Maanantai, 21. elokuu 2017
Soini, Veini

Lukijalta: Vaalien jälkeen Pieksämäellä

21.04.201708:00
4

Vaalianalyysi pikaisesti kuntavaalien jälkeen. Heikko äänestysprosentti, Suomen toiseksi heikoin, vaikka hypeä sen puolesta yritettiinkin pitää. Ei mitään syytä ylpeillä.
Nuoret taisivat jäädä näpyttelemään kännykkää. Heiltä jäi neljäksi vuodeksi mahdollisuus vaikuttaa kuntapäätöksiin. Vaalien suurin häviäjä oli nukkuvat äänestäjät. He eivät saaneet yhtään valtuutettua valtuustoon.
Olen kehottanut ihmisiä äänestämään, mutta valinta on jokaisella itsellään. Kun olen kysynyt miksi jätit äänestämättä, en kovin vakuuttavia vastauksia ole saanut. Jos asiat on huonosti, etkä siksi äänestänyt, et valitettavasti vaikuttanut siihen, että asiat muuttuisivat paremmiksi. Joku koki ettei äänestämällä voi vaikuttaa. Mutta äänestäminen on demokraattinen keino vaikuttaa.
Nyt valittiin äänestäneiden valtuusto. Pienistä puolueista vihreät teki hyvän tuloksen. Isoja muutoksia ei tapahtunut. Tuli paljon uusia valtuutettuja, mutta hyviä konkareitakin jäi, joiden kanssa yhteistyö jatkuu. Monta kovaa naisnimeä jäi pois valtuustosta  mutta uusia hienoja tuli tilalle.
Olen analysoinut omaa toimintaa ja yritän vielä tiukemmin keskittyä asian ytimeen. Mutta kuntademokratia on sitä että on omat mielipiteet ja tarvittaessa äänestetään. Osallistuva kuntademokratia, jossa kuntalaiset ovat aktiivisia toimijoita on yhä tavoitteeni, vaikkei se näissä vaaleissa vielä onnistunutkaan. Pitäisi keskustella siitä, miten asiat suunnitellaan ja valmistellaan. Kuntalaisten vaikuttamisen mahdollisuuksista voisi keskustella valtuustossa ja linjata haluttua suuntaa heti valtuustokauden alussa. 
Tällä viikolla alkavat luottamuspaikkaneuvottelut. Kun keskustan Risto Ockenström veti luottamuspaikkaneuvotteluja, lopputulos oli reilu ja tasapuolinen erityisesti pienpuolueille. Toivon, että näin on nytkin, se kasvattaa luottamusta puolueiden välillä. Se, miten koko Pieksämäen kunnallinen päätöksenteko jatkossa sujuu, riippuu taidosta yhteispeliin.
Toivon myös virkamiehiä mukaan talkoisiin avoimemman kunnan puolesta. Jännitteitä on yhä. Mutta hieno valtuusto valittiin, onnittelut kaikille valituille, hyvä me. Hyvän valinnan teitte äänestäjät.

Risto Mykkänen
kaupunginvaltuutettu (vas.)
Pieksämäki

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Tässä maassa on joskus jotakuinkin tapeltu että on saatu äänioikeus. Maailmallakin ollaan ylpeitä Että Suomi sai Euroopassa ensimmäisenä naisille äänioikeuden ja maailmassakin kolmantena. En tiedä nostaisiko äänestämisen intoa jos oikeus annettaisiin vai rajatulle joukolle ihmisiä. Nyt vaikka ne jotka jättivät äänestämättä kunnallisvaaleissa menettäisivät oikeuden vaikka seuraavien eduskuntavaalien yli.

Lähettänyt käyttäjä Uni maistuu (kirjautumaton)
Mitäpä sitä äänestämään. Sama meno jatkuu ja eduskunnassakin kertovat "vanhat konkarit" uusille, että "meillä on täällä omat työskentelytapamme". Suomen tuotannon myynti ulkomaisille yrittäjille jatkuu ja kunnallispolitiikassa samat jäärät tekevät kuten "meillä on ollut tapana". Maaseudulla yhden puolueen lähes monopoliasema ratkaisee koko kuvion. Mutta siitähän vaietaan eli ei saa puhua. Peesaamalla saa paikan kuin paikan järjestelmän rattaissa sillä kaveria ei jätetä. Etenkin kunnallistasolla nepotismi vie uskottavuuden. Mikä sitten on parempi poliittinen kuvio? Paljon pieniä sirpalepuolueita Suomen tapaan vaikeuttamassa päätöksentekoa, yhden puolueen saneleva diktatuuri vai suuren maailman tapainen kaksipuoluejärjestelmä kuten USA:ssako? Rahalla pääsee valituksi ja toisaalla poliittinen painostus ratkaisee vallanjaon demokratiassakin. Tuorein esimerkki meille demokratiasta on Turkinkin viimeisimmät vaalit, jossa Saksassa asuvien kaksoiskansalaisten äänet ratkaisivat tuloksen vastoin kantaturkkilaisten tahtoa - niukasti mutta kuitenkin. Kuta kuinkin turhauttavaa lähteä yhden äänen takia ajelemaan kymmeniä kilometrejä postiin tai äänestyspaikalle. Tehkää parhaanne sillä meneeehän se aika jaaritellassakin.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut