Lauantai, 29. heinäkuu 2017
Olavi, Olli

Etelä-Savo nousuun yhteistoiminnalla

19.09.201308:10


Erilaisissa ennustemalleissa maakunnan kehitysnäkymät ovat heikot. Ennusteet eivät kuitenkaan ole sama kuin kohtalo. Ihmisillä on aina mahdollisuus ottaa ohjat omiin käsiinsä ja muuttaa niin omaa kuin yhteistä kurssiaan. Yhteisen kurssin muuttaminen onnistuu määrätietoisella yhteistyöllä.

Tarkasteltaessa osin realisoitunutta ja toisaalta piilevää yhteistoiminnan osaamista maakunnassa Etelä-Savon tulevaisuus näyttää suorastaan loistavalta.
Kaikki on kiinni siitä, otetaanko tämä osaaminen rohkeasti käyttöön ja sitoutuvatko eri toimijat yhteisiin päämääriin. Jokaisen on siirrettävä katse omasta navasta jopa globaalille tasolle asti. Samalla on perinteiset raja-aidat kaadettava ja siilot murrettava – enkä viittaa junaradan vierustan maamerkkiin.

Yhteistoiminnan osaamisella tarkoitan Etelä-Savon vahvaa osuustoimintaa. Niin kauppa- kuin pankkipalveluissa ovat alueen osuuskunnat tehneet erinomaista työtä mukauttaen rakenteitaan ja toimintaansa ajan tarpeiden mukaan.

Osuuskuntiin ei ole sitoutunut vain osaamista, vaan myös vahvat taloudelliset resurssit, jotka tukevat alueen elinvoimaisuutta myös tulevaisuudessa. Osuustoiminnassa on olennaista, että samat palveluintressit omaavat ihmiset liittyvät yhteen ja keskittävät huomionsa sekä resurssinsa yhteisten intressiensä edistämiseen vaikuttavasti ja tehokkaasti.

Sama idea on monistettavissa myös osuuskuntien ulkopuolelle. Matkailualalta löytyy vähintään yksi hieno esimerkki tästä.

Maakuntastrategia on tärkeä, mutta se ei ratkaise mitään. Maakunnan keskeisten toimijoiden on tunnistettava yhteinen tahtotila alueen kehittämiseksi ja laitettava hihat heilumaan. Tarvitaan rohkeita avauksia ja ujostelemattomia esiintuloja ennen kuulumattomin ajatuksin. Kateudelle tai kyynisyydelle ei ole sijaa.

Tiedemaailman edustajana haastan Mikkelin yliopistokeskuksen ottamaan aloitteellisen roolin kurssin kääntämisessä. Yliopistokeskuksella on kansainvälisestikin tunnustettua taloudellisen yhteistyön ja osuustoiminnan osaamista. Laitetaan se nyt täysillä palvelemaan maakuntaa.

Osoitetaan ennusteet vääriksi!


Iiro Jussila
osuustoimintajohtamisen
professori
Lappeenrannan
teknillinen yliopisto (LUT)

 

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut