Maanantai, 21. elokuu 2017
Soini, Veini

Maaseutu-digitaalikaupungin palvelua

28.09.201308:05


Mikkelin palveluverkkotyöryhmä on esityksensä tehnyt ja nyt sitä ryhdymme tarkastelemaan luottamushenkilöiden ja kuntalaisten voimin. Haluan muutaman kohdan erityisesti nostaa esityksestä esiin ja toivon, että niitä pohditaan päätöstä tehtäessä.

Ensimmäisenä haluan tuoda keskusteluun uudet opetussuunnitelman perusteet, jotka tulevat voimaan 1.8.2016. Niissä keskeisinä lähtökohtina ovat osallisuus, elämänilo, onnistumisen kokemukset, ajattelun taidot, koulun toimintakulttuurin muuttuminen oppimisen ja työtapojen mukaan tulevaisuuden oppimisympäristöksi, arjen taidot sekä tieto- ja viestintätekninen osaaminen.
Miten nämä perusteet ovat linjassaan palveluverkkotyöryhmän esityksen kanssa?

Toiseksi toivon pohdittavan palveluverkon tarkastelussa Opetushallituksen strategisen suunnittelun tueksi laatimaa ja suosittelemaa opetuksen ja koulutuksen järjestäjän kehittämissuunnitelmaa.
Kehittämissuunnitelman avulla yhdistetään kunnan omat kehittämistarpeet valtakunnallisiin kehittämislinjauksiin tavoitteellisesti.

Koulutuksen järjestäjän kehittämissuunnitelma toimii myös paikallisen koulutuspoliittisen keskustelun tukena ja käynnistäjänä. Siitä on nostettavissa esiin neljä keskeistä teemaa, joiden kehittämiseen panostetaan kuluvan hallituskauden ja paikallisen valtuustokauden aikana. Ne ovat oppilaiden oppiminen, henkilöstön osaaminen, kestävä hyvinvointi ja johtaminen.

Kolmanneksi haluan kohdistaa tarkastelun säästöistä myös hallintoon ja johtaviin viranhaltijoihin. Haluaisin nähdä jokaisen työnkuvat ja työtehtävät ja varmistaa, onko kaikilla työtehtävää vastaavaa koulutusta.

Neljänneksi haluan herättää keskustelua siitä, kuinka moni meistä aikuisista olisi valmis istumaan bussissa tai taksissa 2,5 tuntia päivässä? Toki aikuinen voi tuona aikana hoidella mobiililaitteillaan työasioita, mutta lapsi ei, sillä hänen päätyötään on leikki.

Viidenneksi pyydän jokaista päättäjää ja viranhaltijaa huomioimaan ja asettumaan pikku koululaisen tai vähän isommankin asemaan ja kulkemaan koulupolkua vaikkapa yhden päivän ajan hänen mukanaan.
Haastan kaikki valtuutetut tekemään tämän ennen kuin tulevat päättämään pienen koululaisen asiasta.


Jaana Strandman
kaupunginvaltuutettu (kesk.)
teknisen lautakunnan jäsen
Mikkeli
 

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut