Torstai, 27. heinäkuu 2017
Heidi

Pääkirjoitus: Tori elää tässä ajassa

16.07.201707:00
10

Mikkelin tori on pysynyt kaupungin keskuksena, vaikka keskustaa on myllerretty moneen otteeseen. Torilla käydään kauppaa, tavataan ihmisiä ja viihdytään tapahtumissa.
Mikkelin torin tilasta keskustellaan vilkkaasti. Se kertoo torin merkityksestä. Keskustelussa olisi kuitenkin hyvä keskittyä torin nykyisyyteen ja sen tulevaisuuteen. Taaksepäin katsominen ei edistä asioita. Torinkin on elettävä omassa ajassaan ja sopeuduttava muutoksiin.
Nykyajan torin täytyy olla muutakin kuin kauppapaikka. Myyntikojut ovat oleellinen osa vireää toria, mutta perinteinen torikauppa ei enää riitä torin vireyden ylläpitämiseksi, etenkään pitkän ja pimeän talvisesongin rasittaman Suomen oloissa.
Mikkelin kaupunki, paikallinen torikauppiasyhdistys sekä keskustan kehittämisyhdistys Mikke ry ovat tehneet hyvää ja määrätietoista työtä torin kehittämiseksi. Torille on luotu talvisten Jäätorin ja joulumarkkinoiden sekä kesäisten jättikirppisten ja Torisportin kaltaisia koko perheen tapahtumia. Asuntomessuviikkojen ajan torilla vietettävät gastroviikot ovat uusi innovaatio. Musiikkitapahtumatkin liikuttavat kansaa.  
Mikkelin tori on loistavalla paikalla. Vieressä sijaitsevat kauppakeskukset sekä kävelykatu. Ne tukevat toisiaan; kun yhdessä paikassa tapahtuu, kulkeutuvat ihmisvirrat muuallekin. Kirkkopuisto laajentaa aluetta vielä entisestään. Senkin järkevä käyttö tapahtumiin on onneksi kasvanut viime vuosina.
Tori elää ihmisistä. Ihmiset tulevat torille silloin, kun heillä on hyvä syy tehdä niin. Siksi Mikkelin torilla on syytä tapahtua jatkossakin paljon. Kaupungissa on otettu onnistuneita askelia torin ilmeen ja käytön modernisoimisessa. Työlle on syytä toivottaa menestyksekästä jatkoa. Tori tarvitsee myös kaupunkilaisten tuen menestyäkseen. 

Anssi Mehtälä
anssi.mehtala@lansi-savo.fi

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Eihän keskusta olisi mitään ilman toria. Vaikka Anssi aiheellisesti kirjoittaakin ettei taakse kannata katsoa, on silti sääli että tästä Suomen parhaasta torista valjastettiin vuosikymmeniksi lähes kolmannes bensankäryisille peltilehmille. Nyt on hyvä, mutta kehittyä täytyy.

Lähettänyt käyttäjä Hannu Koponen (kirjautumaton)
Tori tarvitsee aktiivista toimintaa. Olisiko Mikkelin Kaupungille ylivoimasista hankkia torille asianmukainen esiintymislava. Tätä asiaa on pyöritelty jo 5 vuotta - asia ei ole edennyt toteutukseen. Torin alkuperäinen suunnitelma piti sisällään esiintymislavan ja Matkailun infopisteen torirakennukseen. 5 vuotta lie riittävä aika suunnittelulle - lava ensi kesäksi torille !

Lähettänyt käyttäjä Omat eväät (kirjautumaton)
Ilmeisesti toria ympäröivillä kauppakeskuksilla menee hyvin? Oli ravit ja asuntomessut ja turisteja vähintään 15000 henkeä liikenteessä, mutta tavarataloilla oli normiaukiolot, turha oli ovenkahvaa nykiä messujen jälkeen. Kesätyöntekijät ilmeisesti suhteilla valittuja, niin kädetöntä väkeä harvoin näkee, jos makkaraperunakojussa myytävät loppuu kesken kaiken, homma ei ole lainkaan hanskassa, harva jää odottelemaan paria kymmentä minuuttia, että saavat lisää pottuja paistettuja. Johtuneeko tämä yrittäjähengen puuttuminen maatalousvaltaisesta paikkakunnasta, tuleehan ne tukijaiset sen kummemmin rehkimättä?

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Ei pidä katsoa taaksepäin, ei, mutta kyllä minä haluan ja vaadinkin, että minä voin ajaa autollani torille ja parkkeerata autoni torinreunalla oleviin paikoitusruutuihin - ja ilmaiseksi. Se on tulevaisuutta. Tämän vuoksi kaupungin pitää ehdottomasti ruuduttaa torille ainakin sata autopaikkaa jotta jokaisella, niin paikkakuntalaisella kuin turistillakin, on mahdollisuus pysähtyä autoineen Mikkelin sydämeen. Mikäpä on mukavampaa kuin avata autonovi ja heti siitä mennä vaikka torikahvilaan kahville. Ja muutenkin torilla käyskennellessä, jos esimerkiksi alkaa sataa, niin mikäpä on hienompaa kuin astua omaan autoonsa ja odotella siellä sateen loppumista ja sen jälkeen jatkaa torin ihailua taas jalkaisin. Kaupunginpäättäjien pitää ymmärtää se, että eihän nyt kukaan mihinkään torille mene, jos sinne ei autolla pääse ajamaan. Ja mitä enemmän parkkiruutuja on, niin sitä enemmän sitä toria käytetään ja toriyrittäjätkin tienaavat rutkasti rahaa. Sehän nyt on ihan selvä, kuten monissa tätäkin asiaa käsittelevien aikaisempien lehtikirjoitusten yhteydessä on monet kommentoineetkin, että kun auton saa ajettua ihan siihen myyntikojun viereen, niin asiakas ostaa jopa useita kymmenien kilojen säkkejä perunoita, porkkanoita, herneitä ja muita ruokahyödykkeitä kun ne voi helposti nostaa autoon. Kukaan ei mistään marketista mitään kymmenen kilon säkkiä, tai useita säkkejä, ala kantaa autoonsa. Varsinkin jos on huono selkä ja heikot jalat. Nythän torilla ei kukaan käy, jokainenhan sen huomaa, juuri tästä syystä. Toisaalta, jos kaupunki ei tätä pointtia ymmärrä, niin siitäs saavat, hah hah, ei tule turisteja, kuten havaittu on, niin paljon kuin joskus silloin kun autolla suoraan torille pääsi huristamaan eikä torikauppiaat saa tuotteitaan myytyä ja niin jää miljoonat veromarkat saamatta. Kompostiin menee suurin osa tuotteista, mutta se kai se tarkoitus onkin, eikä rahaa tule kaupungin kassaan pennin hyrrää. Ja kaiken tämän kruunaa vielä kamalat suuret parkkimaksut ja parkkisakot. Elikkä kyllä sinne torille pitää jokaisen saada ilmaiseksi autonsa ajaa. Siitä hyötyvät kaikki.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Ehkä seuraava kehitysaskel olisi torin osittainen kattaminen. Esimerkiksi yksineljäsosa, niin mahtuisi vakituisemmat kauppiaat sateelta suojaan. Satunnaiskauppiaat voisivat edelleen työskennellä kojuissaan avotaivaan alla, sen verran pitää olla torikaupassakin kotiinpäinvetoa. Se mahdollistaisi myös torikauden pidennyksen, ja elävöittäisi toria kun asiakkaat pääsisivät kuivina kaupankäyntiin. Mitään seiniä ei kattaukselle tarvitsisi rakentaa.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Autolla pääsee todella lähelle niitä kojuja, jopa suoraan siihen alapuolelle. Hissillä kun kulkee niin ei tarvitse edes paljon kävellä. Yhtään autoa ei tarvita torille! Eikä ne parkkipaikat muuten ennenkään olleet ilmaisia.

Lähettänyt käyttäjä Elias Intomieli (kirjautumaton)
Aika entinen ei enää palaa ! Tori kaksi-kolme kuukautta vuodessa räpistelyä, ja loput yhdeksän- kymmenen kuukautta täyttä hiljaiseloa siinä se. Tori alueesta ilmainen pysäköinti autoilijoille luppokuukausina, torin täytteeksi.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä