Sunnuntai, 20. elokuu 2017
Sami, Samuli

Etelä-Savosta yli sata mielenosoittajaa - katso tuoreita kuvia traktorien saapumisesta Helsinkiin

11.03.201609:41
  • Raijamaija Kauppinen (vas.) ja Johanna Miettinen nousivat aamuvarhain MTK:n bussiin Pieksämäeltä. Kuva: Vesa Kallio

  • LKS 20160311  Maanviljelijöiden traktorimarssiin osallistuvia traktoreita Itäväylällä, Kulosaarensillan kohdalla,  Helsingissä perjantaiaamuna 11. maaliskuuta 2016. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

    Maanviljelijöiden traktorimarssiin osallistuvia traktoreita Itäväylällä. Kuva: Vesa Moilanen

  • LKS 20160311  Maanviljelijöiden traktorimarssiin osallistuvia traktoreita Hakaniemensillalla Helsingissä perjantaiaamuna 11. maaliskuuta 2016. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

    Traktorimarssiin osallistuvia traktoreita Hakaniemensillalla. Kuva: Vesa Moilanen

Yli 3000 viljelijää ja 500 traktoria ympäri Suomen saapuu aamupäivän aikana Helsingin Senaatintorille viljelijöiden vaikean taloudellisen tilanteen johdosta järjestettävään mielenosoitukseen. Traktorit lähtevät liikkeelle sisääntuloväylien kokoontumispaikoilta aamulla kello 8.10 ja saapuvat Senaatintorille kello 11 mennessä. 

- Etelä-Savosta osallistuu yhteensä lähes sata viljelijää ja heidän perheenjäseniään. Traktoreita matkassa on 15, kertoo MTK:n Etelä-Savon toiminnanjohtaja Vesa Kallio.

Parhaillaan Helsinkiin on matkalla täysi bussilasti eteläsavolaisia maatalousyrittäjiä. 58 matkustajaa ja kuljettaja. Kallion mukaan joukossa on paljon nuoria maatalousyrittäjiä.

Pieksämäeltä mukaan lähti Raijamaija Kauppinen, joka perheineen pitää pientä lypsykarjatilaa Kylmämäen kylällä.

- Tilanne on erittäin huono. Myllytystä on jatkunut melkein koko sen ajan, kun olemme tilalle kolme vuotta sitten aloittaneet sukupolvenvaihdoksen jälkeen. Vaikka miten on kuluja laskettu ja toimintaa kehitetty, toiminta ei kannata. Käytännössä on jo pitkään ollut vain kyse siitä, kuinka pientä tappiota pystymme tekemään. 

- Jotkut pystyvät paikkaamaan maksuvalmiuttaan metsätuloilla, meidän on pakko yrittää vain hakea tulot navetasta. Tämä on surullista, että pitää hattu kourassa kulkea saadakseen työstä palkkaa.

- Minä tuotan ruokaa ja haluan ansaita sillä elantoni ja olla ylpeä siitä. Haluan kertoa, että minäkin olen olemassa, Kauppinen, 29, kertoo. 

Vesa Kallion mukaan valtaosa traktoreilla Helsinkiin matkustavista eteläsavolaisista on Mikkelin kulmilta, josta on lyhyempi matka.

- Ainakin Jari Konnu Punkaharjulta on ilmeisesti vienyt lavetilla traktorinsa lähemmäksi ja osallistuu mielenosoitukseen traktorilla.


Viljelijät kertovat paikan päällä tuntemuksistaan ja esittävät hallitukselle vetoomuksen maatalouden vaikean taloustilanteen helpottamiseksi. Hallituksen jäsenistä ainakin pääministeri Juha Sipilän sekä maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen odotetaan saapuvan paikan päälle kello 12.30-13.30 välillä vastaanottamaan viljelijöiden vaatimuslistan.

Viljelijöiden tulot ovat tipahtaneet rajusti viimeisen parin vuoden aikana Venäjän asettaman elintarviketuontikiellon, vaikean markkinatilanteen sekä tukimaksuviivästysten ja -leikkausten vuoksi. Viljelijöiden henkistä jaksamista rassaa jatkuvasti kiristynyt, pilkuntarkka tukibyrokratia ja tukien takaisinperintä pienimmistäkin rikkeistä. 

 

Uutista päivitetty kello 9.41 tuoreilla kuvilla traktorien saapumisesta Helsinkiin.
 

Lue myös: 

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut