Keskiviikko, 23. elokuu 2017
Signe, Varma

Helppo kuntta on valloittanut Suomen pihamaat

06.07.201714:00
2
  • kuntta, asuntomessut,

    Viherakentajat Tuomas Poranen ja Markku Kela Piiraisen Viherpalvelusta asensivat kuntaa kesäkuun puolivälissä asuntomessukohteeseen. Maisemasuunnittelija Riitta Liukkosen mukaan se sopii myös sellaisille tonteille, joilla on korkeuseroja. Kuva: Vesa Vuorela

Kuntta on noussut suosituksi ratkaisuksi piharakentamisessa kymmenessä vuodessa. Muoti-ilmiöstä tässä myös siirtovarvikoksi kutsutussa metsänpohjamatossa ei ole kysymys. 
Metsäisillä tonteilla kuntta-alueet pehmentävät luonnon ja rakennetun pihan välistä rajaa. Siirteellä voidaan myös korvata rakennusvaiheessa rikkoutunutta metsänpohjaa.  
Maisemasuunnittelija Riitta Liukkosen mielestä kuntta sopii hyvin Mikkelin asuntomessupihoille, onhan alue on suurelta osin kallioista mäntymetsää. 
Liukkonen ja muut suunnittelijat käyttävät kunttaa osana messujen piharatkaisuja. Mikkelin kaupunki käyttää sitä messualueen yleisten alueiden maisemoinnissa, esimerkiksi tienvierillä.
   — Kuntan yksi yksi vahva puoli on sen helppohoitoisuudessa. Alkuun sitä on kasteltava, mutta sen lähdettyä kasvuun, varsinaista hoitoa ei tarvita, Liukkonen sanoo. 
Kuntalla on myös rajoituksensa, niinpä sitä harvoin käytetään koko piha-alueella. 
— Se  ei kestä kovaa kulutusta.
Niihin pihan osiin, missä liikutaan ja oleskellaan paljon, kannattaa valita joku muu ratkaisu.
Kun kuntta alkoi tehdä läpimurtoaan, Liukkonen sanoo olleensa hiukan epäilevä.
— Arvelutti, kuinka ekologista se voi olla. 
Nyt Liukkonen on vakuuttunut kuntankäytön luontoystävällisyydestä.
— Luotettavat toimittajat osaavat valita paikat, mistä voidaan nostaa ympäristöä vaarantamatta.
Kuntta nostetaan alueilta, minne on tulossa avohakkuu. Siellä metsänpohja joka tapauksessa muokattaisiin.
Viherympäristöliiton laatuohje on luonut pelisäännöt kuntan käytölle. Liukkosen mukaan asiakkaan kannattaa varmistua siitä, että yritys noudattaa näitä ohjeita.  
Laatuohjeen mukaan asiakas saa dokumentit, joista selviää nostopaikka, maanomistajan todistus nostoluvasta sekä nosto- ja kuljetusaika.
Lähes kaikki eteläisen Suomenkin pihoille toimitettavasta kuntasta nostetaan Kainuusta ja Pohjois-Suomesta. Alan yksi suurimmista yrityksistä on kajaanilainen Piiraisen Viherpalvelu Oy. 
— Sademäärät ja kasvuolosuhteet kasvattavat pohjoissuomalaisen kuntan tiiviimmäksi, selittää toimitusjohtaja Jouko Piirainen.
Tiivis matto selviää paremmin siirrosta ja sen kasvuun lähtö uudella paikalla on varmempaa.
Piiraisen yritys on vuosien varrella kehittänyt kuntannoston tekniikkaa. Päätehakkuualueilla kuntta leikataan  2x5 metrin kaistaleiksi. Sen jälkeen matto kääritään rullalle konetyönä.
Kunttaa ei varastoida pitkään, vaan se asennetaan uudelle paikalle kymmenen vuorokauden kuluessa. 
Kuntta mukautuu uusiin kasvuoloihin. Varjoisilla paikoilla mustikka ja sammal yleistyvät.  Aurinkoisemmilla paikoilla puolukka ja kanerva ottavat vallan. Kuntan mukana voikin saada pihalleen ikioman metsämarjapaikan.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä jarimatti (kirjautumaton)
Hyvin järkevää näin maaseutuolosuhteissa, että pyritään luonnonmukaiseen lopputulokseen. Istutus nurmikot on ihan ysäriä ja sopivat tiiviisti rakennetuille alueille esim.tasaisiin rivaripihoihin. Ainoa askarruttava kysymys onko alueilla joilta kunttaa kokoon kääritään huolehdittu niiden luonnontilaistamisesta vai jääkö tienoot vuosikymmeniksi avoimiksi haavoiksi luonnon ja korpimaiseman selkänahassa.

Lähettänyt käyttäjä Turhat hommat p... (kirjautumaton)
Mitään järkeä siirrellä maita ylettömästi. Ihmeellistä rakentamista. Ensin siirretään kaikki maat kaatopaikalle ja sit tuodaan jostakin tilalle uutta ja vieläpä samanlaista maata mitä poistettiin. Maatahan ei tarvitse poistaa kuin rakennuksen kohdalta. Jos oli tontilla kunttaa niin se on siinä valmiina. Jos haluaa nurmikentän, ei muuta kun leikkaa ruohonleikkurilla varvikon pois, niin kohtahan siinä monimuotoinen heinikko rehottaa. Tai jopa kukkaketo jos oikein leikkaa.

Lisää uusi kommentti

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut