Keskiviikko, 23. elokuu 2017
Signe, Varma

Ministeri Jari Leppä Peltopäivänä Mikkelissä: syksyllä aloitteita, joilla tuottajille saataisiin suurempi osuus elintarvikeketjun voitosta

10.08.201716:19
35
  • Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä, peltopäivä, proagria, karila

    Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä avasi Etelä-Savon Peltopäivän torstaina. Karilan tutkimuspelloilla järjestetyn tilaisuuden pääjärjestäjät olivat ProAgria, Luonnonvarakeskus Luke ja Helsingin yliopiston Luomuinstituutti. Kuva: Risto Hämäläinen

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä, kesk,  on syksyllä tuomassa hallitustyöskentelyyn aloitteita, joilla puututaan elintarvikeketjun tulonjakoon. 

— Viljelijöiden tekemä onnistunut työ tuottavuuden nostamiseksi on valunut ketjun läpi muille osapuolille, Leppä totesi avatessaan Peltopäivän Mikkelissä torstaina iltapäivällä.

Lepän mielestä markkinatalous ei tässä mielessä ole toiminut oikeudenmukaisesti. 
Tässä vaiheessa Leppä ei halunnut konkretisoida, minkä tyyppisiä hänen lupaamansa aloitteet olisivat.
— Asiaa ei voi vielä avata. On ensin neuvoteltava hallitusosapuolien kanssa.

Leppä muistuttaa siitä, että hallitusohjelmassa on sitouduttu parantamaan maatalouden kannattavuutta.

Valoa maataloudelle on Lepän mukaan luvassa viennin elpymisestä.
Hallitusohjelmassa on kirjattu tavoite muuttaa ruuan tuonnin ja viennin välistä suhdetta ja kasvattaa vientiä 500 miljoonalla. Leppä sanoo, että moni piti tavoitetta silloin mahdottomana.   
—  Vienti on lähtenyt vetämään ja suunta on oikea. On saatu aikaan lupaavia päänavauksia Kiinan ja Kaukoidän markkinoilla.

Elintarvikeviennin kasvattaminen onnistumiseksi tarvitaan Lepän mielestä tutkimuksen ja koulutuksen panosta. Myös lähetystöissä pitää muistaa, että Suomi käy kauppaa muullakin kuin paperilla.  

Leppä ei halua tässä vaiheessa ennakoida tarkemmin sitä, miten hoidetaan Britannian jättämä aukko EU.n budjettirahoituksessa. 
— Ensin on saatava Brexit ratkaistuksi. 
Julkisuudessa esitellyt luvut Suomen maataloustuen alentumisesta Britannian lähdön vuoksi 100 miljoonalla eurolla perustuvat Lepän mukaan mekaanisen laskentaan, jossa rahoitusvaje on jaettu tasaisesti eri EU:n menoluokille.

Vaihtoehtoina maataloustuen alentamiselle ovat EU:n budjetin sisäiset siirrot maatalouden hyväksi, maiden maksuosuuksien kasvattaminen tai kansallisen maataloustuen lisääminen. Leppä ei ota kantaa siihen, mikä näistä  vaihtoehdoista olisi poliittisesti helpoimmin toteutettavissa.   
 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Aina palkansaajan ja työeläkeläisen kukkarolla; vaikka omien sanojen mukaan "tavallisen talonpojan" vuosiansiot ovat päätä huimaavia (ministerin kohdalla n. 450000 e). Edellinen kirjoitus oli vastuullisesti tuotetun suomalisen ruuan puolesta. Se vain jäi selvittämättä, onko tuotantovälineet kotimaisia ja työntekijät suomalaisia. Ei tee mieli lähteä näihin rahanjakotalkoisiin.

Lähettänyt käyttäjä juval. (kirjautumaton)
Jopa on Lepältä taas ideoita!! Siis elintarvikeviennin kasvattamiseksi tarvitaan tutkimuksen ja koulutuksen panosta . Kuinkahan se onnistuu ?? Tämä Sipilän hallitus leikkasi vasta näitä !! Myöskin tuo "ikuinen valitus kotimaisista tukiaisista ja niiden lisäämisestä " , kun jo Suomessa maksetaan Euroopan korkeimpia maataloustukia´ . Mistähän momentilta nuokin Lepän näkemykset kustannetaan , kun kuulemma verorasitusta ei koroteta ?

Lähettänyt käyttäjä Jalostusta maak... (kirjautumaton)
Etelä-savoon tulisi perustaa ns. kotiteurastamoja jotka voisivat teurastaa isäntien kasvattamia nautoja ja sikoja yms ns rahtityönä. Kun teurastamon yhteyteen perustettaisiin leikkaamo ja pakkaamo, niin Isännät saisivat kasvattamansa eläimen lihat jälleen myytäviksi. Näin saadaan tilakohtainen tuotemerkki ja tuottajan saama kate on huomattavasti parempi kuin isoilla teurastamoilla ja näin putoaa usea välistävetäjä pois. Leppä voisi viedä asiaa eteenpäin ja purkaa valtion byrokgratiaa joka jarruttaa pien teuratamojen perustamista ja toimintaa. Vielä on vanhoja alanmiehiä,jotka voivat opettaa uusia yrittäjiä kyseiseen ammattiin. Tähän vielä voitaisiin tehdä makkarapaja joka jatko jalostaisi tuotteet eteen päin. 40 vuotta alalla ollut

Lähettänyt käyttäjä Varsinainen pop... (kirjautumaton)
"Viljelijöiden tekemä onnistunut työ tuottavuuden nostamiseksi on valunut ketjun läpi muille osapuolille, Leppä totesi avatessaan Peltopäivän Mikkelissä torstaina iltapäivällä." Aivan absurdi lausuma, tottakai se näkyy viljelijöiden omassa tuloksessa. Jos ei kykenisi tehostamaan, niin tulos olisi vielä huonompi. Varsinainen populisti.

Lähettänyt käyttäjä Aktiiviviljelijä (kirjautumaton)
Ai, ettei maatalous kannata vai? No, tuet kokonaan pois ja byrokratiasiipeilijät kilometritehtaalle, niin johan alkaa kannattamaan! Pääsisi viljelijäkin oikean yrittäjän kirjoihin ja sitten se toimeentulo olisi miehestä kiinni.

Lähettänyt käyttäjä Maatalous"yrittäjä" (kirjautumaton)
Hienoa! Tämähän tarkoittaa että täysin suhteettomasta maatalouden tukemisesta päästään vihdoin eroon ja vastikkeeton verorahojen siirto yksityisiin käsiin loppuu! -Ai ei tarkoita? Sitä minä vähän arvelinkin...

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
On taas sellaista perus kommentointia, että hohhoijaa! Mutta ei hätää, pian saatte sitä "hyvää" ulkomaalaista ruokaa, josta olette viime päivinä saatte lukea/kuulla tiedotusvälineistä, jota sitäkin muuten tuetaan eu:n toimesta. Suomesta vähenee tuotanto sellaista tahtia, ettei muita vaihtoehtoja ole kuin ostaa sitä mitä sattuu saamaan. Niin että eikun suuta hevosenkengälle....

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Mukavahan se on näin vaalisuman lähestyessä uskollisia kannattajia lämmitellä , mutta maatalouden isot päätökset tehdään EU : ssa ja ministerin oma liberaalipuolue on haikaillut siellä maatalouden lopettamista .

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut