Sunnuntai, 20. elokuu 2017
Sami, Samuli

Lukuhaaste

Lukuhaaste 3/10: Pirjo Tikkinen suosittelee Verrosen kirjaa Luolavuodet

25.02.201508:00
2
  • Pirjo Tikkisellä on aina menossa monta kirjaa, joita löytyy eri puolilta kotia.

 
Parikkalassa asuva Pirjo Tikkinen pitää Maarit Verrosen teoksista, jotka pitävät sisällään kauhukertomuksia, reaalifantasiaa tai tieteisfiktiota.
Parinkymmenen vuoden ajan Verronen on julkaissut vuoden parin välein romaaneja ja novellikokoelmia ja yhden matkakirjankin.
 
Realistisimmillaankin Verronen on kotimaisen kirjallisuudenkentällä oman tiensä kulkija. 
Kuten Tikkinenkin, joka jätti 25 vuotta kestäneen terveyskeskustyön ja kouluttautui kuvataiteilijaksi.
 
Verrosen teoksista parhaimpana Tikkinen pitää vuonna 1998 ilmestynyttä kirjaa Luolavuodet (Kirjayhtymä).
Kirjan päähenkilö Vjeshta on itsenäinen ja riippumaton nuori nainen. 
 
Rakkaudesta luoliin hän jättää matemaatikon uransa ja muuttaa pieneen kylään antautuakseen luolatutkimukselle.
Yhdessä viiden tutkijaystävänsä kanssa hän alkaa tutkia kylässä sijaitsevaa luolastoa, joka osoittautuu valtavammaksi kuin mitä hän olisi uskaltanut toivoakaan.
 
Maanalaisiin saleihin sukeltaessaan päähenkilö matkaa myös syvälle omaan menneisyyteensä, vanhempiensa vaiettuun alkuperään ja vielä siitäkin pidemmälle, yllätyksellisin seurauksin.
– Kirja on sopiva yhden yötienoon lukunautinto, johon voi palata aina uudelleen, Tikkinen sanoo.
 
Hän pitää Verrosen tyylistä, toteavuudesta. Asioita ei kaunistella. Kerrotaan tosiasiat ja sillä selvä.
– Kiehtova aihe, mukaansatempaavasti kirjoitettu.

Kommentit

Käyttäjän Kirsti Vuorela kuva
Lähettänyt käyttäjä Kirsti Vuorela
Haa, tämä on yksi lukuhaasteen kirjoista, jota en ole aiemmin lukenut. Odotan jännityksellä kommentteja kirjasta. Parasta näissä suosituksissa onkin juuri tämä: että löytää itselleen uusien kiinnostavien kirjailijoiden tuotantoa. Aloittelemme lukuhaasteen kolmatta viikkoa ja ne, jotka aloittivat urakan Teemestarin kirjalla, ovat varmaan saaneet sen luettua. Huomaathan, että kirjojen keskustelut jatkuvat ensimmäisen viikon jälkeenkin. Voit siis kommentoida edelleen myös Itärantaa ja Pikku prinssiä. Kommenttiin voi kirjoittaa mitä tahansa ajatuksia kirja herättääkin, joku toinen kirjan lukenut voi napata ajatuksesta kiinni ja jatkaa sitä.

Lähettänyt käyttäjä Maija Y. (kirjautumaton)
Ei kai me innokkaat kirjojen lukijat nyt arkailla turhan takia? Kun luin LS:n ja IS:n lukuhaasteesta, aloin innokkaasti odottaa keskustelua, joka luetuista kirjoista syntyisi. Tähän asti ei juuri keskustelua – miksi? Kaikki haasteen kirjat eivät tosin ole helppoja eivätkä listojen kärjestä, mutta uskon, että näiden lehtien lukijoissa sentään kymmenittäin ihmisiä, joille joku juuri näistä kirjoista on tuttu. Mitä märisen – en ole itsekään heittänyt yhtään kommenttia. No, Teemestarin kirja jäi aikanaan kesken, kun se ei juuri sillä hetkellä vetänyt. Kirja ei aina satu käteen oikeaan aikaan. Pikku Prinssin olen lukenut muutaman kerran, ja olin ajatellutkin, mitä siitä sanoisin, mutta toistaiseksi on kirjoittamatta ;=) Maarit Verrosen tätä kirjaa en ole lukenut, muutamia muita kylläkin. Ehkä nostan sen lukulistalleni. Sattumalta luola-aihe on lukemisissani kuitenkin paraikaa esillä, ja vinkkaankin eteenpäin: Henning Mankellin tuore Juoksuhiekka. Hän on kirjoittanut sen sairastuttuaan syöpään vähän yli vuosi sitten, mutta se ei ole lainkaan sairaus- tai toipumiskertomus. Hoidot ja tunteet ovat toki paikoin esillä, mutta paljon enemmän Mankell pohtii tietysti elämää ja kuolemaa, mutta myös ihmiskunnan menneisyyttä ja tulevaisuutta, joissa molemmissa luolilla on asemansa: toisaalta luolamaalaukset ja -maalarit ja heidän viestinsä, toisaalta ydinjäteonkalot, joissa tuhoaineiden pitäisi säilyä turvallisesti 100 000 vuotta. Hei tämän lukija, olisi kiva lukea Sinunkin ajatuksiasi lukuhaasteessa. Kirjoitathan!

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lukuhaaste

Kirjan vuoden kunniaksi Länsi-Savo ja Itä-Savo haastavat kaikki lukijat tarttumaan kirjoihin! Kymmenen viikon aikana lehdessä ja verkossa esitellään viikoittain yhden eteläsavolaisen lukijan valitsema teos. Teoksista voi keskustella tällä sivulla.
Voit osallistua tästä myös arvontaan, jossa kaikkien osallistujien kesken arvotaan useita kotimaisia uutuuskirjoja.
Ensimmäinen lukuhaaste esitetään sunnuntaina 8.2. ja viimeinen 12.4. Arvontaan voi osallistua 19.4. asti.

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut