Keskiviikko, 23. elokuu 2017
Signe, Varma

Etelä-Savon pojilla Suomen alhaisin elinajanodote — elintavoilla helppo vaikuttaa elinikään

12.08.201707:05
10
  • Riittävä liikunta on hyvä tapa pitää huolta hyvinvoinnista. Päämajakoululla torstaina järjestetyllä kahvakuulatunnilla ei miehiä näkynyt. Kuva: Risto Hämäläinen

Poikien elinajanodote on Etelä-Savossa alhaisempi kuin missään muualla Suomessa, 76,34 vuotta. Pohjanmaalla poikien elinajanodote on korkein, 80,14 vuotta. Tieto on peräisin valtiotieteen tohtorin, tutkija Timo Aron selvityksestä, joka perustuu Tilastokeskuksen tietokantaan. 

Myös tyttöjen elinajanodote on Etelä-Savossa muita maakuntia alhaisempi. Tyttöjen välillä erot eivät kuitenkaan ole yhtä suuria kuin pojilla. 

Syitä alhaiseen elinajanodotteeseen on monia. Itä-Suomen yliopiston kansanterveystieteen tutkija Jussi Kauhanen nostaa esiin geneettiset tekijät. Itä-Suomessa on enemmän itäistä geeniperimää, kun länsisuomalaisilla on enemmän skandinaavista ja eurooppalaista geenipohjaa.

— Saattaa olla, että riskigeenit jakaantuvat eri tavalla. Se aiheuttaa sen, että riski korostuvat Itä-Suomessa.

Geenien vaikutusta elinikään on tutkittu vain vähän. Kauhanen ei halua vetää liian synkkiä johtopäätöksiä.

— Tilastot ovat aina teoreettisia ja ennustavat tämän päivän kuolleisuutta olettaen, että olot eivät siitä paljon muutu.

Essoten terveyspalvelujen johtaja Jarmo Koski nostaa esiin sosioekonomiset terveyserot. Ne puolestaan vaikuttavat elintapoihin. 

Merkittävimpiä sosioekonomiseen tilanteeseen vaikuttavia asioita ovat tulot, koulutus ja työllisyys.

— Etelä-Savon alueella on hyvin vähän korkeakoulutusta. Lisäksi on hyvä miettiä, kuinka paljon meillä on tällä alueella työpaikkoja korkeasti koulutetuille. 

Sosioekonomia määrittää esimerkiksi tupakoinnin yleisyyttä ja alkoholin kulutusta, erityisesti kulutustapaa. 

Elintapoihin vaikuttaminen on Kosken mielestä vaikeaa. Apua voidaan tarjota, mutta paljon on henkilöstä itsestään kiinni. Mikkelin lukion liikunnan ja terveystiedon lehtorin Taija Jäppisen mielestä pohja terveellisille elintavoille luodaan lapsuudessa. Myöhemmin on hankala tehdä muutoksia. 

Eväät elinajan ja terveyden parantamiseen ovatkin melko yksinkertaisia. 

Virallinen suositus esimerkiksi liikuntaan on 1—2 tuntia päivässä. Jäppinen pitää määrää suurena, koska monet nuoret eivät liiku lainkaan. Tärkeää olisi, että käytäisiin edes kerran päivässä ulkona. 

— Porukka on kahtiajakautunutta. On urheiluseuroissa liikkuvia nuoria sekä niitä, jotka eivät liiku yhtään. 

Kauhanen luottaa virallisiin ravitsemussuosituksiin: kovien rasvojen, sokerin ja liian energiansaannin välttämiseen ja kasvisten, hedelmien ja vihannesten suosimiseen. 

Muuhun Suomeen verrattuna Etelä-Savossa 20—54-vuotiaat miehet tupakoivat enemmän, liikkuvat vähemmän ja syövät vähemmän kasviksia. Myös merkittävästi lihavia on Etelä-Savossa enemmän. 

 

 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Tätä ongelmaa pitää tutkia eikä arvailla. Onnettomuus-, huume ja päihdekuolemat voivat olla osaltaan myös geneettisiä, mutta sosiaalisella ympäristöllä on oma osansa. Nuorten heitteillejättö heijastuu koko yhteiskuntaan, syrjäytyvät nuoret eivät perusta perhettä, ajautuvat työvoiman ulkopuolelle ja tarvitsisivat omia tukipalveluita. Olisiko tässä Essotelle voimannäytön paikka?

Lähettänyt käyttäjä Sattuma (kirjautumaton)
Nämä ovat taas niitä tutkimuksia, joille ei löydy mitään tieteellistä pohjaa. Suomi on sekoitus eri puolilta maata tulleita ihmisiä, eikä ne elämän pituudet, elintavat millään tavoin poikkea siitä, missä on sattunut syntymään, vaan miten elää ja elämänpituuteen vaikuttavat ne omat esivanhempien antamat geenit, jotka voi olla paljon paremmat tai huonommat kuin naapurilla, vaikka molempien suku on kotoisin samalta paikkakunnalta. Joillakin paikkakunnilla on tiettyjä perinnöllisiä sairauksia ja ne ovat syntyneet aikojen alussa, kun välimatkat ovat olleet pitkiä ja ihmiset ovat naineet samasta tai naapurikylästä, eikä aina ole varmuutta ollut edes kaukaisesta sukulaisuudesta. En ole eteläsavolainen, mutta asunut ja työskennellyt täällä niin pitkään, etten näe työssäni eroa ihmisten elämänpituuteen tai sairauksiin tai terveyteen, mitä se on omassa synnyinseudullani Turussa. Emeritusprofessori Tatu Vanhasen rotuoppi lytättiin, joten onko nämä tutkimukset sitten parempia kuin Vanhasen tutkimukset varsinkin, kun tällä ei ole mitään tekemistä tosielämän kanssa.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Kari Kurki kirjoitti ihan asiaa kommentissaan. Jonnekin on unohtunut se entisaikojen pakko ruokavaliossa eli se, että syödään sitä mitä luonto kulloinkin tarjoaa, neljän vuodenajan mukaan. Talveksi pannaan talteen juureksia, marjoja ja sieniä. Ennen syötiin lihaa kalenteripäivien mukaisina juhlapäivinä ja teurastusaikaan, muuten kuivattuna tai suolattuna vähäisiä määriä. Viljatuotteista ruisleivällä oli otran lisäksi suurin merkitys. Itse olen saanut elää näin ja nyt elämme omavaraisesti irti sähköverkosta, hyvä kellari on ja puita talveksi. Kohta alkaa kuivatussesonki ja säilönnät talven ruuiksi. Säilömme ilman sokeria marjoja twistoffpurkkeihin (nurinpäin säilytys). Oma hunaja makeuttaa tarvittaessa ja mehiläiset pölyttävät marjamme. Kahvia ja teetä pitää ostaa kaupasta vaikka yrttiteet ovatkin omasta takaa. Omalla vaivannäöllä pärjää ja pysyy terveenä, kun noudattaa vuosisatoja vanhaa järjestelmää. Vilkunalla on joitakin hyviä vanhoja tapoja käsitteleviä kirjoja, joista voi halutessaan saada mainioita ohjeita. Kaksi poikaa on kasvatettu ihan terveiksi neuvolan kauhistelemilla täysmaidolla, voilla ja ruisleivällä.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Näissä asioissa on kommentoijat monesti pihalla. Osa ylistää vanhoja ruokavalioita, vaikka silloin oli 10-15v lyhyempi elinaika. Osa väittää ettei geeneillä ole väliä, vaikka itä-suomalaiset ovat geneettisesti kauempana länsi-suomalaisista kuin monet euroopaan maat keskenään ja näin ollen myös geneettisissä sairauksissa on eroja. Osa taas uskoo geenien määrittävän kaiken, vaikka se on pieni osa kokonaisuutta. Asia ei ole helppo ja mustavalkoinen, mutta yksinkertainen neuvo millä päsee pitkälle on syödä monipuolisesti (ei mitään liikaa) ja liikkua.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Hyvä me Etelä-Savon poijaat. Jossakin ollaan edes hyviä. Osataan poistua hyvissä ajoin, eikä jäädä taakaksi ja toisten vaivoiksi. Eletään edelleen täysillä sen minkä eletään. Annetaan toisten säästellä ja kituuttaa parhaat miehuusvuotensa, ja me poijaat vaan porskutetaan, ja heitetään sitten vähän aikaisemmin lelut nurkkaan. Se on muuten yhteiskunnalle yhtä säästöä, kun yli-ikäisiä vanhuksia on edes pikkuisen vähemmän tässä maassa. Kaikissa asioissa on myös hyvät puolensa.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Pohjanmaalaisten tulisi maksaa työssäoloaikana veroja neljän eläke- ja vanhuusvuoden verran enemmän. Nyt eteläsavolaiset elättävät pidempi-ikäisiä pohjanmaalaisia, mutta elatusvelvollisuusaika lyhenee, jos liitymme Keski-Suomen maakuntaan.

Lähettänyt käyttäjä taxman (kirjautumaton)
Kyllähän tämä kyseessä oleva selvitys on faktoihin perustuva ja kommentoijan Sattuma päätelmät ovat täysin virheellisiä eikä hän niitä paljon perustellutkaan kun ei tunne tutkimustakaan. Eliniän odote on nähtävissä jo toteutuneista tilastotrendeistä. Se on tosiasia ettei odotettua elinikää tietyssä joukossa voida tuosta vaan muuttaa suuntaan tai toiseen. Tämä laiva kääntyy hitaasti oli muuttuja taustalla sitten mikä hyvänsä.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Ei pidä paikkaansa tuokaan tutkimus, ihan väärä lopputulostulos! Eivät ne mitään eteläsavolaisia poikia ole, joiden elinikä on kehno, vaan mökkiläisten poikia. Aina meitä eteläsavolaisia mollataan milloin mistäkin, vaikka oikeita syyllisiä ovat mökkiläiset. Esimerkiksi: Täällä muka pelataan Suomen eniten hedelmä- ja muita automaattipelejä. Eikä pelata, ne ovat mökkiläisiä, jotka niihin peleihin kolikkonsa tunkevat, kesät talvet, ja siitä muodostuu tuokin vääristynyt tilasto. Viinaakin täällä muka juodaan ylen palttisesti. Eikä juoda, ne on ne hesalaiset mökkiläiset, jotka sitä viinaa kiskovat niin sanotusti oikein tuelta. Ja huumeitakin siellä Hesassa käytetään, niillä on siellä oikein sellaiset piikinvaihtopisteetkin, jossa voi piikkinsä käydä vaihtamassa. Ja A-klinikoita on kaupunki täynnä. Meillä ei moisia tarvita. Ja rikoksiakin täällä muka tehdään paljon. Eikä tehdä, ne on ne mökkiläiset siinäkin asiassa takana, hesalaiset. Ja romanialaiset ja latvialaiset, mutta eivät olisi, jos Suomi eroaisi EU:sta ja rajat suljettaisiin niin, ettei tänne pääsisi yhtään ulkomaalaista. Ja samaan syssyyn pitäisi myös markka ottaa takaisin valuutaksi. Ja sekin on ihan väärä tieto, että täällä muka saadaan paljon sydänkohtauksia. Eikä saada! Mökkiläiset niitä saavat niin että pelastushelikopterit ovat ilmassa koko ajan. Ja veneestä ne tippuvat ja hukkuvat kun eivät onnettomat raasupetterit ole järvellä tottuneet olemaan. Ja senkin vuoksi helikopterit ja syväsukeltajat on koko ajan töissään ja verorahoja tuhlaamassa. Me paikalliset emme järveen huku sillä me ole taitavia veneenkäyttäjiä. Ja kaikenmaailman turhissa poliisiratsioissa täällä jää muka paljon kiinni rattijuoppoja ja ylinopeutta ajavia, mihin voi sanoa että hah hah. Ne ovat kaikki mökkiläisiä, jotka kännissä ja ylinopeutta ajavat lisää viinaa hakemaan kun vanha on loppu. Ihmetyttää kylläkin, että poliisilla on aikaa ja resursseja vahdata ja puhalluttaa autoilijoita ja kytätä pensaan takana tutkan kanssa kun oikeat rikolliset mellastavat ja rikoksiaan tekevät. Kyllä nuokin maanteiden varsilla aikaansa viettävät poliisit pitäisi laittaa tutkimaan huumekauppaa ja ulkomaalaisten toimia ja murhia, niin eivät menisi nekään verorahat hukkaan. Ja sitten sokerina pohjalla, Iltalehdessä, vai missä lehdessä se nyt oli, että mökkiläisillä on todella paljon keskinäisiä riitoja alueilla, joissa on runsaasti mökkejä, kuten nyt esimerkiksi Mikkelissä. Ha haa, siinä ovat täysin oikeassa, siinä se nähdään, miten mökkiläiset ja erityisesti hesalaiset mökkiläiset toimivat, keskenään tappelevat. Eivät tule toistensa kanssa toimeen yhtään ja sitten kaikella muulla toiminnallaankin aiheuttavat kaiken maailman syytöksiä paikallisia kohtaan, kuten edellä olen selostanut. Kyllä noista mökkiläisistä pitäisi oikeasti päästä eroon, niin meillä olisi iki-ihanat oltavat täällä Etelä-Savossakin ja voisimme elää yhdessä kaikessa rauhassa toisiamme kunnioittaen ja arvostaen ja lupsakkaasti hauskoja vitsejä toisille kertoen. Ja muuten, kyllähän tuohon toivoa onkin, sillä nythän kohta kaikki mökit ovat myynnissä ja suurimman osan niistä saa ihan ilmaiseksi ja ai että, se on kyllä hieno juttu, kun eivät mökkiläiset saa mökeistään juurikaan rahaa.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut