Lauantai, 29. heinäkuu 2017
Olavi, Olli

Lukijalta: Siilotontin kilpailutus on uusittava

12.05.201708:00
45

Olen pöyristynyt JL-Rakentajat Oy:n hallituksen puheenjohtaja Heikki Toivakan lausunnosta (LS 10.5.) Toivakka pitää erikoisena, jos siilotontin kerrostalon rakentajan kilpailutus uusittaisiin.
Itse pidän epänormaalina sitä, jos kaupunki muuttuneessa tilanteessa antaisi yhdelle rakentajalle puoli-ilmaiseksi tontin keskeltä kaupunkia eli kaupunki lahjoittaisi Toivakalle noin miljoona euroa kaupunkilaisten omaisuutta. Tämä tarkoittaa sitä, että kaupunkilaisia pitää verottaa tuon verran enemmän. En usko mikkeliläisten tällaista haluavan.

Ymmärtäisin tontin edullisen hinnan, 680 000 euroa, jos ostajana olisi vuokrataloyhtiömme Mikalo Oy tai opiskelija-asunnot Moas Oy, joiden tehtävänä on rakentaa kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. JL-Rakentajat Oy ei tee sosiaalista asuntotuotantoa, vaan markkinahintaisia asuntoja ja rahallista tulosta omistajan viivan alle. Tällöin myös tontista pitää saada markkinahinta.
Uskon Mikkelissä olevan muitakin rakennusyhtiöitä, jotka ovat siilotontista kiinnostuneita nyt kun on tullut Toivakan käyttämän asiantuntijan kautta ilmi, ettei siiloa ja myllyä tarvitsekaan säilyttää, vaan ne voi purkaa. Tieto tuli julki kaksi päivää sen jälkeen, kun kaupunginvaltuusto hyväksyi siilon suunnitelman, jossa Toivakan kanssa ”kumppanuuteen” sitouduttiin siilon sisälle perustuvan vaikean rakentamisen perusteella.
Tilanne on aivan olennaisesti muuttunut ja nyt on kyse normaalista kerrostalorakentamisesta. Kun siilo voidaan purkaa, yksi kilpailutuksen laatupiste, jolla JL-Rakentajat sai kumppanuuden, ei ole enää peruste.

Päätöksen rakennusoikeuden luovutuksesta tekee kaupunginvaltuusto. Kaikki tähänastinen on ollut valmistelua. Rahaa ei ole siirtynyt, eikä teknisen lautakunnan päätöksellä ole Toivakalle vielä luovutettu mitään.
JL-Rakentajat Oy on omalla kustannuksellaan selvittänyt siilon epäpuhtauksia ja voidaan tulkita, että nämä kustannukset sisältyvät yhtiölle kuuluvaan taloudelliseen riskiin. Koska selvityksistä kuitenkin on saatu lopputulokseksi se, ettei siiloa tarvitse säilyttää, kaupunki voi kohtuullisesti korvata ainakin jonkin osan mainituista laskuihin perustuvista kustannuksista. Mitään muita vahingonkorvauksia ei tulisi korvata.
Veronmaksajien edun mukaista on avata uudelleen tontin rakentajan etsiminen ja haettava siihen toimija, joka maksaa markkinahinnan. 

Satu Taavitsainen
kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja (sd.)
Mikkeli

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Siilotontti uusiksi (kirjautumaton)
Satu kirjoittaa juuri niin kuin asia on. Kaupungin keskeisestä tontista on saatava markkinahinta. Mikkelin kaupungin veronmaksajien ei tarvitse tukea yhtä rakennusliikettä. Muitakin ottajia tontilla on. Saadaan kaupungin kassaan rahaa, jota kipeästi tarvitaan.

Lähettänyt käyttäjä Erkki R (kirjautumaton)
Siilojen mikrobiongelman ei olisi pitänyt tulla yllätyksenä teknisen alan asiantuntijoille. Oulussa paljastui samanlainen ongelma kesällä 2012. Muun muassa YLE uutisoi siitä useampaan kertaan. Artikkelit löytyvät googlettamalla netistä. Kaupungin olisi tullut varmistaa asia laboratoriotesteillä, kun siilojen ottoa asuinkäyttöön suunniteltiin. Rakennuttamisen kilpailutus olisi voitu tehdä normaalina hintakilpailuna ilman vaikeasti arvioitavia laatukriteereitä. Erkki Rantalainen

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Ainut oikea ratkaisu, pidä Satu huoli että näin toteutetaan! Otappa selvää paljonko Toivakka on maksanut tutkimuksista, ne meni kyllä kaupungin piikkiin, ei Toivakan!! Jos teknisen johtajan tekemiä kalliita päätöksiä tehtäisiin yksityisen puolella, saisi toimitusjohtaja lähdöt jo vähemmästäkin mutta kaupunki taputtaa päähän ja sama touhu saa jatkua. Näitä touhuja on ollut jo ihan riittävävästi! Nyt saisi kilpailutuksen hoitaa puolueeton taho jolla ei Toivakkaan ole kytköksiä. Kaupungin veroeuroista on kyse.

Lähettänyt käyttäjä Stop (kirjautumaton)
Yritys pyrkii tekemään voittoa kaupunkilaisten maaomaisuudella ja verovaroilla. Siinä tapauksessa hyväksyttävissä, että yritys tulouttaa kaupungille kyseisellä tontilla tehtävän liiketoiminnan voitoista sovitun reilun osan. Voitot suoraan rahana kaupungin tilille eikä vain muutamaan prosenttia eikä vippaskonsteilla kierrätetysti.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Kiitos Satu Taavitsainen! Juuri tämän takia annoin sinulle ääneni. Olet tarmokas, uuttera ja oikeudenmukainen! Ilman sinua tässä kaupungissa suhmuroitaisiin ennätystahtiin. Hienoa, että tuot nämä päivänvaloon ja pistät asialle stopin.

Lähettänyt käyttäjä OIkein! (kirjautumaton)
Hyvä Satu. Nyt tämä mikkeliläisten varoilla tapahtuva Toivakoiden suosiminen saa loppua. YLE dokumentissa oli tieto Toivakoiden maksamasta 50 senti vuokrasta kaupungille ym. CM-Toivakka omistaa EDELLEEN Belgian kaupparekisterin tietojen mukaan 25 prosenttia belgialaisesta holdingyhtiöstä. Belgialaisen holdingyhtiön kolme muuta osakasyhtiötä ovat nekin Toivakan suvun hallussa. - Kyllä tämä suku osaa epäeettisen bisneksen veronkiertoa myöten. Valitsemiemme poliitikkojen on alettava ajaa yhden suvun sijasta mikkeliläisten etua!

Lähettänyt käyttäjä Oikeuden mukaisuus (kirjautumaton)
Kaupunki ja Taavitsainen on varmaa valmiit maksamaan yrittäjälle suunnittelu ja selvitys työstä aiheutuneet kustannukset. Yrittäjän on saatava palkkio tekemästään työstä sekä tontin kehittämisestä,. Vai onko tämä Mikkelissä sitä yksi kehittää ja toiset poimii hyödyn?

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut