Maanantai, 21. elokuu 2017
Soini, Veini

Messujen vuokrataloihin nelinkertaisesti hakijoita — ei prameaa mutta laadukasta

08.06.201708:00
30
  • asuntomessut, rivitalot, Mikalo, vuokra-asunnot,

    Vuokrarivitalon asunnot ovat kaksioita ja kolmioita. Toimitusjohtaja Hannu Sormunen rannalla, jossa on asukkaiden yhteiskäyttöön tarkoitettu sauna tilavine pukuhuoneineen.

  • asuntomessut, rivitalot, Mikalo, vuokra-asunnot,

    Vuokrarivitalon asunnot ovat kaksioita ja kolmioita. Toimitusjohtaja Hannu Sormunen rannalla, jossa on asukkaiden yhteiskäyttöön tarkoitettu sauna tilavine pukuhuoneineen.

  • asuntomessut, rivitalot, Mikalo, vuokra-asunnot,

    Vuokrarivitalon asunnot ovat kaksioita ja kolmioita. Toimitusjohtaja Hannu Sormunen rannalla, jossa on asukkaiden yhteiskäyttöön tarkoitettu sauna tilavine pukuhuoneineen.

Vuokrarivitalot Saimaan rannassa eivät ole ihan tyypillisiä rakennuskohteita — varsinkaan asuntomessuilla kunnallisen vuokrataloyhtiön toteuttamana.
Mikkelin kaupungin vuokrataloyhtiön Mikalo Oy:n Ankkuriranta on poikkeuksellinen projekti. Toimitusjohtaja Hannu Sormunen sanoo, ettei siihen lähdetty omistajaohjauksellisista paineista tai velvollisuudentunnosta osallistua kaupungin mainekuvalle tärkeään tapahtumaan.


— Tiettyä tahtotilaa oli, mutta poliittisesta paineesta ei voi puhua.
— Mikalona halusimme tulla messuille ja tuoda esiin vaihtoehtoista rakentamista ja yhteisöllistä asumista, sanoo Sormunen.
Joitakin epäilyjä vuokra-asuntojen sopivuudesta alueelle esiintyi, mutta ne puheet ovat Sormusen mukaan hiipuneet.

Ankkuriranta muodostuu 10 asunnosta, joista kahdeksan on 54-neliöisiä kaksioita. Kaksi kolmiota ovat 68- ja 71-neliöisiä.
Pihapiiri muodostuu kahdesta erillisestä rivitalorakennuksesta sekä autokatos-varastorakennuksesta. Huoneistojen ikkunat ovat järvelle päin, ja jokaisella on lasitettu terassi.


Rannassa on hirrestä tehty iso puulla lämpiävä yhteiskäyttösauna asuntojen omien saunojen lisäksi. Lisäksi rannassa on venelaituri.
Messualueen rannassa kulkeva kevyen liikenteen väylä kaartaa rivitalojen kohdalla kauemmas rannasta ja rauhoittaa pihapiirin.
— Valmista alkaa tulla, ja paikkaan olemme oikein tyytyväisiä. Ensi viikolla on vastaanottotarkastus, katselee Sormunen.

Asukkaat on jo valittu. Sormunen kertoo, että hakemuksia tuli 44 kappaletta. Hakijat saivat kuvailla valmiuttaan toteuttaa yhteisöllisyyden ideaa. Kyky ilmaista sitä, että tulee toimeen muiden kanssa ja on valmis asukkaiden keskinäiseen toimintaan, siis ohjasi valintaa.

Neliövuokra asunnoissa on noin 15 euroa, kun se Mikalon kohteissa on keskimäärin 10,56 euroa.
Mikalolle Ankkuriranta on noin kahden miljoonan euron hanke.

Sormunen luonnehtii asuntojen varustelua ja sisustusta prameilua välttäväksi mutta nykyaikaiseksi ja toteuttamistapaa laadukkaaksi.
— Rakentamisessa on lähdetty elinkaariajattelusta ja kestävien materiaalien käytöstä.
Asunnoissa on laattaa ja parkettia sekä muun muassa pieni takka. Liukuovilla ja viistoilla sisäkatoilla syntyy tilaa ja tilan tuntua.

Huoneistoista kaksi avataan messuvieraille. Mikalo ei vastaa esittelystä, mutta Sormunen sanoo, että elokuussa tulee vuokrataloyhtiöitä muualta Suomesta tutustumaan kohteeseen.
Ankkuriranta on maakunnan virallinen Suomi 100 -juhlavuoden kohde, ja kahdessa asunnossa esitellään messujen ajan Mikkelin seudun ja Etelä-Savon taide- ja design-osaamista, lähiruokaa ja rakentamisen historiaa. Näyttelykokonaisuuksien lisäksi pihapiiriin tulee designin ja ruokatuotteiden kauppa.

Ankkurirannan on rakentanut Rakennusliike Avikainen Oy puusta. Suunnittelusta on vastannut Arkkitehtitoimisto Sajaniemi Oy. Lämmityksessä käytetään kaukolämmön lisäksi passiivista maalämpöä ja aurinkolämpökeräimiä.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Cucco (kirjautumaton)
Onko otsikosta päätellen harmillista, kun ei ole tehtykään prameaa.? Muodikas saarekkeittiö nostaa hintaa. Ei ole kullattuja hanoja, tapetteja, aitoa sauvaparkettia ?, vaan tavanomaista minimitasoa ja lisänä takka ja terassi. Silti vuokra ylittää monen maksukyvyn, mutta näköjään tulijoita on

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Tuossa rannassa on kesäaikaan yötä myöten melua laivareitin takia. Ehkä tarjolla yöherätyksiä. Saimaan vesi aika likaista. Asunnot rumia ja pitkään menee ennenkuin alue kokonaisuudessaan alkaa olla viihtyisä. Hyviä puolia en alueesta oikein löydä. Vuokratkin kalliita, tosin eiköhän veronmaksajat ne valtaosin kustanna, yleisen asumistuen kautta.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Kauaspa on vuokrataloyhtiön perinne mennyt, aikanaan kaupungit ja kunnat rakensivat kohtuuhintaisia asuntoja hillitäkseen vuokrakeinottelua,nyt mennyt itse samaan kilpailuun mukaan muka laadulla ja tasolla.Vanhat yhtiön asunnot ränsistyvät ja huononevat miktään ei isommin korjailla.Paljonkohan vanhoissa asunnoissa on "tasausvuokraa" uusien asuntojen vuokratason laskemiseksi ?

Sivut

Lisää uusi kommentti

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut