Keskiviikko, 23. elokuu 2017
Signe, Varma

Lukijalta: Kansanedustajien sopeuttamiseläke poistettava

11.08.201709:00
13


Nykyinen Suomen hallitus keksii kiihtyvällä vauhdilla uusia lakeja heikentämään työttömien-, työssäkäyvien- ja eläkeläisten elintasoa. Nämä lait eivät koske lakeja säätäviä kansanedustajia. Tämä ei ole moraalisesti oikein, eikä anna hyvää kuvaa hallituksen tai eduskunnan toiminnasta.
Kansanedustajan palkkio kolmen ja puolen päivän viikkotyöstä, lähes viiden kuukauden vuosilomalla on noin 6 500 euroa, ministerin 9 000—11 000 euroa ja puhemiehen 11 700 euroa kuukaudessa. Tämän lisäksi kansanedustaja saa verotonta kulukorvausta 986—1 809 euroa kuukaudessa sekä ilmaiset taksi-, juna- ja lentomatkat. Valiokuntien-, jaostojen- ja ryh-
mien puheenjohtajille maksetaan 475— 1 188 euron lisäpalkkio.
Kansanedustaja saa palkkionsa riippumatta poissaoloista tai työtunneista. Kansanedustajan eduskunnan ulkopuolella tekemä julkinen toiminta on vapaaehtoista, jonka puitteet järjestetään yleensä talkootyöllä. Kansanedustajalla on myös kokopäiväinen avustaja, joka tekee ison osan kansanedustajan työstä.
Lisäksi 15 vuoden kansanedustajatyöstä kertyy täysi eläke. Kansanedustajan eläke voi olla 6 000 euroa kuukaudessa. Kansanedustajatyön loputtua edustajalla on oikeus saada eläkeikään asti 3 000—6 000 euron sopeutumiseläkettä. Tällä hetkellä sopeutumiseläkkeen piiriin kuuluu 146 henkilöä, nuorin heistä on 35-vuotias.
2011 jälkeen kansanedustajaksi valitulla on kansanedustajatyön jälkeen oikeus 1—3 vuoden noin 1 800 euron sopeutumisrahaan ilman työnhakuvelvoitetta, sopeutumisrahaa saa vaikka menisi töihin.
Edellä mainitut kansanedustajien raha-automaatit eivät ole oikeudenmukaisia muita suomalaisia kohtaan, joten kansanedustajien 3 000—6 000 euron sopeutumiseläke ennen varsinaista eläkeikää pitäisi poistaa kokonaan, osa sopeutumiseläkettä saavista saa myös palkka-, osinko- tai pääomatuloja.
Kansanedustajien 1 800 euron sopeutumisrahan ehdot pitäisi olla samat kuin muillakin työttömillä eli osallistuminen työvoimatoimiston haastatteluihin ja koulutuksiin, sekä työhakemusten teko ja työn vastaanottaminen.

Jarno Strengell
Pääluottamusmies, kaupunginvaltuutettu (sd.)
Mikkeli
 
 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Edustajaton (kirjautumaton)
Samalla kannalla. On toki hyvä, että raskaita päätöksiä sisältävästä työstä maksetaan, mutta summat ja niiden saamisen aikarajat ja ehdot ovat hyvin mielenkiintoisia.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Olen samaa mieltä, mutta tapa, jolla nämä demarit tuovat näitä asioita esille on väärä. Tällä lehtikirjoittelulla kerätään vain ääniä -siitä ei ole konkreettista hyötyä asian suhteen. Eli mitä jos kerrot, Jarno, asian ystävällesi Taavitsaiselle :) ja hän vie asian eteenpäin eduskuntaryhmään, mikäli vie ja häntä ylipäätään siellä kuunnellaan.

Lähettänyt käyttäjä Herra SDP (kirjautumaton)
Niinpä, populistista kirjoitusta, olisiko kenties ensiksi jotain konkreettista saatava aikaan omassa kaupungissa kirjoittajan. Muutenkin nämä kirjoitukset perustuvat muista lähteistä kopioituihin tietoihin.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Luuleeko Strengell tosiaan, että kansanedustajilla on 3,5 päivän työviikko ja 5 kk lomaa ja että avustajat tekevät työt. Todella populistinen ja toisten työtä aliarvioiva ajatusmaailma. Niin yrittäjät kuin ammattipoliitikot tekevät varmasti pisintä työpäivää Suomessa ilman lomia.

Lähettänyt käyttäjä luulo ja tieto (kirjautumaton)
"Luuleeko Strengell tosiaan, että kansanedustajilla on 3,5 päivän työviikko ja 5 kk lomaa ja että avustajat tekevät työt." En ole Strengell, mutta erästä mikkeliläistä, sittemmin eduskunnasta pudonnutta, kansanedustajaa läheltä seuranneena voin kertoa että ei tuo niin hirveän kaukana reaalimaailmasta ole. Ainakin merkittävästi lähempänä totuutta kuin kansanedustajien väitteet työajoistaan ja -määristään.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
”Luuleeko Strengell tosiaan, että kansanedustajilla on 3,5 päivän työviikko ja 5 kk lomaa ja että…” (11. elokuu 2017 - 11:07), kyselee yksi, ja syyttää heti perään joksikin populistiksi (mikä on muuten nykypäivänä termi kaikilla asiaan perehtymättömillä, mutta jonka käyttäminen antaa lausujastaan niin hienon ja asioista tietävän kuvan), ja osoittaa kommentillaan olevansa ulkona koko asiasta. Eli osoittaa itse luulevansa, mikä on muka totta ja alkaa halveerata tämän tietämättömyytensä mukaisesti muita, mutta eipä tiedäkään juurikaan koko asiasta. Tämä kommentoija ei tiedä, että eduskunnan kevätistuntokausi alkaa helmikuussa ja päättyy juhannusviikolla, ja että syysistuntokausi alkaa syyskuussa ja päättyy joulukuussa. Tarkalleen sanottuna esimerkiksi tänä vuonna kevätistuntokausi alkoi 1.2. ja päättyi 30.6. (vasta 30.6. siksi, koska muun muassa Perussuomalaiset aiheuttivat pienen hässäkän sekoiluillaan), kestäen siis tasan 5 kuukautta. Syysistuntokausi puolestaan alkaa 5.9. ja päättyy 20.12.2017, kestäen siten noin 3 kuukautta 2 viikkoa. Yhteensä tänä vuonna eduskunta istuu siis noin 8 kuukautta ja 2 viikkoa. Normaalisti kaksi tai kolmekin viikkoa vähemmän. Kansanedustajan työviikko alkaa tiistaina päättyen perjantaina, eli työviikon pituudeksi tulee käytännössä 3 - 3,5 työpäivää. Eli, kommentoijan kannattaisi ennen kommentointejaan perehtyä asioihin ja kirjoitella vasta sitten ja muuttaa yleensäkin asennettaan ja suhtautumistaan erilaisiin asioihin. Nimittäin naama vinossa ei mitkään asiat luonnistu, vaikka itse ehkä niin luulee tapahtuvankin ja varsinkin kun ei edes huomaa että naama on vinossa.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
”Niin yrittäjät kuin ammattipoliitikot tekevät varmasti pisintä työpäivää Suomessa ilman lomia.” - Just just. Mikähän tuonkin kirjoittajan kuva on työnteosta? Ammattipoliitikkojen, siis kansanedustajien, työajat on jo käytykin läpi tuolla edellä, mutta näiden yrittäjien työajoista muutama sananen: Yrittäjät hokevat tekevänsä töitä 24/7. Jo nuo numerot osoittavat, että tällaisen väitteen tekijä valehtelee, ja tosi rankasti. Jos joku tekee tuolla tahdilla työtä, kuolee muutaman viikon kuluessa, siitä ei pääse yli eikä ympäri. Yksikin väitti, että hän ei ole pitänyt päivääkään kesä- tai muutakaan lomaa koskaan, vaan paahtanut joka viikonpäivä aamusta iltaan. Jokainen huomaa heti, että tuollainen ei ole ihan tolkuissaan väitteidensä osalta. Varmasti ei ole tehnyt työtä juhannuksen tai jouluna, varsinkin kun kertoi olevansa vielä perheellinenkin mies. Sitten itse työnteon sisällöstä: Yksikin, voisi suoraan sanoa että hyväkäs, kirjoitti joku vuosi sitten tämänkin lehden kommenttipalstalla, että yrittäjälle on työtä sekin kun ”juoksee pururadalla `liikekumppanin´ kanssa ja keskustelee tämän kanssa yritysasioista”. Tuo on kyllä paras, mitä olen koskaan edes kuullut! Ja monelle yrittäjälle on työtä myös kahvillakäynti kun samalla selailee Kauppalehteä tai jotakin talousuutisia. On, yrittäjänä olo on vaativaa hommaa, mutta jos tämän maan yrittäjistä osakin, tosin kyllä näyttää siltä että suuri osa, on tuolla tasolla, niin en yhtään ihmettele niitä tuhansia konkursseja mitä tässä maassa vuosittain tehdään. Sitä paitsi, jos joku tekee, kuten monet väittävät, esimerkiksi 18-tuntista työpäivää, niin silloin hän osoittaa olevansa täysin kyvytön suunnittelemaan omia työtehtäviään ja tällaiselle ihmiselle konkurssi onkin paras vaihtoehto.

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut