Torstai, 27. heinäkuu 2017
Heidi

"Täällä masentunut ja alkoholisti otetaan vastaan ihmisinä"

Päivitetty: 30.08.201314:30
1
  • Masennuksesta toipunut Mimmi Tick työskentelee mielenterveysyhdistys Virikkeessä toiminnanjohtaja Seija Rouhiaisen työparina. Kuva: Vesa Vuorela

Viitisen vuotta sitten mikkeliläinen Mimmi Tick makasi sairaalassa.
Hän oli jäänyt pois työelämästä ja saanut diagnoosin kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä. Viimeisen vuoden ajan hän oli juonut alkoholia ja syönyt lääkkeitä sekaisin, pahimmillaan päivittäin.
Sairaalaan vei itsemurhayritys.
– Sen jälkeen pääsin päihdekuntoutukseen. Päihteettömyyden myötä aloin toipua, Tick kertoo.
Toipumisessa merkittävässä roolissa oli mielenterveys- ja päihdekuntoutujien yhdistys Virike. Tick kävi Virikkeen keskusteluryhmissä ja retkillä, ja kokeili työhön palaamista yhdistyksen työkokeilussa.
– Yhteisö auttoi hyväksymään, että diagnoosi säilyy loppuelämän, mutta siitä huolimatta voin elää täysipainoista elämää.

Tänä keväänä Tick palkattiin Virikkeeseen kokemusasiantuntijaksi.
Kokemusasiantuntijat ovat uudenlaisia toimijoita sosiaali- ja terveysalalla: he toimivat mielenterveys- ja päidekuntoutujien edunvalvojina ja tukihenkilöinä sekä suunnittelevat ja kehittävät heille palveluita.
Jotta työhön pääsee, on oltava omaa kokemusta sairastumisesta.
– Ei tällaiseen työhön voi oikein muuten pätevöityä. Lääkäreillä ja hoitajilla ei ole usein mitään kokemusta siitä, mitä masennus oikeasti on, Tick sanoo.
Kokemusasiantuntijat koulutetaan työhönsä. Mimmi Tick on pestinsä myötä opiskellut muun muassa, miten päihdeongelmia ja psyykkisiä sairauksia hoidetaan ja kuinka toisia kuntoutujia kohdataan.
– Työssäni koordinoin vertaistukiryhmien toimintaa sekä edustan kunnan ja Mielenterveyden keskusliiton työryhmissä. Käyn myös kertomassa tarinaani kouluilla, muun muassa tuleville lähihoitajille, Tick kuvailee.

Kokemusasiantuntijoita työskentelee jo jonkin verran Suomessa eri vertaisyhdistyksissä. Vantaalla terveyskeskukseen on palkattu kokemusasiantuntija.
Etelä-Savossa Tick on laatuaan ensimmäinen alansa ammattilainen. Hän työskentelee Virikkeen toiminnanohjaajan Seija Rouhiaisen työparina.
– Työpari keventää yhdistyksen isoa työtaakkaa, Rouhiainen kiittää.
Työtä riittää, sillä mielenterveys- ja päihdekuntoutussairaaloita on ajettu alas ja sairastuneita ohjataan avohoitoon. Moni mielenterveys- ja päihdeongelmainen ei välttämättä saa tarvittavaa apua.
Virikkeen toiminnassa trendi näkyy lisääntyneinä kävijämäärinä. Vuositasolla toiminnassa on yli 5000 kävijää. Yhdistyksen paikkana on Annikinkadulla vanhan paloaseman talossa sijaitseva Mielenmajatalo.
– Sosiaalinen toiminta on tärkeää. Monia auttaa jo se, että tietää, että iltaisin ja viikonloppuisinkin on joku paikalla, Rouhiainen kertoo.
– Täällä ihmiset otetaan ihmisinä vastaan ja luotetaan, että heikollakin ihmisellä on voimavaroja, Mimmi Tick tietää.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Pablo Sutasso (kirjautumaton)
HuippuHomma - Todelllakin Ainut Ja - LaaTuista - Lajiaan WihDoinKin RuohonJuuriTasolta - Kuultuna. No ParttiaRallaa Ja Mikä Jottei ! Elämä Kuljettaa - Aina Johonkin Suuntaan. Julkisuus Kuwa Paranee - Median MuowaaMana. Woimia Mimmi Ja Seija Pablo Sutasso Keskustelu Awoinna - KokemusAsianTuntijaKoulutus - Hywä Jutska

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut