Sunnuntai, 20. elokuu 2017
Sami, Samuli

Viime kuntavaaleissa yhdeksän yritti äänestää väärällä lipulla – katso äänestyslippujen hylkäyssyyt täältä

20.03.201722:24
4
  • kunnallisvaalit 2012 leimat vaalit äänestys äänestäminen leimasimet

    Vuoden 2012 kuntavaaleissa hylättiin 264 leimaamatta jäänyttä äänestyslippua. Kuva: Sari Tauru

Vuoden 2012 kunnallisvaaleissa annettiin koko Suomessa yhteensä 2 507 244 ääntä. Kaikilla äänestäminen ei mennyt täydellisesti, sillä jätettyjä äänestyslippuja hylättiin Manner-Suomessa kaikkiaan 13 720 kappaletta.

Hylkäyksen syyt olivat moninaiset. Yleisin hylkäyksen peruste viime vaaleissa oli se, että äänestyslipussa oli jokin asiaton merkintä. Tilastokeskuksen mukaan lapussa ollut äänestäjän nimi, erityinen tuntomerkki tai muu asiaton merkintä johti hylkäykseen 5 794 äänestyslipun kohdalla.

Toiseksi yleisin hylkäyssyy oli tyhjä äänestyslippu. Tyhjän lipukkeen jätti 4 061 äänestäjää. Myös epäselvästi merkitty ehdokkaan numero johti usein hylkäykseen, kaikkiaan 3 187 kertaa.

Harvinaisempia hylkäyssyitäkin vaaleissa löytyi. Asiaton merkintä vaalikuoressa johti hylkäykseen 288 kertaa. Äänestyslippu oli jäänyt leimaamatta 264 tapauksessa.

Kaikkiaan yhdeksän äänestäjää yritti antaa äänensä muulla kuin oikeusministeriön painattamalla äänestyslipulla. Nämä johtivat niin ikään hylkäykseen.

Juhana Nyman

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Heimo Hokkanen (kirjautumaton)
Vaalilautakunnan puheenjohtajan pitää tarjota avustajan käyttämistä, jos arvio sitä edellyttää. Jokaisella äänestyspaikalla on vaaliavustaja. Nuorille, äänestyspaikalle vanhempiensa pakottamille, kuvanpiirtäjille ei ole mitään tehtävissä.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut