Lauantai, 22. heinäkuu 2017
Leena

Helmikuussa rikottiin maakunnan sade-ennätyksiä

02.03.201611:30
  • Lunta ja lumityön tekijöitä. Lumen kaatopaikka Mikkelissä.

    Mikkelin Oravinmäen lumenläjitysalueelle vietiin helmikuun aikana tuhat kuormaa lunta. Enemmänkin lunta olisi kertynyt, mutta poikkeuksellisen lauha helmikuu toi merkittävän osan sadannasta vetenä. Kuva: Jaakko Avikainen

Kuluva talvi on ollut äärimmäisyyksiä täynnä, mikä tekee siitä keskimäärin ihan tavallisen. Marras-joulukuussa rikottiin lämpöennätyksiä, tammikuussa kärvisteltiin kolme viikkoa paukkupakkasissa.

Lunta ei tuntunut alkutalvesta tulevan juuri lainkaan, mutta helmikuu oli poikkeuksellisen sateinen ja lauha. Helmikuun keskilämpötila Mikkelissä oli –2,4 astetta, lähes kuusi astetta pitkän ajan keskiarvoa lämpimämpi.

Meteorologi Hannu Valta ilmatieteen laitokselta kertoo, että Mikkelin lentokentän havaintoasemalla mitattiin helmikuussa sadanta 60,9 millimetrin sadanta.
— Keskimääräinen sademäärä helmikuussa on semmoista 30–40 milliä.

Savonlinnan seudulla sademäärät olivat kovempia.
— Savonlinnassa sademäärä oli 71,7 millimetriä. 70 vuoden mittaushistorian aikana enemmän on satanut vain vuonna 1990, meteorologi Valta kertoo.

Kaikkien aikojen helmikuun Sade-ennätys rikottiin Heinävedellä, jossa sadanta oli peräti 92 milliä. Mittaushistoria ulottuu 102 vuoden päähän.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

20.07. 10:48

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä