Sunnuntai, 20. elokuu 2017
Sami, Samuli

Lukuhaaste

Lukuhaaste 7/10: Pimeästä maasta

25.03.201508:35
3
  • Summanen

    Jukka Summanen valitsi Maarit Verrosen tuotantoa lukuhaaste-listalle. Kymmenestä listan kirjasta kaksi on Verrosen kirjoittamaa. Kuva: Antero Teittinen

Juuri vuorotteluvapaalle heittäytynyt, työhaluttomuuseläkkeestä vitsaileva Jukka Summanen valitsi lukuhaasteeseen Maarit Verrosen kirjan Pimeästä maasta.
– Se teki minuun samanlaisen vaikutuksen kuin nuorena lukemani keskitysleiritarinat.
Verronen kirjoittaa ihmisten muottiin pakottamisesta. Siitä, että on sopeuduttava, oltava samanlainen kuin muut. Ja jos et sopeudu, päädyt tuomittuna yksinäisyyteen.
– Luin kirjan vuonna 1996, ja se sattui osuvasti sen hetkiseen elämäntilanteeseeni. Ei se välttämättä muille kolahda samalla tavalla kuin minulle, Summanen arvelee.
Luultavasti kolahtaa. Pimeästä maasta ylsi Finlandia-ehdokkaaksi vuonna 1995 ja seuraavana vuonna sille myönnettiin scifi- ja fantasiakirjallisuuden Portti-palkinto.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Maija Y. (kirjautumaton)
Hyllyt täynnä kirjoja on minullakin kotona. Printtilehden jutussa Jukka Summanen kummasteli, miksi ihmiset vuoraavat huoneensa kirjoilla. Viime aikoina olen uskaltautunut miettimään sitä itsekin, kun opukset eivät tahdo mahtua mihinkään, ja olen suunnitellut hyllystöjen harventamista. Minulle kirjat ovat enemmän kuin esineitä ja käyttötavaroita – ne ovat ystäviä ja tuovat turvaa. Ystävyyssuhteita kuihtuu, samoin kirjasuhteita. Miksi raahata niitä yhä mukanaan? Turvan takia?

Lähettänyt käyttäjä Maija Y. (kirjautumaton)
Ilokseni huomasin, että Mikkelin pääkirjaston molemmat kappaleet ovat lainassa huhtikuun loppuun asti. Siis lukuhaaste toimii lukemisen suosittelijana, hienoa! Pääsen näin itse pimeään maahan vasta lähempänä kesää.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lukuhaaste

Kirjan vuoden kunniaksi Länsi-Savo ja Itä-Savo haastavat kaikki lukijat tarttumaan kirjoihin! Kymmenen viikon aikana lehdessä ja verkossa esitellään viikoittain yhden eteläsavolaisen lukijan valitsema teos. Teoksista voi keskustella tällä sivulla.
Voit osallistua tästä myös arvontaan, jossa kaikkien osallistujien kesken arvotaan useita kotimaisia uutuuskirjoja.
Ensimmäinen lukuhaaste esitetään sunnuntaina 8.2. ja viimeinen 12.4. Arvontaan voi osallistua 19.4. asti.

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut