Maanantai, 21. elokuu 2017
Soini, Veini

Harjumaalaiset haluavat, että ainakin yksi koulu säilyisi

27.09.201310:15
4
  • Harjumaan koulu ja Vanhalan koulu lakkautusuhan alla. Harjumaan kylätoimikunnan pj. sekä varapj. Harjumaan seurojentalolla .

    Harjumaan kyläaktiivit Heljä Kontio ja Anu Marttinen ehdottavat, että Mikkelistä Kangasniemen tien suunnalla säilyisi edes yksi koulu. Kuva: Vesa Vuorela

Mikkelin kouluverkkoselvityksen kyläkoulujen lakkautuslista yllätti Harjumaalla, vaikka kylällä oli asetelmia jo hienokseltaan aavisteltu.
Kyläkoulua ehdotetaan lakkautettavaksi. Samassa paketissa kiinni menisi myös lähempänä kaupunkia Vanhalan kylän koulu. Molempia tarjotaan suljettavaksi jo ensi vuonna.
Saman kantatien varresta lopetus uhkaisi kerralla molempia kouluja.
Kylätoiminnan aktiivit Heljä Kontio ja Anu Marttinen ovat harmissaan.
– Mikkeli sanoo olevansa maaseutukaupunki, mutta eivät teot oikein vastaa puheita, tuumii Marttinen.
Kontio painottaa, että kyse on lapsista ja että kaikkea ei pitäisi mitata euroissa.
– Jos lopetetaan koulu, koulumatkat muuttuvat aivan järjettömiksi. Pahimmillaan koulukyyti on yli 40 kilometriä suuntaansa. Aikaa menee, kun lapsia kerätään ei puolilta koulupiiriä.
Kylä haluaisi pitää koulunsa, mutta jos pakkolopetus on edessä, harjumaalaiset tekevät tarjouksen:
– Yksi koulu on säilytettävä kaupungin Kangasniemen tien suunnassa, sanoo Kontio.
Harjumaalaiset eivät halua lähteä painimaan siitä, kumpi kouluista voisi jäädä eloon.
– Sellainen ottelu ei ole järkevää. On se sitten kumpi vain, mutta yksi pitää olla,
Vanhala on näistä kahdesta koulusta suurempi ja sijaitsee lähempänä kaupungin keskustaa. Vanhalassa ongelma on se, että koulu tarvitsisi peruskorjauksen ja laajennuksen.
Hankesuunnitelma on tehty, mutta kaupunki pani sen jäihin. Motiivi on selvä: lakkautuksella säästyttäisiin 2,2 miljoonan euron remontilta.
 

Lue myös: 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Herätys Harjumaa (kirjautumaton)
Jyväskylän kaupunki ilmoitti tänään (27.9.) 900 kaupungin palveluksessa olevan ihmisen irtisanomisesta ja Kouvola muutama viikko sitten vastaavasti 600 kaupungin palveluksessa olevan ihmisen irtisanomisesta. Kyläpääliköt eivät taida ymmärtää mitä Mikkelin 10 miljoonan budjettivaje pelkästään ensi vuodelle oikein tarkoittaa. Ei missään tapauksessa pidä enää lähteä laittamaan 2-3 miljoonaa euroa Vanhalaan tai Harjumaahan. Taitolassa Kalevankankaalla on hyvät ja valoisat tilat odottamassa. Pääsevät lapset viimein hyvään kouluun!

Lähettänyt käyttäjä eräältä kyältä ... (kirjautumaton)
olla kouluverkotyöryhmässä mukana myös kylien neuvottelukuntien pj:t edustettuina !!! Asiaa olisi voitu tarkastella myös paljon puhutun maaseutukaupungin näkökohdasta !! Nyt tämä jäi kylmäksi saneluksi koko homma !!!

Lähettänyt käyttäjä Anonyymi (kirjautumaton)
Seuraavaksi lähtee Ristiinan penskat linja-autoilemaan? Tavoitteena valtakunnassamme on ilmeisesti liikenneministerin ja opetusministerin virkojen yhdistäminen. Näin säästetään ainakin yhden ministerin palkka ja saadaan sadat opettajat vaihtamaan ammattinsa taksinkuljettajaksi. Samalla kuitenkin ympäristön kuormitus lisääntyy moninkertaiseksi, kun koulut korvataan liikenteellä. Eli koulutusmenot pienenevät ja liikennemenot kasvavat. Näin sitä rahaa s"äästyy", kun laitetaan ne taskusta toiseen. Tällaista hölmöläisten säästämistä on nähty jo kohta kymmenen vuoden ajan maassamme.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut