Keskiviikko, 23. elokuu 2017
Signe, Varma

Iltalehti: Putinin Savonlinnan vierailun turvajärjestelyt pettivät pahemman kerran

07.08.201707:54
23
  • Putin ja Niinistö Savonlinnassa. Hotelli Punkaharju 27.7.2017. Presidentti Niinistö ottaa presidentti Putinin vastaan hotellin edustalla.

    Presidentit Vladimir Putin ja Sauli Niinistö tapasivat Savonlinnassa heinäkuun lopulla. Kuva: Tuija Pauhu

Punkaharjulla ja Savonlinnassa heinäkuun lopulla vierailleen Venäjän presidentin Vladimir Putinin vierailun turvajärjestelmät olivat massiivisia.

Savonlinnassa poliisi muun muassa kehotti Olavinlinnan lähellä asuvia välttämään parvekkeella oloa ja ikkunoiden avaamista tiettyihin kellonaikoihin.

Turvajärjestelmät kuitenkin pettivät pahemman kerran. Poliisin sisäistä viestittelyä päätyi täysin ulkopuolisen henkilön sähköpostiin, kertoo Iltalehti.

Viestit käsittelivät muun muassa presidentin helikopterien nousu- ja laskeutumisaikoja.

Lehden haastatteleman asiantuntijan mukaan kyseessä oli megaluokan tietoturvamoka. Pahimmassa tapauksessa se johtui siitä, että joku oli päässyt hakkeroitumaan poliisin tietoverkkoon, hän toteaa.

Lue myös: 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Jaakko K. (kirjautumaton)
Onhan taas asiantuntija löydetty kommentoimaan. "Pahimmassa tapauksessa se johtui siitä, että joku oli päässyt hakkeroitumaan poliisin tietoverkkoon, hän toteaa." Tuo on toki mahdollista, mutta todennäköisin ja selkein syy on kuitenkin ihan vaan se että poliisi on valinnut vahingossa väärän henkilön Lync keskusteluun mukaan, tuo on Lyncissä kuitenkin melko helppo virhe tehdä. Iltalehden artikkelissa mainitaan myös yhtenä epäilynä syyksi "virhe tietokoneen lähdekoodissa", mikä kertoo kaiken tämän asiantuntijan tasosta. Tapahtunut virhe on tietysti vakava tietoturvan kannalta ja poliisi tekee toivottavasti muutoksia käytäntöihin ettei vastaava toistu enää.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Yksi ihminen sai näppäilyvahingon seurauksena sähköpostia, joka ei ollut tarkoitettu hänelle. Onko väärä johtopäätös, että hän on riskihenkilö? Vai onko oikea arvio, että pääsääntöisesti näppäilyvahingot joutuvat hetimmiten delete-nappulan alle?

Lähettänyt käyttäjä Jaakko K. (kirjautumaton)
Tietysti ohjelmistoissa voi olla virheitä, tosin tietokoneessa (siinä raudassa) harvemmin on lähdekoodissa virheitä (mitä lie tuo "asiantuntijan" mainitsema tietokoneen lähdekoodi voisi edes tarkoittaakaan?). Tässä tapauksessa on aika selvää että kyseessä on ollut käyttäjän näppäilyvirhe ja poliisin yllättävän huonosta tietoturvamäärittelystä johtuen sähköposti on lähetetty salaamattomana.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Tässä kävi jokaisen esim. outlookia käyttävän mahdollinen peruskämmi, eli ennekuin painettiin lähetä nappia niin ei varmistettu että vastaanottaja on kentässä varmasti oikea. Se nyt sattui sitten olemaan ihan toinen Minna (jonka ohjelma osoitteistaan kaivoi) kelle posti sitten meni. Viestinnän ihan perussääntö (ihan meille jokaiselle) on se että oikea viesti menee oikealla vastaanottajalle. Täysin käsittämätön ja anteeksiantamaton virhe kun kyse on turvallisuusviranomaisesta ja asian turvallisuusluokituksesta. Se että jos viestejä lähtetään siviilikoneilta (jos ja kun näin oli?) tämän kaltaisessa asisassa tuntuu jo täysin käsittämättömältä, voi toki olla että tämä tieto ei pidä paikkaansa. Olipa viesti lähettty mistä tahansa niin vakavasta virheestä on kysymys, vaikka sitä nyt näköjään yritetään jo muuksi selitellä.

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut