Sunnuntai, 20. elokuu 2017
Sami, Samuli

Aran ylijohtaja Hannu Rossilahti: Asunnon ostoon kehitettävä uusia keinoja

09.08.201721:15
6
  • ARAn ylijohtaja Jukka Rossilahti

    Aran ylijohtaja Hannu Rossilahti oli käymässä keskiviikkona Mikkelissä. Kuva: Risto Hämäläinen

Asuntomessujen AsukasAreenalla vieraillut Hannu Rossilahti korosti kuntien vastuuta asumisen yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon ratkaisemiseksi. 

Rossilahti esimerkiksi pohtii, että soteuudistuksen valmistumisen jälkeen uudet kunnat ja kaupungit voisivat pohtia entistä enemmän yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmia kaikille kuntalaisille, joilla on asumisongelmia. 

— Asuminen on kuntalaisuuden ensimmäinen aste, siinä kunnan pitäisi tuottaa enemmän lisäarvoa asukkaalle kuin tällä hetkellä tapahtuu, Aran ylijohtaja Rossilahti totesi.

Rossilahti kertoi arvioista, joiden mukaan jopa keskituloisilla on aiempaa enemmän vaikeuksia saada omaa asuntoa kaupungista. 

— Ihmisille tulee myös ongelmia, kun putkiremontti alkaa tai vuokra-asunto myydään alta pois. Sitten ei välttämättä ole varaa asua siellä missä ennen asuttiin. 

Ihmiset muuttuvatkin edullisten asumiskustannusten perässä muualle ja tämä johtaa eri ihmisryhmien sosiaaliseen eriarvoisuuteen asuinalueen ja palveluiden saavutettavuuden osalta. 

— Ne, joilla on varaa pääsevät palveluverkoston piiriin paremmin kuin ne, joilla ei ole. Varsinkin, kun kunnat ja kaupungit harventavat alueverkostoaan.

Ylijohtaja nostaa esille 60-70-luvun maaltamuuton, jolloin Aralta löytyi erilaisia lainajärjestelmiä kohtuuhintaisille omistusasunnoille. Yhdenvertaisuutta lisäsi lähes puolen miljoonan asunnon rakentaminen omistuskäyttöön keski- ja pienituloisille.

Näin ollen kaikilla oli mahdollisuus omakotitaloasukkaiksi. Nykyisin kyseiset keinot puuttuvat Rossilahden mukaan kokonaan ja uusia keinoja pitäisi luoda nykyistä enemmän.

— Pitäisi saada rahoitukseen ja tuotantoon uusia mahdollisuuksia. Markkinoilla aina haetaan korkein hinta asunnosta ja kohtuuhintaisuus jää taka-alalle.

Aran ylijohtaja näkee, että pienituloisten lapsiperheiden asioita pitäisi ryhtyä hoitamaan, että he saavat tarpeensa tyydytettyä kohtuullisella tavalla.

— Työssäkäyvät pienituloiset lapsiperheet ovat vaikeassa asemassa. Heidän pitäisi elämää rakentaa, käydä töissä, pyörittää maata ja maksaa nykyisten eläkeläisten eläkkeet.

Suomen Ympäristöministeriön piirissä olevan Aran määrärahat ovat riittäneet Rossilahden mukaan hyvin asumiseen ja rakentamiseen liittyvien avustuksien, tukien ja takauksien myöntämiseen. 

Ylijohtaja korostaa edelleen, että kokonaan uusia rahoitusmuotoja pitää kehittää.

— Meillä oli aikoinaan omistusaravalainoja omaan asuntoon pääsemiseksi. Nyt pitää kehittää jotain uutta, ettei oltaisi vaan sosiaalisen vuokra-asuntotuotannon varassa. 

Rossilahden mukaan nykyiset rahoitusmuodot eivät riitä kattamaan muuttuvan yhteiskunnan uusia tarpeita. Uusi vaihtoehto tuotantoon voisi olla esimerkiksi uusi takausjärjestelmä.

Simo Arkko

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Pitkät laina-ajat olisi yksi ratkaisu . Jostain kumman syystä niiden sanotaan olevan huono asia, mutta tarkemmin ajateltuna, jos lainan lyhennys plus korko on samaa luokkaa kuukaudessa, kuin vuokra-asunnon vuokra, olisi järkevämpää maksaa omaa asuntoa...saisi edes jotain pois, jos joutuu vaihtamaan asuntoa. Vuokralla asuva vain kerryttää jonkun toisen omaisuutta.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Mikkelissä asuntojen ja vuokrien hinnat ovat järkyttäviä. Taitaa myös asuntosijoittajille olla suomen top5 tuottoisimmissa kaupungeissa. Samoin AY-liikkeet VVO;n (mikä se uusi nimi olikaan) kautta vetävät vuokrat pilviin ja rahastavat verottomana. Näitä rahastusmahdollisuuksia pitäisi purkaa.

Lähettänyt käyttäjä jos ei ole, nii... (kirjautumaton)
Ei rahoitusmuoto asumista ratkaise. Ratkaisevaa on se hinta, millä asumaan voi ryhtyä, ja asumisen kokonaiskustannustaso. Tässä on asumisongelman ydin. --- Viime vuosituhannella, ennen 1980-luvun kuplan puhkeamista, Helsingin Sanomien toimittelija vertasi Helsingin ja Tokion tonttihintoja ja asuntohintoja. Olivat artikkelin mukaan Helsingissä vielä halvemmat.

Lähettänyt käyttäjä eikä esitetty l... (kirjautumaton)
"Jostain kumman syystä niiden sanotaan olevan huono asia" Kun pankkien antolainaus on suurelta osalta kiinni asunnoissa, se on ei huono vaan vaarallinen asia. Suomi eli huomattavassa nousuhumalassa 1980-luvulla. Sen jälkeinen laskusuhdanne, lama hävitti Suomesta suurimman osan pankkilaitoksia. Syynä oli pankkien taseisiin ilmaantunut ongelma - asuntokanta oli lainoituksessa yliarvostettu. Asiakasta tämä tuskin kiinnostaa. Mutta mallimaina Kreikka, Italia, Espanja, ... antanevat pääkopan tietomäärää penkoessa melko hyvää asiapohjaa lainoituksen tanssista veitsen terällä. Ruotsi purkaa kovalla kädellä ylipitkien asuntolainojen ongelmaa. Sitä kutsutaan lainojen järjestelyksi. Suomessa pankkitarkastusvirasto antaa virheellistä tietoa suomalaisista pankeista ja niiden vakavaraisuudesta estääkseen tallettajien paniikkireaktion, missä talletukset siirretään ulkomaille. Tämäkin voi tuhuta kotimaisen pankkimaailman.

Lähettänyt käyttäjä Pasi Heiskanen (kirjautumaton)
Upeaa, että Rossilahti ei pitäydy puhtaan byrokraatin roolissa, vaan pyrkii oma-aloitteisesti avamaan keskustelua ja luomaan uusia näköaloja. Ideoiden alasampujia meillä kyllä riittää muutenkin. Keskeinen ongelma on siis kasvukeskusten asumisen kustannus, ja sen syynä ei ole niukkuus rahoituksesta, vaan niukkuus tonteista ja pula puhtaasti urakointiin keskittyvistä keskisuurista rakennusliikkeistä.

Lisää uusi kommentti

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut