Sunnuntai, 23. heinäkuu 2017
Olga, Oili

Puheenvuoro: Mökkeilyn viehätys säilyy

17.06.201708:00
7

Nykyajan mökkiläiset haluavat muutakin kuin vain pihapiirissä puuhastelua. Etelä-Savon elinvoiman kannalta vapaa-ajan asukkaat ja mökkimatkailijat ovat tärkeä asiakaskunta.
Voi hyvin kysyä, onko maakuntamme mökkipalveluissa vielä hyödyntämätöntä potentiaalia. Puhtaan luonnonympäristön lisäksi mökkiläisille on tarjottava heidän vapaa-ajanviettoaan helpottavia palveluja. 
Yhä harvempi mökkiläinen haluaa käyttää aikaansa remontti- tai polttopuuhommissa. Mieluummin nämä palvelut hankitaan ostopalveluina. Palveluja pitää kehittää ja kiinnittää huomiota myös niiden markkinointiin. Mökkiläisten on löydettävä palvelut oikeaan aikaan ja oikeasta paikasta. Uudet rantaelämän sukupolvet eivät välttämättä halua edes omistaa mökkiä, vaan käyttää vuokrauspalveluita.
 
Etelä-Savossa mökkeilyllä on pitkät perinteet ja sen aluetaloudellinen vaikutus on huomattava. Maakunnassa on yli 49 000 loma-asuntoa, joten mökkiläiset ovat olennainen osa Etelä-Savon kansaa. Mökeillä vietetään mökkibarometrin (2016) mukaan keskimäärin 79 vuorokautta vuodessa, talviasuttavilla mökeillä jopa 109 vuorokautta vuodessa.  
Vanhamäen vaiheita –kyläkirjassa (1993) Ilmari Sajaniemi kertoo sukunsa mökkeilyhistoriaa Puulan rannalla. Ilmarin isä Jooseppi Sajaniemi oli kesällä 1919 ostanut Vanhamäen kylärannasta maapalstan ja sillä sijaitsevat rakennukset. Mökki kävi pieneksi lasten kasvaessa, joten sitä laajennettiin pikkuhiljaa ja majoitustilaa tehtiin lisää.
Kuulostaako tutulta? Samanlainen mökkien ostamisen ja remontoinnin kehityskulku on käynnissä monessa Etelä-Savon niemessä ja notkossa tälläkin hetkellä. 

Mökkeily, kakkosasuminen, vapaa-ajan asuminen, monipaikka-asuminen, miksi sitä haluammekaan kutsua, on muuttunut vuosien saatossa. Mökki ei tarkoita enää laudoista kasattua hökkeliä, vaan modernin elämän tarpeet täyttävää loma-asuntoa. Korkeatasoisia mökkejä rakennetaan paljon myös matkailu- ja vuokrakäyttöön. Etelä-Savon pienillä taajamilla saattaa tulevaisuudessa olla oma roolinsa vapaa-ajan asumisessa.
Ennen vanhaan koululaisten kesälomat vietettiin tiiviisti mökillä, toisin kuin nyt. Nykyajan mökkiläiset ajavat kilometritolkulla vain piipahtaakseen kesäpaikalla.
Ilmari Sajaniemen lapsuuden mökkimatkan kuvaus herättää suorastaan kunnioitusta: ”Keväinen maallemuuttomme edellytti todellista matkustamista; ensin postijunalla Mikkelistä Otavaan, siellä junan vaihto ja satamajunalla Otavan satamaan, mistä Puulavesi- tai Ilmari-laivalla Vanhamäkeen. Koko operaatio kesti viitisen tuntia.” Julkisia juna- tai laivayhteyksiä Puulan rannoilta on enää turha hakea ja linja-autoyhteydet Saimaan matkailukohteisiinkin ovat heikot. 

Uudisrakentaminen on Etelä-Savossa vilkasta. 2000-luvulla meillä on rakennettu keskimäärin 400 vapaa-ajan asuinrakennusta vuosittain, mikä on samaa luokkaa kuin Lapissa ja Varsinais-Suomessa (Tilastokeskus 2017). Aivan viime vuodet ovat tosin olleet rakentamiseltaan hiljaisia.
Parhaiden paikkojen mökkitonteille on kuitenkin kysyntää ja vanhat torpat korvataan ajanmukaisilla rakennuksilla. Etelä-Savon rantayleiskaavoissa ja ranta-asemakaavoissa on lisäksi noin 20 000 käyttämättömän rakennuspaikan varanto. Samanaikaisesti osa mökeistä on jäänyt vajaakäytölle ja uhkaa rapistua.
Vaikka mökit ja maailma ovat muuttuneet, mökkeilyn motiivit pysyvät. Vapaa-ajanviettopaikkoihin kiinnytään edelleen ja mökkielämä viehättää sukupolvesta toiseen. Haemme vastapainoa arjelle ja sen rutiineille, mielekästä puuhastelua ja rentoutumista, oman paikan tunnelmaa ja lomaan kuuluvaa omaa sosiaalista elinpiiriä. Kaipuu mökille ja rantasaunaan saa mökkiläiset taittamaan satojen kilometrien matkan kerta toisensa jälkeen. 

Etelä-Savossa yhdistyvät luonnonrauha, puhtaus ja rentoutuminen laadukkaisiin palveluihin ja kulttuuritapahtumiin. Ei siis ihme, että alueemme viehättää vapaa-ajan asukkaita ja matkailijoita. Meidän tehtävämme on huolehtia, että alueemme viehätysvoima ja ainutlaatuisuus säilyvät!

Heli Gynther
kehittämispäällikkö
Etelä-Savon maakuntaliitto

Eero Korhonen
yksikön päällikkö
Etelä-Savon ely-keskus

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Hannu Ranki (kirjautumaton)
Heli Gynther ja Eero Korhonen suitsuttivat mökkeilyn ihanuudesta Etelä-Savossa. Kirjoittajat ovatkin oikeassa siinä, että Etelä-Savo on suosittu mökkimaakunta ja maakunta itsessään tarjoaa loistavia puitteita mökkeilyyn tai vapaa-ajan asutukseen. Kirjoittajat eivät huomio sitä, että luonnonvarat ovat vähenevä arvo. Mitä enemmän meillä on mökkejä kaavoitettuna ja rakennettuna, sitä vähemmäksi käy vapaiden rantaviivojen määrä ja luonnon arvot. Kestääkö maakuntamme järviluonto 20 000 potentiaalisen mökin lisäyksen? Voisimme ottaa oppia Kuusamosta, jossa tänään lauantaina avattiin uusi kansallispuistomme Hossa. Olisi hienoa, jos saisimme Saimaan järviluonnon uuden luonnonsuojelualueen tai kansallispuiston tänne Etelä-Savoon. Maakunnan tulisi myös mökkisuitsutuksen sijaan alkaa jo viimeistään nyt panostaa enemmän osaamiseen ja yleensä yritystoiminnan kehittämiseen. Maakunta on valitettavasti tuottavuuden kannalta yksi heikoimmista maassamme ja väestön nettovähennys yksi suurimmista..Hannu Ranki Anttolan kesäasukas vuodesta 1967, VTM

Lähettänyt käyttäjä Lprmli (kirjautumaton)
Nykyään monet mökkiläiset vaativat mökkikunnilta ja paikallisilta asukkailta palveluita ja ovat myös valmiita niistä maksamaan. Samaan aikaan valitettavasti he vaikeuttavat ja tekevät jopa mahdottomaksi samojen paikallisten yritysten toiminnan, miltä he haluaisivat ostaa nämä pavelut. Soraa pitäisi saada mökkiteille, polttopuita liiteriin yms. Kuitenkin tehdään valituksia sorayrittäjien louhintatöistä, soraan ajosta sivuteillä, metsänomistajien hakkuista ja jopa viljelijöiden lannanlevityksestä tai tuotantoeläinten äänistä ym. maaseudulle luonnollisista asioista. Ei ymmärretä, että ei ne palvelut tyhjästä tule ja täällä täytyy elää muulloinkin, kuin juhannuksen ja koulujen alun välillä.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Eivät kaikki kuitenkaan halua rantamökkiä, minunkin "mökkini" on vanhahko maatalo kylän laidassa. Ihmisillä on erilaisia harrastuksia, ja mökki hankitaan sen mukaan. Tärkeintä on että pääsee hetkeksi irti arjesta, virkistäytymään, olkoon se sitten kasvimaa, remontoiminen ( joka on luovaa työtä) tai luonnossa liikkuminen ( miten terveellistä !). Miten olisi yhteisranta niille joilla ei omaa rantaa ole ? Siellä tapaisi muita kyläläisiä, voisi vaikka tutustua.

Lähettänyt käyttäjä Mökki (kirjautumaton)
Taidan olla melko vanhanaikainen mökkeilijä. Kaupungin ok-asumisen rinnalla välttää muutoin moderni "mökki", mutta jossa ei sisävessaa eikä juoksevaa juomavettä. Järvivettä tulee hanasta niin keittiössä kuin saunalla. En kaipaa ihmeempiä palveluja. Veneellä pääsee tarvittaessa pitkällekin vaikkapa ravintolaan tai kahvilaan ja kaupassa voi käydä kerran viikossa kaupungissa. Perinteiset kyläjuhlat ja kesäteatterit kiinnostavat enemmän kuin shoppailu kaupungilla. Luonto ja rauha on se juttu. Nimim. Perheellinen nelikymppinen.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Mökkeily kiinnostaa mutta niiden kolmen vuosittaisen lämpimän viikon takia sellaista ei kannata omistaa. Vuokraamme mökin joka kesä, milloin mistäkin Saimaan saaresta. Ei ole kunnossapitohuolia, voidaan nauttia koko loma. Pakkotyöleiri ei kiinnosta.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Minun mansikkapaikkani on kolme km mantereen autopaikasta saaressa, minne kukaan ei pyytämättä tule. Rentoa kivaa tekemistä yhdessä puoliskon kanssa - on rakentamista, maalaamista, pihan- ja kasvien hoitamista, kasvihuonetta, kalastusta, marjastusta, sienestystä ja vain luonnosta nauttimista. Emme tarvitse talvisia etelänmatkoja, kun viisi kk vuodesta elämme talvikotia ja suunnittelemme alkavaa kesää :D. Satoi tai paistoi, mökkielämä on elämää!!!

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Haloo Gynther & Korhonen! Lakatkaa oikeasti vatvomasta vuosisadan takaisia mökkeilyn ideaalisia kuvia. Teidän molempien pitäisi aidosti ja kovalla äänellä puhua Bernerin yksityisautoilun rajoittamista vastaan (koska se teilaa ihmisten mahdollisuuden liikkua koti><mökki -väliä) joko järjettömien kustannuslisien tai autoilun sähköistämishankkeiden vuoksi, julkista liikennettä ei ole ollut vuosikymmeniin. Ei kauppa-autoa, ei mitään julkisia palveluja, Lähin kaupunki on n 60 km päässä => ilm Berner & knit tai tekään ette tajua liikkumisen vaikeutta mökeiltä pakollisille hankinnoille kaupunkeihin tai esim äkillisiin lääkäritarpeisiin (mökiltämme lähimpään päivystävään hammaslääkäriin n 150 km + vesimatkat päälle per suunta = tuskinpa saan hammastulehdukseen ambulanssia avukseni). Artikkelin kirjoittajille suosittelen tutustumista esim Saimaan tai Puulan saariston olosuhteisiin ennen mökkielämän yltiöpäistä romantisoimista... Me kyllä elämme täällä täysin vapaaehtoisesti ja omasta tahdosta, mutta bernerit voisivat hieman hidastaa tahtia ja miettiä käsi poskella hetken tai pari pidempään ..

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

20.07. 10:48

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä