Lauantai, 29. heinäkuu 2017
Olavi, Olli

Lukijalta: Parlamentarismia halveksitaan

19.06.201708:00
8

Punavihreän opposition taholta on viime päivinä kuultu äänekkäitä vaatimuksia uusien eduskuntavaalien järjestämisestä. Tällaiset vaatimukset on helppo varsinkin vihreiden osalta ymmärtää haluna hyödyntää gallup-suosion tarjoama mahdollisuus vaalivoittoon. Tällainen gallup-taktikointi on kuitenkin lyhytnäköistä ja osoittaa joko puutteellista ymmärrystä tai halveksuntaa parlamentaarisen demokratian perusteita kohtaan.

Suomessakin käytössä oleva parlamentaarinen demokratia lähtee siitä, että äänestäjät antavat 200 kansanedustajalle neljäksi vuodeksi valtakirjan hoitaa puolestaan maan asioita. He valitsevat maalle hallituksen, jonka tulee nauttia eduskunnan eli käytännössä vähintään 100 edustajan luottamusta.
Neljän vuoden välein kansalaiset saavat punnita, ovatko heidän valitsemansa edustajat osoittautuneet luottamuksen arvoisiksi.
  
Politiikkaa moititaan usein lyhytjänteiseksi. Suomessa on onneksi päästy siihen tilanteeseen, että hallitukset ovat useimmiten voineet istua koko vaalikauden. Tämä on antanut hallituksille ja niitä tukeneille kansanedustajille mahdollisuuden toteuttaa neljän vuoden mittaisia kehityshankkeita.
Vaalien jälkeen oppositioon jääneet puolueet ja niiden kannattajat tuntevat pettymystä siitä, että heidän ajamansa asiat eivät etene. Tosin hallituspuolueetkin joutuvat sovittelemaan yhteen omia toiveitaan ja toteuttamaan lupauksiaan valtiontalouden asettamissa kehyksissä. Tämä antaa oppositiolle mahdollisuuden syyttää hallituspuolueita äänestäjien pettämisestä. Onkin tyypillistä, että oppositiopuolueiden kannatus kasvaa vaalien välillä.

Jos  eduskuntaa ryhdyttäisiin hajottamaan ja uusia vaaleja järjestämään galluppien mukaan, politiikka muuttuisi entistä poukkoilevammaksi ja lyhytjänteisemmäksi.  Nykyisellä hallituksella on edelleen takanaan eduskunnan enemmistön tuki.
Kristillisdemokraattien aktiivina olisin mielelläni nähnyt, että hallituspohjaa olisi vaihdettu, mutta uusiin vaaleihin ei ole mitään perusteita niin kauan kuin hallitus nauttii eduskunnan luottamusta.

Paavo Ahonen
puheenjohtaja, Juvan Kristillisdemokraatit
Juva

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
" Jos eduskuntaa ryhdyttäisiin hajottamaan ja uusia vaaleja järjestämään galluppien mukaan, politiikka muuttuisi entistä poukkoilevammaksi ja lyhytjänteisemmäksi. " Totta, sen vasemmisto ( SDP, Vas.litto ja Vihreät ) tekisivät ! Olisimme kaaoksessa. Heistä ei ole tämän maan rakentajiksi.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Justiinsa. Paavo Ahonen, olet siis sitä mieltä, että demokratiaa olisi rikottu, jos nyt olisi järjestetty uudet vaalit. Sinun mielestäsi demokratiaa ei kuitenkaan olisi rikottu, jos Kristillisdemokraatit olisi päässyt hallitukseen uuden hallituspohjan myötä. On se kumma juttu, että joillekin demokratiaa on se, että itse voivat tehdä, mitä haluavat ja toisten on oltava silloin ihan hiljaa. Miksi kristilliset alkoivat heti kärkkyä hallitukseen kun saatiin kuulla persujen hajoamisesta? Eikös se ole sillä tavalla, Paavo Ahonen, että teillä ei ollut viime eduskuntavaaleissa niin paljoa kannatusta, että olisitte päässyt hallitukseen, eli ihan demokratian sääntöjen mukaisesti teidän oikea paikka oli, ja on, oppositio? Miksi yhtäkkiä alatte vaatia jotakin hallituspaikkaa, sillä sehän osoittaa juurikin sen, että ette kunnioita lainkaan demokratiaa?

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
En ymmärrä paljoa tuosta politiikasta, mutta sinnehän äänestetään vaaleilla päättäjät. Kuka on äänestänyt nyt tämän uuden puolueen, vai mikä se nyt onkaan, sinne? Eikö tarvita ensin kannattajia, että puolueen voi perustaa vai voiko kuka vaan mennä sinne noin vaan? Jos ei esim miellytä senkun vaan puolue palasiksi ja ilman äänestystä jatkoon? Voisiko joku viisaampi kertoa?

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Paavo Ahonen kirjoittaa hyvin. Uudet eduskuntavaalit järjestetään mikäli neuvotteluista huolimatta ei saada koottua hallitusta joka nauttii eduskunnan luottamusta. Uusien vaalien vaatiminen sellaisessa tapauksessa jossa hallitus nauttii eduskunnan luottamusta, on parlamentarisimin kyseenalaistamista. Hallituksen luottamus tullaan tarkistamaan kun pääministeri antaa eduskunnalle hallituksen tiedonannon. Ja 13:03 käyttäjälle. Uutta puoluetta ei ole perustettu, on perustettu uusi eduskuntaryhmä.

Lähettänyt käyttäjä Elias Intomieli (kirjautumaton)
Olihan taas suorastaan profetaalinen kirjoitus. Kun puolue jolla ei ole edes nimeä jatkaa hallituksessa, usean ministerin voimin, niin kyllä silloin halveksitaan parlamentarismia ja demokratiaa oikein olan takaa. Ainoa oikea ratkaisu olisi pikaisesti uudet vaalit. Muuten olen sitä mieltä, että nämä uskontojen varjolla toimivat puolueet olisi syytä kieltää kokonaan.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut