Sunnuntai, 23. heinäkuu 2017
Olga, Oili

Pääkirjoitus: Uusia asuntoja tehdään taas

18.06.201708:30
2

Mikkelin kaupunkikuvassa näkyy positiivista toimeliaisuutta. Asuinkerrostaloja nousee moneen paikkaan — vanhan hautausmaan kupeeseen, radan varteen, Urpolaan. Jonkin sortin buumista on kyse.
Sama ilmiö on nähtävissä myös koko maassa.
Rakennusteollisuus ry on nostanut arvioitaan rakennettavien asuntojen määrästä. Paikoitellen se puhuu jopa myyjien markkinoista, kun huonoina vuosina patoutunut tarve asunnon ostoon purkaantuu.
Mikkelissä rakentajat kertovat, että asunnoille löytyy kysyntää. Kynnys työmaiden aloittamiselle on yhä korkea, mutta ostajia löytyy, kun keski-ikäiset ja vanhemmat vaihtavat omakotitaloelämän helpompaan keskusta-asumiseen. Rakennusyhtiöiden usko tuntuu vahvalta. Jos suunnitelmat toteutuvat, kaupunkiin syntyy muutamassa vuodessa satoja uusia kerrostaloasuntoja.
Rakentaminen on kaupungin elinvoimalle jo sinällään iso asia. Se tuo työtä ja kertoo uskosta tulevaan. Joku voi miettiä, miksi uusia asuntoja tarvitaan, kun maakunnan väkimäärä ei ole ainakaan kasvussa. Kyse on toisaalta väestörakenteen, toisaalta elämäntapojen muutoksesta. Vanheneva väestö hakeutuu isompiin keskustoihin parempien palveluiden ääreen.
Mikkelin seudulla iso kuva on sellainen, että Mikkelin kaupungin väkiluku pysyy suunnilleen ennallaan ja muualla asukasluku tasaisesti vähenee. Mikkeli saa jatkuvasti muuttovoittoa naapurikunnista. Toisaalta perälauta vuotaa, kun etenkin nuorempi väki lähtee etelään opiskelemaan tai töihin.
Mikkelin kannalta muuttoliike ja uuden rakentaminen näyttää vielä lukujen valossa myönteiseltä. Kestävämmälle pohjalle rakentaminen ja asuntojen arvon kehitys saataisiin, jos väestökehitykselle voitaisiin jotain. Vetovoima ja työpaikat ovat vastaus tähänkin.

Timo Laitakari
timo.laitakari@lansi-savo.fi

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Samaa mieltä: Mikkelissä uusien asuntojen rakentaminen tässä määrin ei ole kestävällä pohjalla. Lievä muuttovoitto kääntyy tappioksi lähivuosina, jatkuen siitä tasaisesti alaspäin. Etelä-Savon maakunnan väestöennuste löytyy http://www.esavo.fi/tilastot Sen mukaan väestöä on jo vuonna 2025 lähes kymmenentuhatta henkeä tappiollinen. On pelkkää hyvää uskoa ettei tämä Etelä-Savon huono kehitys vaikuta Mikkeliin, varsinkin kun uudet työpaikat löytyvät muista maakunnista. Mikkeli on kohta eläkeläisten kaupunki, mutta entä sen jälkeen. Entä mitä tapahtuu vanhoille asunnoille ja taloyhtiöille joissa ei kauppa sitten käy? Mikä on kaupungin strategia vai onko sitä lainkaan?

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Kauppa käy tulevaisuudessakin kilometrin säteellä torista. Eipä sen kauempana ole nytkään ollut järkeä asua kun haluaa asunnon arvon säilyvän ja kaikki tarpeelliset palvelut vieressä. Omaa tyhmyyttä jos on hankkinut kiinteää omaisuutta alueelta jossa arvon lasku on kiihtyvää maaltapaon seurauksena. Taajaman ulkopuolella kiinteistön arvo on enintään maapohjan arvo vähennettynä rakennusten purkukustannuksilla.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

20.07. 10:48

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä