Keskiviikko, 23. elokuu 2017
Signe, Varma

Kolumni: Uudistuva koulupolku

10.08.201714:00
17
  • Häkkänen, Antti kok

    Antti Häkkänen Kuva: Kimmo Brandt

Yli 550 000 peruskoululaista aloittaa näinä päivinä koulutiensä.
Ensimmäiselle luokalle käy tänä syksynä arviolta 62 900 ekaluokkalaista. Koulujen alkamisen yhteydessä on hyvä nostaa esiin koulupolun — aina varhaiskasvatuksesta tohtoriopintoihin — merkitys itsenäisen ja vauraan Suomen historiassa.
Venäjän vallan aikana kansallista identiteettiä luotiin lisäämällä kansan koulutustasoa ja vahvistamalla omaa kieltä ja kulttuuria. Itsenäistyminen ei olisi satavuotta sitten onnistunut, ellei sivistyksen kautta olisi luotu ymmärrystä yhteisestä identiteetistä.

Sivistys on myös luonut nykyisen hyvinvoinnin ja vaurauden perustan.
1920-luvun oppivelvollisuusjärjestelmä, 1970-luvun uusi peruskoulu ja korkeakoulujärjestelmään panostaminen olivat osoituksia tahdosta nostaa maa taloudelliseen ja sosiaaliseen menestykseen. Oppilaiden vahva opiskelumotivaatio, ammattitaitoiset opettajat ja viisaat poliittiset ratkaisut loivat pohjaa hyvälle tulevaisuudelle.
Suomalaisen koulutusjärjestelmän uudistaminen on nyt erityisen haastava tehtävä. Tulevaisuuden osaamisvaatimukset ovat vahvassa murroksessa. Tiede ja teknologia muuttavat yhteiskuntaa yhä kiihtyvällä tahdilla. Keinoäly, teollinen internet, robotisaatio ja 3D-tulostaminen vain esimerkkeinä.

Korkea osaamistasomme on ollut jo vuosia vaarallisen itsestään selvä asia. Suomi on menettänyt asemiaan kansainvälisessä osaamiskilpailussa.
Koulutuksen uudistamiseen on vihdoin tartuttu opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) johdolla. Esimerkkeinä varhaiskasvatuksen laadun kehittäminen, uusi peruskoulu -ohjelma, lukiouudistus, ammatillisen koulutuksen reformi ja korkeakoulutuksen rakenteiden uudistaminen. Viemme näitä uudistuksia määrätietoisesti eteenpäin.
Tulevaisuuden osaamista uudistettaessa ratkaisevan tärkeässä roolissa on koulutuksen koko ketjun toimivuus. Varhaiskasvatuksessa onnistuminen luo perustan huippuosaamiselle.

Antti Häkkänen

Kirjoittaja on oikeusministeri.
 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Jorma Myyryläinen
Eiii, ei nyt enää tätäkin --- pitää näppinne erossa koulukaarista ja liikennepoluista vai mitä ne on. Voisiko näille häkkäsille, grahnlaasosille ja bernereille saada jotkut suojatyöpaikat jotta me tavalliset taatiaiset olisimme suojassa näiltä "kehittämiskärkihankkeilta".

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Justiinsa, varhaiskasvatuksen laadun yms. kehittäminen: Nämä päättäjät, täydelliset tallukat tosiasioiden tietämyksessä, suunnittelevat muun muassa vieraankielen ja jonkin atk-taitojen opetuksen aloittamista eskarissa oleville lapsille. Jokainen, siis jokainen, jolla on tai joskus ollut lapsia, voi todeta, että nämä tallukat eivät kyllä tiedä esimerkiksi eskari-ikäisistä lapsista yhtään mitään. Vai että jotakin vierasta kieltä tai atk-taitoja, kun todellisuudessa monelle pitäisi opettaa kynäote jotta kynä tai keittolusikka pysyy kädessä, kengännauhojen solmiminen, ulko-oven lukon avaaminen avaimella, oman pyllynsä pyyhkimen jne. Kyllähän niitä vieraita kieliä voidaan lapsille opettaa vaikka heti synnytyslaitoksella, mutta nämä onnettomat eivät ymmärrä, kuinka paljon lisää väkeä on palkattava. Siis koulutettua väkeä, se varhaiskasvatuskin kun on pedagogiikkaa, vaikka jotkut luulevat päiväkotitoiminnan olevan pelkästään jotakin palikkatornien rakentamista ja piirileikkiä. Sanni Grahn-Laasonen höpötti jossakin tilaisuudessa viikko pari sitten, että jokaisessa lapsiryhmässä olisi oltava tietty määrä yliopistokoulutuksen saaneita lastentarhanopettajia (eli todellisuudessa hokee samaa kuin mitä yliopistokoulutuksen saaneita lastentarhanopettajia edustava ammattijärjestö hokee, millä puolestaan pyritään savustamaan päiväkodeista pois sosiaalialan koulutuksen saaneet henkilöt), mutta ei edes tiedä, paljonko lastentarhanopettajat hankkivat kuukaudessa palkkaa. Nykyisinkin on aika paljon on alalle kouluttautuvia ja valmistuvia ihmisiä, mutta todettuaan, mitä työ päiväkodissa todellisuudessa on, niin monet lähtevät muihin hommiin. Tai ainakin pyrkivät, ja jos eivät pääse, niin tekevät työnsä niin sanottuna pakkopullana, ja työn tulos on sitten mukaista. Suuri osa ei moista työtä viitsi tehdä sellaisella palkalla kuin mitä nykyisin maksetaan noin 2500,00 euroa kuukaudessa. Lisäksi, jos lastentarhanopettajat saavat tahtonsa läpi ja sosiaalialan koulutuksen saaneet häädetään työpaikoilta, on todellinen soppa valmis. Grahn-Laasonen puheet ja suunnitelmat ovat pelkkää asioista tietämättömän utopiaa.

Lähettänyt käyttäjä Jorma Myyryläinen
Tästä keskustelusta on poistunut kommenttini jossa kevyesti naureskelin Häkkäsen kirjoitukselle ja yhdistin sen yhdyssanojen osia vaihdellen "liikennekaareen". Se katosi kaksi kertaa. Olen julkaissut kommenttini sekä Blogger- että US:n Puheenvuoropalstoilla.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Jorma Myyryläinen, totta, kaksi kommenttiasi poistettiin melkein heti julkaisemisen jälkeen. Mutta huomaatko, kun oikein osuus ja sattuu, niin eihän ne kommentit pitkään luettavana ole, vaikka mitään oikeaa syytä niiden poistamisen ei ole.

Lähettänyt käyttäjä Säästäkää meitä (kirjautumaton)
Minä korkeakoulun aikuisopiskelijana kärsin jo aivan tarpeeksi KOKOOMUKSEN koulutusreformitarmosta. Niin kärsi viime vuonna lapsenikin, kun he joutuivat olemaan useita kuukausia vuodesta ilman tarpeellista määrää päiväkodin hoitajia. Kohta kärsii koulupolulle menevä kuopus. Ja välihuomiona, Suomi ei ole itsenäinen. Se on osa liittovaltiota, sillä kokoomus on pääarkkitehtina ollut lahjoittamassa itsenäisyyttämme pois,

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Ootko Jorma ihan vakavalla naamalla sitä mieltä, että koulutusta ei pidä kehittää nykyaikaa vastaavaksi? Eli jatkettaisiin samoilla malleilla, jotka kehitettiin vähän sähkön ja puhelimen keksimisen jälkeen lapsuuteni 1970-luvulla? Tuon käsityksen kommenteistasi sain ja olen onnellinen siitä että sinun laillasi ajattelevia on maassamme onneksi vain hyvin pieni vähemmistö, ainakin siitä päätellen, että vihdoin Suomessa uskalletaan edes yrittää saada aikaiseksi välttämättömiä muutoksia.

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut