Perjantai, 18. elokuu 2017
Leevi

Lukuhaaste

Lukuhaaste 4/10 Siilin eleganssi

04.03.201507:06
6
  • Siilin eleganssin kirjoittaja Muriel Barbery on toiselta ammatiltaan filosofianopettaja. Jukka Lankinen aikoo lukea Barberyn toisen suomennetunkin kirjan, Kulinaristin kuoleman. Kuva: Risto Hämäläinen

Lukuhaaste jatkuu ranskalaisen Muriel Barberyn kirjalla Siilin eleganssi. Sen valitsi haastelistalle mikkeliläinen Jukka Lankinen. Kirjallisuuden ystävä, joka laskee nykyään lukevansa 30–40 kirjaa vuodessa. Kirjoja, jotka ovat helppolukuisia, mutta haastavat lukijansa älyllisesti.
– Siilin eleganssissa on mielenkiintoinen metafora siitä, miten me ihmiset elämme omissa kerroksissamme. Rikkaista ihmisistä ajatellaan helposti, että he ovat automaattisesti myös viisaita, mutta eihän se niin mene. Rahaa voi ansaita muutenkin kuin oman älynsä turvin.
Lankinen kertoo lukeneensa teini-ikäisenä pinokaupalla sukeltamiseen ja veteen liittyviä kirjoja, olihan tutkimusmatkailija Jacques-Yves Cousteau aikansa superjulkkiksia. Meriaiheita seurasivat luontevasti sota- ja seikkailukirjat. Ei ole yllätys, että hän päätyi tekemään päivätyönsä Puolustusvoimien palveluksessa.
Lukijana Lankinen määrittelee itsensä kaikkiruokaiseksi, mutta yksi on sittenkin ylitse muiden. Science fiction.
– Omia kirjallisia esikuviani ovat Isaac Asimov ja Arthur C. Clarke.

Kommentit

Käyttäjän Kirsti Vuorela kuva
Lähettänyt käyttäjä Kirsti Vuorela
Siilin eleganssi on näistä Lukuhaasteen kirjoista oma suosikkini. Samaistuin täysin Renée Michelin hahmoon, ja kun muutama vuosi sitten näin kirjasta tehdyn elokuvan ihastukseni vahvistui. Josiane Balaskon roolityö Renéenä oli koskettava ja toden tuntuinen. Olisi kauhean mukavaa, jos tänne nettiin syntyisi vähän keskustelua. Jos et halua kirjoittaa kommenttia juuri tästä kirjasta niin kirjoita ajatuksiasi kirjoista ja lukemisesta yleensä. Kerro kuitenkin, oletko lukenut tai aiotko jossain vaiheessa lukea Siilin eleganssin.

Lähettänyt käyttäjä Maija Y. (kirjautumaton)
Tunnustan, että valitsen kirjastosta kirjan usein vain takakansiteksin perusteella, jos tekijä on minulle ennestään tuntematon. Siilin eleganssin kanssa kävi näin, ja sain matkalukemiseksi ihanan pienen helmen. Pidin juonesta: portinvartijaeukon ja rikkaan perheen laiminlyödyn pikkutyön epäsäätyisestä ystävyydestä ja siitä, mitä se paljastaa ennakkoluuloistamme. Yleensä toivon onnellisia loppuja; en ole ihan varma, onko kirjassa sellainen, mutta luulen niin. - Innoissani tartuin Barberyn toiseen suomennokseen Kulinaristin kuolemaa, mutta se ei koskettanut samalla tavalla.

Lähettänyt käyttäjä Susanna Kolehmainen (kirjautumaton)
Olen melkein kateellinen niille, jotka eivät vielä ole lukeneet Siilin eleganssia. Se on sekä älykäs että hauska kirja, siinä on mustaa huumoria, joka pistää nauramaan ääneen -mutta kirja antaa myös paljon miettimisen aihetta. Kirjan kertojina vuorottelevat Renée ja Paloma ovat äärimmäisessä omaperäisyydessään kiinnostavia hahmoja, samoin japanilainen herra, joka tuo mukanaan muutoksen. Kulinaristin kuolema ei sen sijaan sytyttänyt minuakaan.

Käyttäjän Heini81 kuva
Lähettänyt käyttäjä Heini81
Luin Siilin eleganssin vasta nyt, tämän lukuhaasteen innoittamana. Ihastuin kirjaan! Siinä kuvattu muutos on suorastaan pakahduttavaa. Portinvartijarouvan (ja hänen kauttaan monen muun) elämään tulee aivan uusia sävyjä. Olisin toivonut onnellisempaa loppua.

Lähettänyt käyttäjä Muriel Barbery:... (kirjautumaton)
Siilin eleganssi oli nauttivaa luettavaa. Hidastin lukemista ennen kirja loppua, jotta lukunautinto jatkuu ja säilyy. Lyhyet luvut olivat kuin siilin piikkejä -välillä pehmeitä ja välillä kovia. Kirjailija on tehnyt helpoksi seurata päähenkilöiden (Renee ja Paloma) vuorottelua kertojina, kun he käyttävät eri fonttia. Viisikymmentäneljä vuotta vanha Renee uskaltaa luopua roolistaan äreänä ovenvartijarouvana ja saa uusia ystäviä ja kokee romanttista rakkautta. Reneen sanoin "Valoa rankkasateen jälkeen". Toinen päähenkilö 12-vuotias Paloma ajattelee syvällisiä ajatuksia ja tekee merkintöjä maailman liikkeestä. Syvällinen ajatus nro 15 sopii hyvän elämän ohjeeksi. Jos tahdot hoitaa itseäsi - hoida toisia - ja naura tai itke kohtalon onnellisesta käänteestä.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lukuhaaste

Kirjan vuoden kunniaksi Länsi-Savo ja Itä-Savo haastavat kaikki lukijat tarttumaan kirjoihin! Kymmenen viikon aikana lehdessä ja verkossa esitellään viikoittain yhden eteläsavolaisen lukijan valitsema teos. Teoksista voi keskustella tällä sivulla.
Voit osallistua tästä myös arvontaan, jossa kaikkien osallistujien kesken arvotaan useita kotimaisia uutuuskirjoja.
Ensimmäinen lukuhaaste esitetään sunnuntaina 8.2. ja viimeinen 12.4. Arvontaan voi osallistua 19.4. asti.

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut