Sunnuntai, 20. elokuu 2017
Sami, Samuli

Yhteistyö syrjäyttää ulkoluvun

08.03.201415:28
3
  • Mari Muinonen on kiitollinen tiedeseuralta saamastaan tuesta heti tutkijanuran alkumetreillä.

Etelä-Savon tiedeseura palkitsi luokanopettaja Mari Muinosen Etelä-Savon vuoden 2013 varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen kehittäjänä.

Muinonen tekee väitöskirjaa teknologian ja sosiaalisen median käytöstä ja vaikutuksista oppimisympäristöön sekä oppilaiden että opettajien kannalta.

Hänen viidesluokkalaisillaan on oppikirjana tabletti ja oppimismenetelmänä yhteisöllinen tekeminen ja oppiminen yhdessä toisten kanssa.

Kirjojen hylkääminen muuttaa ajattelua ja haastaa sekä oppilasta että opettajaa olemaan aktiivinen.

– Opiskellaan isoina kokonaisuuksina. Avaruusjakso aloitettiin siitä, että annoin oppilaille opetussuunnitelman tavoitteet ja sanoin, että nämä teidän pitäisi jakson jälkeen osata. Hyvin oppilaat ymmärsivät mitä haetaan ja sen jälkeen rupesivat suunnittelemaan miten asian opiskelevat.

Luokassa on 25 oppilasta ja kuusi ryhmää eli kuusi aivan erilaista prosessia ja projektia oppimiseen. On sähköistä kirjaa, videoita maan vetovoimasta, pelejä aiheesta, osa rakentaa virtuaalisia planeettojen malleja ja avaruusraketteja ja onpa tulossa musiikkiakin.

Enää ei siis opetella joukolla samoja kappaleita samasta kirjasta, vaan haastetaan oppilaiden omaa luovuutta. Kaikki tehdään pareittain tai pienissä ryhmissä ja ryhmät tukevat toisiaan.

– Ryhmä on se oppimiskokoonpano. Näinhän tehdään myös työelämässä, siellä on hyvin usein tiimit. On hyvä opetella varhain, että toisessa on voima ja tuki.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Into Koulumieli (kirjautumaton)
Hienoa että asia vihdoin oivalletaan Suomen kouluissa. Oppikirjat ovat vanhaa aikaa. Mutta tabletti ei ole paras väline. Pienten koululaisten pitäisi opetella kirjoittamaan kunnon näppäimistöllä tehokkaan pöytätietokoneen kanssa. Kunnon näyttö on tarpeen jo tasa-arvonkin vuoksi. Myös lapsilla voi olla niin huono näkö, että lukeminen pieneltä näytöltä on mahdotonta. Linux ja OpenOffice -ohjelmat ovat ilmaisia.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut