Sunnuntai, 20. elokuu 2017
Sami, Samuli

Lukuhaaste

Lukuhaaste 2/10: Pikku prinssi

18.02.201508:00
8
  • Susanna Kolehmainen, läänintaiteilija. Susanna Kolehmainen, läänintaiteilija, kirjallisuus

    Kirjallisuuden läänintaiteilija Susanna Kolehmainen suosittelee klassikkoa, kaiken ikäisille sopivaa Pikku prinssiä. Kuva: Marita Waenerberg

  • Kirjasuositus, läänintaiteilija Susanna Kolehmainen suosittelee Antoine De Saint-Exupéryn Pikku Prinssiä. Kirjasuositus, läänintaiteilija, Susanna Kolehmainen, Antoine De Saint-Exupéry, Pikku Prinssi, kirja, kirjallisuus, lukeminen

    Kirjallisuuden läänintaiteilija Susanna Kolehmainen suosittelee klassikkoa, kaiken ikäisille sopivaa Pikku prinssiä. Kuva: Marita Waenerberg


Antoine de Saint-Exupéryn pienoisromaani Pikku prinssi on päällisin puolin satu, mutta pitää sisällään niin filosofiaa kuin yhteiskuntakritiikkiä. Se katsoo aikuisten maailmaa hämmästyneesti ja tuo esille yhteiskunnan outouksia. Kirja puhuu myös rakastamisen tärkeydestä.
Antoine de Saint-Exupéry oli aikansa julkkis, huimapäinen lentäjä, joka teki myös lehtijuttuja. Pikku prinssin taustalla on oma kokemus: kirjailijan ja hänen perämiehensä haaksirikkoutuivat Saharaan nopeuslentokilpailun tiimellyksessä ja olivat neljä päivää erämaan armoilla.
Saman kokee kirjan kertoja-minä, lentäjä, joka tapaa erämaassa pienen pojan. Tämä, Pikku prinssi, kertoo asuvansa asteroidi B612:lla. Matkallaan Maahan prinssi on käynyt kuudella muulla asteroidilla ja tavannut kullakin oudon tyypin, kuten juopon ja yksinään asuvan kuninkaan.
Prinssi ikävöi kotiasteroidinsa Ruusua, joka on kaunis mutta hyvin oikukas. Silti prinssi rakastaa sitä.
Aavikolla asuu kettu, josta tulee prinssin tärkeä ystävä. Kettu on viisas ja syvällinen, se auttaa prinssiä ymmärtämään maailmaa. Moni ketun lause on muuttunut suosituksi aforismiksi.
Pikku prinssi kuuluu maailman tunnetuimpiin teoksiin. Se on käännetty 226 kielelle ja sitä lukevat kaikenikäiset.

Etelä-Savon kirjallisuuden läänintaiteilija Susanna Kolehmainen haastaa kaikki lukemaan Pikku prinssin.
”Olen lukenut kirjan lukemattomia kertoja. Se sopii kaikenikäisten. Satukerroksen alta paljastuu joka kerta uusia tasoja ja uusia viisauksia. Tämä kirja antaa paljon ajateltavaa helposti lähestyttävässä muodossa. Sitä mukaa, kun oma elämänviisaus karttuu, ymmärtää kirjaa aina vain paremmin. Kirjailija on myös piirtänyt kirjan kuvat, ja ne tuovat oman lisänsä kokemukseen. Pikku prinssi kannattaa lukea pieninä annoksia, ajan kanssa. Sen lauseet ovat kauniita ja niitä voi miettiä pitkäänkin. Vaikka tarina on hieman surullinen, säteilee kirjasta kauneutta ja syviä ajatuksia. Se auttaa ymmärtämään maailmaa ja toisia ihmisiä sekä itseään."

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Riitta-Leena Le...
"Ainoastaan sydämellään näkee hyvin". Näin sanoo Pikku prinssissä kettu. Tämä lienee kirjan eniten lainattu lause. Onko kenelläkään mielessä muita Pikku prinssi lauseita, jotka ovat jääneet mieleen tai ovat vaikka auttaneet elämässä eteen päin? Olisi hauska saada kooste Pikku prinssi -viisauksista.

Lähettänyt käyttäjä Varpu Wilska . (kirjautumaton)
Sinä olet minulle vain yksi , yksi tuhansien joukossa , en tarvitse sinua . Mutta jos kesytät minut niin toinen toisiamme tarvitsemme , olisit ainoa maailmassa , elämäni aurinkoinen . Tätä ketun laulua nuoret lauloivat mielellään 1970-luvulla , se laulettiin suomenkielellä kun oltiin kesätöissä Ruotsinmaalla ja vietettiin iltaa yhdessä . Heiltä minä sen opin . Kerran laulelin sitä itsekseni työpaikalla . Työtoveri kauhisteli sitä että joku piti toivottavana senkaltaista riippuvuutta toisesta henkilöstä . Oli pakko analysoida itselleen mitä kirjailija oikein oli tarkoittanut , laulu oli kaunis ja monipolvinen , ainakin se todisti että kirja oli usean sukupolven mielessä .

Lähettänyt käyttäjä Susanna Kolehmainen (kirjautumaton)
Olen lukenut Pikku prinssin ensimmäisen kerran lapsena, ja palannut siihen useita kertoja. Joka lukukerralla tarina jaksaa hämmästyttää. Miten yksinkertaisen hienolla tavalla Saint Exupery onkaan maalannut esiin ihmisluonteen. Tarinassa esiintyviä hahmoja voi ajatella eri ihmistyyppeinä tai saman ihmisen eri puolina. "Isot ihmiset ovat kerta kaikkiaan omituisia." Totutut rutiinit kyseenalaistuvat, kun niitä tarkastelee ulkopuolisen, lapsen silmin. Tarina on samanaikaisesti riemastuttavan oivaltava ja haikean surullinen. Se jättää jälkeensä paljon kysymyksiä ja tunteen siitä, että on ymmärtämäisillään jotain. Pikku Prinssiin on helppo tarttua sellaisenkin ihmisen, joka ei lue paljon, koska kirja on fyysisesti pieni. Sisällöltään se on suuri.

Lähettänyt käyttäjä Ritva Pirskanen (kirjautumaton)
Lapsena olen pikkukylän kirjastosta lainannut ensimmäistä kertaa kirjan luettavaksi. Jotain suurta, kiehtovaa, arvoituksellista, pois lähtemätöntä tämä kirja jätti silloin jo lapsemieleeni. Myöhemmin vuosien varrella lainasin kirjaa aina toistamisiin / toistamisiin. Iän myötä lukiesssani kirjaa, on se auennut erilailla / uudella lailla / laajemmalti / aina vainsyvällisesmmin sisällöltään. Kirjan olen hankkinut itselleni vasta reilu 10v sitten . Kirja on yksi rakkaimmista kirjoistani. Kirjan olen myös ostanut lahjoiksi lapsilleni sekä joillekkin ystävilleni. Pari lehtiartikkelia on kirjani välissä tallessa 4 / 2004 Pikku prinssin kirjoittajan koneen löydöstä sekä 3 / 2008 Saint - Exuperyn arvoitus ratkeaa. " Nyt saat salaisuuteni. Se on hyvin yksinkertainen. Ainoastaan sydämellään näkee hyvin. Tärkeimpiä asioita ei näe silmillä." - Antoine de Saint - Exupe'ry

Lähettänyt käyttäjä Seija kuikka (kirjautumaton)
Pikku prinssi on kuulunut kirjahyllyyni vuosikymmeniä:) jokaisella kolmella lapsellani on oma kappaleensa. Nuorin poikani sai omansa ylioppilaslahjaksi tädiltään, joka sanoi, että pikku prinssin lukeminen kuuluu yleissivistykseen:)

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lukuhaaste

Kirjan vuoden kunniaksi Länsi-Savo ja Itä-Savo haastavat kaikki lukijat tarttumaan kirjoihin! Kymmenen viikon aikana lehdessä ja verkossa esitellään viikoittain yhden eteläsavolaisen lukijan valitsema teos. Teoksista voi keskustella tällä sivulla.
Voit osallistua tästä myös arvontaan, jossa kaikkien osallistujien kesken arvotaan useita kotimaisia uutuuskirjoja.
Ensimmäinen lukuhaaste esitetään sunnuntaina 8.2. ja viimeinen 12.4. Arvontaan voi osallistua 19.4. asti.

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut