Torstai, 27. heinäkuu 2017
Heidi

Influenssaepidemia lähellä huippuaan Etelä-Savossa

04.02.201608:55
3
  • flunssa, aivastus, yskä, pisaratartunta

    Influenssa aiheuttaa ylähengitysteiden tulehtumisen: siis nuhaa, yskää ja kurkkukipua. Tarttumisriskin vuoksi on syytä välttää pärskimistä muiden seurassa. Kuva: Jaakko Avikainen

Työpaikoilla ja kouluissa se on silminnähden huomattavissa. Sairaustapauksia on juuri nyt tavallista runsaammin koko Etelä-Savossa. Mikkelin ja Savonlinnan keskussairaaloiden infektiolääkäri Sakari Vuorinen arvelee, että influenssaepidemian suhteen maakunnassa aletaan olla lähellä huippua.

Se tarkoittaa kuumeilevia, yskiviä ja pärskiviä ihmisiä kaikkialla.

– Uskon, että alamme olla influenssaepidemian huipulla. Rinnalla kulkee RSV-infektiot, parainfluenssa ja influenssa B on nousemassa. Norovirus-oksennusripulitautia on yksittäisiä, Vuorinen sanoo.

Influenssa on virusten aiheuttama äkillinen ylempien hengitysteiden tulehdus. Epidemioita esiintyy joka talvi, jolloin 5-15 prosenttia aikuisista ja 20–30 prosenttia lapsista sairastuu. Terveet aikuiset toipuvat taudista yleensä 1-2 viikon vuodelevolla. Vanhuksilla ja pienillä lapsilla sekä tiettyjä pitkäaikaissairauksia sairastavilla influenssa saattaa johtaa sairaalahoitoa vaativiin jälkitauteihin.

Influenssa alkaa tyypillisesti nopeasti nousevalla korkealla kuumeella ja siihen liittyy lihaskipua, päänsärkyä ja huonovointisuutta. Lisäksi ilmaantuu kuivaa yskää, kurkkukipua, nuhaa ja nenän tukkoisuutta kuten tavallisessa nuhakuumeessa. Lapsilla saattaa lisäksi esiintyä maha- ja suolisto-oireita. Suomessa kausi-influenssaepidemia käynnistyy tavallisesti vuoden vaihteessa ja se kestää 2-3 kuukautta.

Lue myös: 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Näin flunssakauden ollessa ajankohtainen, muistakaa että puolikuntoiset lapset ja koululaiset kuuluvat jäädä kotiin sairastamaan, ei siis kouluun eikä päiväkotiin. Samoin aikuiset sairaana ja puolikuntoisena ei töihin. Infektiot vähenee. Vastuunkantaminen myös lähimmäisestä on hyväksi.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut