Perjantai, 18. elokuu 2017
Leevi

Lukuhaaste

Lukuhaaste 5/10: Kerjäläinen ja jänis

11.03.201508:22
5
  • Tuomas Kyrön Kerjäläinen ja jänis on informaatikko Pia Rask-Jussilan vastaus lukuhaasteeseen.

Pieksämäen kirjaston informaatikkoa Pia Rask-Jussilaa voidaan hyvällä syyllä pitää lukemisen ammattilaisena. Lukeminen ja kirjasto saavat hänet hehkuttamaan kirjaston ja lukemisen puolesta.
-Kirjasto ei koskaan kuole, eikä lukeminen painu unohduksen suohon, vakuuttaa Rask-Jussila.
Hän itse on lukemisen suurkuluttaja. Hänelle kelpaa teksti laidasta laitaan erilaiset lehdet mukaan lukien. Sopivana tahtina hän pitää aktiiveille kirja viikossa, mutta jo ammattinsa puolesta hänen tahtinsa on paljon kiivaampi.
Ehkä juuri siitä syystä vastaus Lukuhaasteeseen oli vaikea löytää. Pitihän listalle valita vain yksi valtavasta mahdollisuuksien merestä.

Alun perin kuunnelman pohjalta Tuomas Kyrön romaaniksi kirjoittama Kerjäläinen ja jänis on Rask-Jussilan mielestä täysosuma.
-Se on mielestäni 2010-luvun paras romaani ja kuvaa suomalaista yhteiskuntaa syrjittyjen vähäarvoisten kautta. Romaani antaa ajattelemisen aihetta, vakuuttaa Pia Rask-Jussila.
Hän on ottanut ja omaksunut Kyrön tekstin nuoren naisen näkökulmasta. Suomeen saapuu romanilainen kerjäläinen Vatanescu. Hänen tavoite on yksinkertainen ja helpolta tuntuva, ansaita rahaa sen verran, että kotiin jäänyt poika saisi nappulakengät. Kunnialliset tavoitteet osoittautuivat kuitenkin kerjäämiseksi katukulmissa. Suomalaisilta ei miehelle sympatiaa heru. Saman kohtalon ikeen alla on kirjan haavoittunut cityjänis. Sekin on yhteiskunnan hylkimä.

Näiden kahden seikkailun eri puolilla Suomea  on Kyrö kuvannut millintarkasti. Vielä, kun kirjailija on saanut tekstiinsä mukaan sopivasti sekoittaen liikutusta, naurua ja yhteiskuntakritiikkiä, oli Pia Rask-Jussila valmis nimeämään romaanin vuosikymmenen kirjaksi.
Valinnastaan hän on sitä mieltä, että jokaisen pitäisi lukea sitä, mikä itseä miellyttää. Muotikirjat ja bestsellerit eivät välttämättä kaikkia kiinnosta ja kiehdo.
-Sitä ei kannata eikä saa hävetä, sillä jokainen on mestari oman lukemisensa valinnassa, sanoo Pia Rask-Jussila.

Kommentit

Käyttäjän Kirsti Vuorela kuva
Lähettänyt käyttäjä Kirsti Vuorela
Kirja viikossa -ajatus on usein kannatettu, ja kannatettava. Huomaan vain itse lukevani aivan toisella tavalla: kirja päivässä -menetelmää seuraa jossain vaiheessa totaalipaasto, jonka jälkeen lukemisen kiinnostuksen kohteet vaihtuvat. Kesällä hotkin dekkareita ja syksyllä kiinnostaa syvällisempi pohdiskelu. Keväällä iskee romantiikan kaipuu.

Lähettänyt käyttäjä Maija Y. (kirjautumaton)
Aina oli kirja kädessä siitä lähtien kun sain itse päättää ajankäytöstäni. Sitten tuli tilanne, että lukeminen ei maistunut lainkaan. Olin hämmennyksissäni. Muutama kuukausi, ja pääsin taas lukemisen makuun, aluksi ohuista kirjoista ja lyhyistä tarinoista. - Muuten olen sitä mieltä, että Kerjäläinen ja jänis on hyvä kirja vaikkapa aloittaa lukuharrastus: helppolukuinen, juonellinen, tunteita herättävä. Tykkäsin kovasti.

Lähettänyt käyttäjä Sinrus
Kirja on vielä lukematta, mutta katsoin ko. kirjasta käsikirjoitetun teatteriesityksen Työväen näyttämöpäivillä täällä Mikkelissä Uudenkaupungin teatteriryhmä Lentävä Lokki tulkintana. Pidin siitä ja varmasti luen kirjankin joskus.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lukuhaaste

Kirjan vuoden kunniaksi Länsi-Savo ja Itä-Savo haastavat kaikki lukijat tarttumaan kirjoihin! Kymmenen viikon aikana lehdessä ja verkossa esitellään viikoittain yhden eteläsavolaisen lukijan valitsema teos. Teoksista voi keskustella tällä sivulla.
Voit osallistua tästä myös arvontaan, jossa kaikkien osallistujien kesken arvotaan useita kotimaisia uutuuskirjoja.
Ensimmäinen lukuhaaste esitetään sunnuntaina 8.2. ja viimeinen 12.4. Arvontaan voi osallistua 19.4. asti.

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut