Maanantai, 21. elokuu 2017
Soini, Veini

Pääkirjoitus: Mökiltä mukaan kuntalaiseksi

18.05.201708:30
7

Kaksoiskuntalaisuuden selvittely etenee. Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) kertoi keskiviikkona kutsuneensa koolle asiantuntijaryhmän tukemaan kaksoiskuntalaisuudesta tehtävää selvitystä.
Vehviläisen perustama ”sparrausryhmä” on nelihenkinen, ja Etelä-Savosta tulee peräti puolet sen vahvuudesta. Täältä mukana ovat Ruralia-instituutin tutkimusjohtaja Torsti Hyyryläinen sekä maakuntajohtaja Pentti Mäkinen.
Julkisuudessa kaksoiskuntalaisuus on näyttäytynyt lähinnä siinä valossa, että se mahdollistaisi kesämökkiläisten verojen maksun osittain omaan mökkikuntaan. Kyse on kuitenkin isommasta asiasta. Selvitettäviä asioita on paljon palveluiden käytöstä äänioikeuteen ja vaalikelpoisuuteen.
Etelä-Savossa on melkein 50 000 kesämökkiä ja yksin Mikkelissä yli 10 000. Kaksoiskuntalaisuus on siis täältä katsoen merkittävä asia. Osan vuotta muualla asuvat vapaa-ajan asukkaat elävät ja vaikuttavat alueella joka tapauksessa. Lainsäädännön muutoksella heidät voitaisiin kytkeä entistä vahvemmin mukaan tukemaan vapaa-ajan maakuntansa elämää ja vaikuttamaan siihen.
Hyvä, että kaksoiskuntalaisuus selvitetään perusteellisesti, sillä asian kaikista ulottuvuuksista ei ole vielä kenelläkään kunnollista näkemystä. Ihmisten asuminen ja työnteko ovat joka tapauksessa isossa murroksessa muun muassa digitalisaation ja etätyön myötä. Näkemys kotikunnasta voi kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden päästä olla täysin toisenlainen kuin nyt.
Vehviläisen tilaaman selvityksen määräaika on vuoden 2017 lopussa. Tällä vaalikaudella asiassa tuskin tulee valmista. Pitää silti toivoa, että selvitystyö antaa pohjan, jolla asiaa voidaan pikkuhiljaa edistää myös konkretiaan.

Timo Laitakari
timo.laitakari@lansi-savo.fi

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Kun pääsen täältä Etelä-Savosta mökilleni pohjoisemmas, en totisesti halua kuulla kuntapolitiikasta yhtään mitään - en sieltä enkä täältä! Jos kunnat haluavat tasoitella veroeurojani keskenään, minulle on aivan sama, miten jakavat kunhan maksettavakseni lankeava verosumma EI nouse - maksan kiinteistöveroja jo kahteen kuntaan, se riittäköön! En myöskään aio ilmoitella kenellekään koti- enkä mökkikotipäivien määrää tai etelässä viettämieni viikkojen/kuukausien määrää! En halua enkä tarvitse mitään erityispalveluja kummassakaan päässä, kunhan soteen tulee AITO valinnanvapaus. Ei niin, että minun on sitten matkattava reilut 200 km suuntaansa saadakseni soten-palvelun.

Lähettänyt käyttäjä Kommentti (kirjautumaton)
Kaksoiskuntalaisuus lisää vain byrokratiaa, ei missään nimessä pidä mennä siihen. Sen sijaan pitäisi olla oikeus valita verojen maksamisen ja julkisten palvelujen sijaan verovähennys ja oikeus ostaa palvelunsa sieltä mistä haluaa tai kykenee täyteen hintaan esim. terveysasema- ja päivähoitopalvelujen osalta, ehkä myöskin vanhuspalvelujen osalta. Moni ja tulevaisuudessa vielä useampi on nimittäin useammankin kuin yhden tai kahden kunnan asukas ja useamman maan asukas kuin yhden maan asukas. Verovähennys olisi vähäbyrokraattisin ja notkein keino. Jos kaksoiskuntalaisuus tulee tai ole tullakseen niin toivottavasti edes siihen rinnalle jollei jopa sitä korvaamaan saataisiin verovähennysoikeus.

Lähettänyt käyttäjä Heimo Hokkanen (kirjautumaton)
Valtiorahoitteinen sote ratkaisee isolta osin kaksoiskuntalaiskysymyksen. Koulupalveluja mökkiläiset eivät tarvitse. Paikallisteiden kunnossapito on oma kysymyksensä ja voidaan ratkaista esim kiinteistöille suunnatuilla tiemaksuilla, siihen ei kaksoiskuntalaisuutta tarvita. Käyttäjät maksavat uskoisin mielellään teiden kunnossapidosta. Heikossa hapessa olevien kuntien jatko pitää ratkaista muilla keinoin.

Lähettänyt käyttäjä Heimo Hokkanen (kirjautumaton)
Maantieteellisesti suurissa kaupungeissa tienpito on sekä/että. Aikanaan kunnat ovat pitäneet yllä paikallistiet ja kaupungit katunsa. Nykyisin kaupungit pitävät vanhojen kaupunginrajojen puitteissa katunsa ja tiestönsä kunnossa. Entisten maalaiskuntien osalta esim Mikkeli maksaa valtiolle jotakin ja Kuopiossa siten jaetaan rahaa ja niillä rahoilla ollaan jotenkin ylläpitävinään paikallisteitä., jotka ovat yksityistien ja vallantien välissä. Jos lähdetään kaksoiskuntalaisuusasiaa viemään eteenpäin, olisi paikallisteiden kunnossapito konkreettinen asia, josta mökkiläiset hyötyisivät varsinkin jos tiehoitokunnassa pääsisivät päättämään teiden korjauksista. Rahat eivät uppoaisi mökkikunnan velkojen maksuun ilman vastiketta.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut