Sunnuntai, 20. elokuu 2017
Sami, Samuli

Lukijalta: Kuka on holtiton?

21.04.201708:15

Selailin maaliskuun Suomen Kuvalehteä, huomasin kirjamainoksen. Mainos alkoi herättävällä otsikolla jossa kysyttiin: Onko maallamme malttia vaurastua uudelleen? Kirjan nimi on Puoliholtiton Suomi. Kirjoittanut Jan Vapaavuori.
Mainos pysäytti runsailla kysymyksillään miettimään. Kenen on jatkossa vastuu maltilliseen maan vaurausnostoon? Onko päävastuu sosiaalituen varassa elävien ja työttömien kansalaisten? Onko se palkansaajaryhmän ja heidän etujaan puolustavien tahojen?
Vai onko vastuu teollisuuden, omistajien sekä rikkaiden kauppiassukujen kontolla? Valtiovalta on hampaaton hoitamaan kansakunnan asioita koko kansan eduksi. Aika menee politikointiin ja omien kannattajien edunvalvontaan.
Entäpä jos viime mainittu ryhmä ei koe ja tunne koskaan köyhtyneenkään. Siis ei tarvita mitään maltillista uutta nousua ja vaurastumista. Kaikki toimii jo hyvin.
Mitä sitten on puoliholtiton Suomi ja kuka siellä on holtiton? Onko suurin holtittomuus laitapuolen kulkijoiden ja nuorison alkoholin ja huumaavien aineiden käytässä? Onko "duunariporukka" holtiton vaateissaan? Mitenkä sitten on kurjistuvan keskiluokan laita? Sen, joka uskollisena ryhmänä työnantajilleen pitää kiinni kohtuullisesta kasvutuottojen pienosallisuudestaan.
Vai onko holtittomuus teollisuudella joka on isänmaalle kääntämässä selkää ja siirtää työtä pois osaavista käsistä? Unohtaen mistä ja millä työllä kaikki on saanut alkunsa ja johtajisto ilmaisen koulutuksensa.
Vai onko holtittomuus huipussaan kun rikkaat kauppiassuvut ja teollisuuden vuorineuvostaho kantaa jenkkikassissa varallisuutta paratiisisaarille välttäen veroja ja yhteiskunnallisia vastuita. Vaikka tälle ryhmälle on tiet ja logistiikka hyvin tärkeä asia. Ei Mersu kulje tasaisesti jos tiestö pidetään kunnossa pultsareiden verotuloilla. 
Tässä paljon vastuu- ja holtittomuuskysymyksiä. Pelkään ettei Vapaavuoren kirja anna päteviä vastauksia. Silti kirja saattaa olla hyvä, olen kaduntallaajana kelvoton sitä arvostelemaan.

Matti Paajanen
Mikkeli

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut