Perjantai, 18. elokuu 2017
Leevi

Etelä-Savoon ei näillä näkymin uusia kriisikuntia — Rantasalmi välttänee kriisiytymisen viime tipassa

15.03.201608:02
7
  • Etelä-Savoon ei näillä näkymin ole lähivuosina tulossa kriisikuntia.

Uudessa kuntalaissa tarkastellaan peruskunnan talouden lisäksi myös kuntakonsernin talouslukuja.
Kriisikuntakriteerejä tarkastellaan ensimmäisen kerran konsernitilinpäätöksistä vuonna 2017, jolloin käytettävissä ovat vuosien 2015 ja 2016 tilinpäätökset.

Valtiovarainministeriön neuvotteleva virkamies Vesa Lappalainen sanoo, että Etelä-Savon kunnista vain Rantasalmi olisi vuosien 2013 ja 2014 konsernitilinpäätösten perusteella ollut vaarassa ajautua kriisikunnaksi, jos koko kuntakonsernia tarkasteltaisiin jo nyt.
Lappalainen kertoo, että Rantasalmen kunnan konsernitilinpäätöksessä alijäämää on vuonna 2013 asukasta kohti 938 euroa. Vuonna 2014 vastaava luku oli 1 116 euroa.
Lain mukaan kunta voidaan katsoa kriisikunnaksi, jos alijäämää on uusimmassa konsernitilinpäätöksessä yli 1 000 euroa asukasta kohti ja sitä edellisessä yli 500 euroa asukasta kohti.

Rantasalmen kunnan hallintopäällikkö Harri Korhonen vakuuttaa, että Rantasalmen vuoden 2015 tilinpäätös on edellistä vuotta parempi.
Rantasalmen taloutta ovat aiemmin rasittaneet muun muassa sote-menot, jotka kunta sai kuriin yksityistämällä sote-palvelunsa.
— Alijäämä pienenee huomattavasti. Jäämme varmasti alle tuhannen euron rajan.

Etelä-Savon kunnallisasiain työryhmän puheenjohtaja Heikki Laukkanen ei usko, että yksikään eteläsavolainen kunta on lähivuosina ajautumassa kriisikunnaksi.
— Kunnat ovat alkaneet reagoida heikkenevään taloustilanteeseen ennakoidusti.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Upeaa Rantasalmi, esimerkkiä toisille. Sote-yksityistämällä tulee säästöjä. Uskokaa nyt jo kaikki julkkarien kannattajat että yksityinen on se tehokkain tapa hoitaa asioita. Julkinen sektori ay-liikkeineen keskittyy aina vain oman henkilöstön hyvinvoinnin maksimointiin eikä kustannustehokkuuteen.

Lähettänyt käyttäjä Eteläsavolainen ! (kirjautumaton)
Kuvan kartasta jo näkee kuntien aivan liian suuren lukumäärän, ja näin aluksi ainakin puolet niistä pitäisi ja kannattaisi sulauttaa toisiinsa. Toisaalta onhan tuollainen (hallintopäällikkö), hienolta kuullostava titteli, virkavaltaa ja viranomaisia vieläkin pelkäävän eteläsavolaisen korvassa.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Pieksämäellä on LS:n parin päivän takaisen uutisen mukaan velkaa 3800€ asukasta kohden ja tilanne heikkenee koko ajan. Rantasalmen kohdalla puhutaan luokasta 1000€/asukas. Onko toisilla kunnilla eri säännöt, millä joutuu kriisikuntaporukkaan?

Lähettänyt käyttäjä Kia Kilpeläinen
Kuten edellinen kommentoija jo vastasikin, Rantasalmen 1000 euroa/asukas koskee konsernitilinpäätöksen alijäämää ja Pieksämäen 3800 euroa asukaskohtaista velkamäärää. Jutussa mainittu kriisikuntakriteeri koskee siis alijäämää, ei velkaa. Jos asukaskohtainen alijäämä ylittää jutussa mainitut raja-arvot, kunta joutuu valtion arviointimenettelyyn, vaikka muut kriisikuntakriteerit eivät kunnan kohdalla täyttyisi. T: toimittaja Kia Kilpeläinen

Lähettänyt käyttäjä Joopa-Setä (kirjautumaton)
Täällä pikitien päässä lompakkoa on vain edelleen avata avemmaksi. Valaisen hieman asiaa. Uusimaa on valtionosuuksien nettomaksaja ja koko muu Suomi on nettosaaja. Uusimaa maksaa maakuntiin tänä vuonna 521 000 000 €uroa valtionosuuksia. Pelkästään Helsinki - Espoo - Vantaa maksaa tänä vuonna 475 000 000 €uroa maakuntiin valtionosuuksia. Siis etelän kolmen suuren on edelleen kasvettava ja saatava lisää verotuloja, että rahaa on varaa jatkossa siirtää elinkelvottomille kunnille. Sitä hieman ihmettelen, miksi Turku ja Tampere suurehkoina kaupunkeina on kuppaamassa rahaa itsellensä? Esim. Vantaalla noin 60 miljoonan €uron valtionosuuden pakkomaksua pidetään yhtenä kaupungin talouden syöksykierteen aiheuttajana.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut