Torstai, 17. elokuu 2017
Verneri

Hallin seinistä väännettiin puoli vuotta Pertunmaalla - rikosilmoitus jää tekemättä

27.01.201618:01
18
  • Teollisuushallin seinäeristeistä kehkeytyi iso sotku Pertunmaalta. Pelaser Oy on toiminut uudessa hallissa marraskuusta 2014. Kuva: Tanja Rihu

Pertunmaalla on kesästä saakka selvitelty Kuorttiin vuonna 2014 valmistuneen teollisuushallin rakentamissotkua.
Rakentamiseen puututtiin tilinpäätöskertomuksessa ja tarkastuslautakunnan arviointikertomuksessa, minkä jälkeen asiaa on käsitelty kolme kertaa sekä valtuustossa että kunnanhallituksessa.

Kiistat liittyvät hallin seinäelementteihin, joiden eristevahvuudet poikkesivat alkuperäisistä suunnitelmista. Valvonta petti ja asia huomattiin seinien asennusvaiheessa, mutta rakentaminen sai jatkua.
Valtuutettu Olavi Tolonen (kok.) on toistuvasti vaatinut tarkempaa selvitystä rakennushankkeesta. Tolosen mukaan urakoitsija sai eristevaihdoksista hyötyä ja kunta haittaa, joten kyseessä voi olla rangaistava teko.
- Hallituksen täytyy tehdä rikosilmoitus, Tolonen vaati maanantain valtuustossa.

Kunnanhallitus on sovittelun kannalla, koska asiantuntijoiden mukaan riitauttaminen ei kannata ja voittomahdollisuudet ovat oikeudessa huonot.
Asiaan on kysytty mielipidettä Kuntaliiton lakiyksiköstä ja otettu selvää vastaavasta Korkeimman oikeuden päätöksestä.
Maanantaina Tolonen esitti kokoomusryhmän tuella, että asia palautetaan jälleen hallitukselle ja viedään eteenpäin.
Enemmistöllä ei ollut halua lähteä oikeuskäsittelyyn, ja äänin 12-3 asia on loppuunkäsitelty. Raimo Mattila (kesk.) äänesti tyhjää. Tolonen ilmoitti jättävänsä päätökseen eriävän mielipiteen.

Neuvottelutoimikunnan raportissa todetaan, ettei kunnan puolella ollut riittävästi asiantuntemusta teollisuushallin rakennuttamiseen. Rakennussuunnittelija ja valvoja olivat sama henkilö. Urakoitsija puolestaan tulkitsi tarjousasiakirjojen ristiriitaisuudet hyväkseen.
Kunnanhallituksen puheenjohtaja Risto Salminen (kesk.) myönsi, että asiassa on tehty virheitä ja pahoitteli syvästi.
– Otamme opiksi. Ensi kerralla olemme varmasti tarkempia.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Näin se menee kunnan töissä. Miten voikin olla tälläistä, eikö todellakaan kunnalla ole ammattitaitoista henkilökuntaa. Palkat kuitenkin maksetaan ammattilaistason mukaan, ettei nyt olis taas suojeltu taas jota kuta veljeä tai sisarta. Mutta tietysti käytettiinhän yhteisiä varoja, eli eihän se haittaa.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
18.22 kirjoittaja osuu aivan ytimeen. Yksityisellä puolella joutuisi kantamaan vastuuta virheistään,mutta kunnan hommissa vain taputellaan virkamiehen selkää ja todetaan: "sattuuhan sitä". Eikä tainnut ole edes ensimmäinen kerta kun hommat ei menneet kuin Strömsössä. Nauttiikohan vastuullinen virkamies edelleen päättäjien täyttä luottamusta? Pahoin pelkään että tiedän vastauksen.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Olikohan laitettu nimet papereihin lukematta niitä, tarkastamatta tietojen oikeellisuutta ja ymmärtämättä miten ja millä rakennuselementeillä/tuotteilla rakennus rakennettiin? Mikä hyöty tästä tuli ja kenelle?

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Ai millä ensi kerralla? Muistelen, että muiden muassa; Studiolasin katto-remontti v. 2008 johti eduskunnan oikeusasiamiehen antamiin nuhteisiin (kunnan- ja tekninen johtajalle), kun toimivalta oli ylitetty. Siirtoviemärin töiden kanssa ei mennyt kaikki niin kuin piti, kaavoitusasioista valituksia on tehty hallinto-oikeudelle tämän tästä, valokuituhankkeesta on tehty valitus hallinto-oikeudelle jne. Ja eikun sama tahti jatkuu ja lainsäädäntöä pidetään ihan pilkkana, päätöksiä tehdään ilman, että asioita on edes käsitelty lautakunnan kokouksessa (kirjoittaa Pitäjänuutiset verkkosivuillaan). Viranhatijat vaihtoon!

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Kuntaliiton lakiyksikön lausunto ja niiden juristien näkemys on vain yksi mielipide muiden joukossa. Se ei ole mikään ennakkoratkaisu tai muutenkaan välttämättä mikään perusteellinen tulkinta asiasta. Kyseessä voi olla puhelimessa minuutin keskustelun perusteella esitetty toteamus, joka tuodaan sitten kunnissa esille "virallisena totuutena". Kunnat tykkäävät kysyä "etujärjestöstänsä" kaikenlaisia asioita ja niitä sitten esitetään luottamushenkilöille tai muille "jumalan totena". Vaikka Kuntaliitto sijaitseekin Helsingissä, kyse on ainoastaan jäseniensä edunvalvojasta, jossa on työskentelee eritasoisia asiantuntijoita. Todennäköisesti rakennusvirheisiin koskevaa asiantuntemusta löytyy huomattavasti enemmän esim. asianajotoimistoista, jotka käsittelevät ko. asioita työkseen. Ei olisi ensimmäinen kerta, jos oikeus olisi erimieltä kuin Kuntaliiton suositus asiasta oli.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
"Kiistat liittyvät hallin seinäelementteihin, joiden eristevahvuudet poikkesivat alkuperäisistä suunnitelmista. Valvonta petti ja asia huomattiin seinien asennusvaiheessa, mutta rakentaminen sai jatkua." Kuka tahansa kuntalainen voi tehdä poliisille tutkintapyynön asiasta. Jos virkamies ei ole valvonut työtä, kuten virkasuhde häntä edellyttää, kyseessä on rikos. Asia ei siis ole pelkästään kunnan sovittavissa.

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä