksi, hyvällä asenteella varustetun työntekijän on helppo vaihtaa työpaikkaa. Hän kuitenkin hoitaa työnsä loppuun saakka moitteettomasti. Tällaisia työntekijöitä on valitettavan vähän, siinä meistä useimmilla olisi parannettavaa. Työelämä on kuitenkin pohjimmiltaan yksilöiden välistä kilpailua. Hyvä esimerkki on Lahdesta muutaman vuoden takaa. Nuori aikuinen oli vaihtamassa alaa ja aloittanut puusepän opinnot. Hän oli ensimmäisessä työharjoittelussaan puualan yrityksessä. Opinto-ohjaaja kysyi yrityksen edustajalta, miltä nuoren tuleva puusepän ura vaikutti. Yrityksen päällikkö vastasi: "ei hän vielä kummoinen puuseppä ole, mutta hänellä on niin hyvä asenne, että kyllä me hänet palkkaamme".

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Kommentit sen paremmin kuin itse artikkelikaan ei pidä paikkaansa. Ei ainakaan kun työnhakija on viisikymppinen tai yli. Sen on huomannut, jos on nuoruudessaan kiertänyt ulkomaita myöten työmaita ja nyt vanhempana (työttömänä) saanut pistäytyä armopätkillä työpaikoilla. Siellä jatkuvasti työssä olleilla on todellakin asenne kohdallaan ja yrittäminen huipussaan. Tuttujen kanssa miihailevat ja höhhäilevät kuluttavat aikaa leipääntyneinä tehtäviinsä, pomoonsa ja palkkaansa. Taidot ja tietämys on sillä tasolla kun se aikoinaan on kansalaiskoulussa "opiskeltu".

Lähettänyt käyttäjä Pienyrittäjä La... (kirjautumaton)
Lainaus: Lapwall Oy:n rekrytointiperusteena ei käytetä ammattitutkintoja. ( Se on viisautta, ammattitutkinnot eivät kerro yhtään mitään, kiitos maisterivetoisen epäonnistuneen ammatillisen koulutuksen ) Yksi palkkaamisperuste yrityksellä kuitenkin on. Se on hyvä asenne. Se on just näin. Vanhainkodin asukkina muistelen miten esimiehenä ollessa palkkasin kymmeniä henkilöitä OIKEA ASENNE on kaikkein tärkein. Yksi tosi tarina onnistuneesta rekrytoinnista. Yrittäjä, eli palkanmaksaja kysyy työnhakijalta -Onko sulla kuorma-auton ajokortti EI, mutta voin hankia sen. -Osaatko ajaa trukilla, EN, mutta voin opetella -Osaatko hitsata EN, voin yrittää opetella No, tule aamulla kello 7 töihin, ja saatiin yksi parhaista tekijöistä!!

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut