Sunnuntai, 20. elokuu 2017
Sami, Samuli

Lukijalta: Kansanedustajan täytyy pystyä ottamaan vastaan palautetta

21.04.201708:16
4

Kansanedustaja Satu Taavitsainen (sd.) Mikkelistä pitää saamaansa palautetta epäaidon saamenpuvun pitämisestä aggressiivisena ja fundamentaalisena käytöksenä (LS 20.4.).
Kansanedustajan täytyy asemansa vuoksi kestää palautetta — myös Twitter-viestinnälle tyypillisiä lyhyitä viestejä. Niissä ei ole tilaa kohteliaisuusilmauksille, joten lyhyistä informatiivisista tietoiskuista voi tyyliin tottumattomalle tulla väärä mielikuva. 
Taavitsaisen tunnereaktio ei kuitenkaan muuta tapauksen faktoja. Kittiläläistaustainen suomalainen kansanedustaja Mikkelistä poseerasi pääsiäisenä sosiaalisessa mediassa epäaidossa, Enontekiön mallista saamenpukua jäljittelevässä vaatteessa, niin kutsutussa feikkipuvussa. 
Kittilässä ei ole omaa saamenpukumallia. Suomessa on viisi saamenpukumallia ja yksi niistä on Enontekiön malli. Saamelaisen kulttuurin mukaan Enontekiön mallin puku kuuluu vain Enontekiön saamelaisille ja heidän perheilleen — jopa feikkimuodossa. Suomen perustuslaki takaa nimenomaan saamelaisille alkuperäiskansana oikeuden ylläpitää ja kehittää omaa kieltään ja kulttuuriaan eli määrätä muun muassa saamenpuvusta.
Kansanedustajat tekevät harvoin mitään proaktiivista saamelaisuuden suhteen, joten postaus kiinnitti monen huomion. Se, että niin kutsutut feikkipuvut loukkaavat saamelaisia on yleistietoa. Ajoitus oli myös harkitsematon, sillä pääsiäinen on yksi saamelaisten suurimmista pyhistä. Pääsiäisen vietossa keskeisessä osassa on saamelaisten tärkein monumentti, saamenpuku.
Amerikkalaisen tavaramerkkijuristi-tutkija Jacob R. Adamsin mukaan Enontekiön-Kautokeinon puku saattaa olla esimerkki alkuperäiskansojen tuotteista, joissa tavaramerkki ja tuote ovat erottamattomia. Siksi hänen mukaansa kuka tahansa voi tietysti tehdä paidan, jakun tai tunikan, mutta ei voi muotoilla ja koristella sitä samalla tavalla kuin saamenpukua (Yle 9.8.2016).
Näiden faktojen esilletuominen kansanedustajalle Twitter-viestein ei ole aggressiivista eikä fundamentaalista käytöstä. 

Outi Länsman
vuoden saamelainen 2015, lehtori, SOGSAKK

Pirita Näkkäläjärvi
päällikkö, Yle Sápmi (opintovapaalla London School of Economicsissa)

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Seuraaja
Vai viisi pukumallia ja Kittilässä ei ole omaa. Nyt on sitten kuudes pukumalli ja nimenomaan Kiittilän malli, aito Kittilässä valmistettu ja esittelijänä saamensukuinen "kohumalli". Ei ole saamelaiset saaneet kultuurilleen näin paljon palstatilaa aikoihin.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Kiitoksia Länsmaalle ja Näkkäläjärvelle maltillisesta vastineesta. Minua henkilökohtaisesti hävettää mikkeliläisenä, että meidän oma kansanedustajammemme ei ole tietoinen saamelaispukuun liittyvistä asioista, vaikka sen kyllä pitää kuulua hyvään yleissivistykseen. Mutta kansanedustajalla on mahdollisuus ottaa opiksi.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Jes, onneksi täällä Mikkelissä on sentään joitakuita, joilla on hyvää yleissivistystä ja tietämystä esimerkiksi saamelaispukuun liittyvistä asioista (21. huhtikuu 2017 - 14:19). Tällaiset ihmiset ovat lahja yhteiskunnallemme, sillä he selvästi haluavat kaikissa paikoissa olla ystävällismielisiä ja keskustella asioista täysin puolueettomasti ja millään tavalla esimerkiksi olla mollaamatta tai aliarvioimatta muita. He pyrkivät pyyteettömästi kaikkien kanssa yhteisymmärrykseen ajattelematta mitenkään omaa etua tai tuomatta esille omaa erinomaisuuttaan. He ovat sanalla sanoen ihmisiä.

Lähettänyt käyttäjä Suamalainen (kirjautumaton)
Eiköhän aleta kaikki pitää jotain sinipunaista ja katsotaan mitä tapahtuu. Onko se saamelaisten puolustamista vai loukkaamista. Voihan se myös olla sinipuna-hallituksen toivomista. Vai ovatko saamelaisetkin sinipuna-hallituksen kannalla. Ota näistä selvää. Jatkossakin puen päälleni juuri sellaisen asun kuin haluan ja muut eivät sitä määrää.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut