Perjantai, 18. elokuu 2017
Leevi

Kelkkailukielto suojelee kuutteja Puumalassa - Pistohiekan tulevat turistit kasvattaisivat liikennettä liikaa

25.11.201608:14
22
  • saimaannorppa, norppa, kuutti

    Moottorikelkkaliikennettä Puumalan Pistohiekan lähistöllä halutaan rajoittaa norpan turvaksi. Kuva: Timo Seppäläinen

Puumalan Lietvedellä sijaitsevalle alueelle valmistellaan moottorikelkkailukieltoa norpan pesimärauhan turvaamiseksi. Etelä-Savon ely-keskus julkaisi kieltoesitystä koskevan kuulutuksen keskiviikkona.
Moottorikäyttöisten ajoneuvojen käyttö halutaan kieltää Pistohiekan kohdalla kapealla kaistaleella sekä lisäksi kahdella rajatulla alueella Lietveden pohjoisosissa. Kieltoaika kestää tammikuun alusta huhtikuun loppuun.  
— Nimenomaan talviaikainen jäällä liikkuminen aiheuttaa pesimäaikana eniten häiriötä, kertoo ely-keskuksen maankäyttöasiantuntija Sirpa Peltonen.
Kesäistä veneellä liikkumista ei ole tarpeen rajoittaa, sillä kesällä norppa ei vastaavalla tavalla häiriinny.

Kieltoesitys liittyy Pistohiekan ranta-asemakaavaehdotukseen. Alueelle suunnitellaan kaikkiaan 20 000 kerrosneliömetrin laajuista loma-asuntorakentamista. 
Viranomaisten arvion mukaan lomakeskuksen myötä moottorikelkkaliikenne lisääntyy niin paljon, että rajoittamattomana se toisi liikaa häiriötä norpan pesimäalueella.
Peltosen mukaan Pistohiekka on norpan elinaluetta ajatellen sikäli kimurantti paikka, että rannasta liikenteeseen lähtevä kelkkailija päätyy lähes väistämättä norpan pesimäalueelle. 
— Suora lähtö kaava-alueelta jäälle moottoriajoneuvoilla pitää saada rajattua pois. 

Vielä tärkeämpää on rauhoittaa itse pesimäalueet talviselta kelkkaliikenteeltä.
— Kuten kuka tahansa, myös norppa on lisääntymis- ja pesimäaikaan herkimmillään. 
Jos emo joutuu melun häiritsemäksi imettäessään kuuttia, se keskeyttää imetyksen ja pakenee veteen. Vaarana on, että kuutti kylmettyy, jos emo viipyy kauan poissa pesästä.
— Jos tällaisia häiriöitä tulee toistuvasti, ne vaarantavat kuutin selviämisen.

Kaikilla, joita suunniteltu kielto koskee, on mahdollisuus kertoa asiasta mielipiteensä. Etelä-Savon ely-keskukselle osoitetut muistutukset on toimitettava Puumalan kunnanhallitukselle.
Ely-keskus on pyytänyt asiasta lausunnot vesialueen omistajilta eli viideltä osakaskunnalta.
— Osakaskunnat varmasti suhtautuvat tähän kriittisesti, pääasiassa talviaikaisen kalastuksen vuoksi, Peltonen ennakoi.
Saarimökille kulkemista moottorikelkalla tai autolla kielto ei estä.
Peltonen tähdentää myös, että kiellolla rajatun alueen keskelle ja sivuille jää väylät, joiden kautta pääsee edelleen kulkemaan pesimäalueen ohi.

Etelä-Savossa myös Rantasalmen Porosalmessa talvinen moottoriliikenne on kielletty vesialueella norpan suojelemiseksi. Rajoitus on asetettu Linnansaaren kansallispuiston ja Porosalmen välille, jossa sijaitsee Järvisydämen matkailukeskus.


 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Ihmettelijä. (kirjautumaton)
"Vaarana on, että kuutti kylmettyy, jos emo viipyy kauan poissa pesästä"..vaarana kuutille myös ilmastonmuutos, huuhkaja, ilves, kettu, sudet, eli kielletään ja tuhotaan kaikki muu yrittäjistä lähtien jos norppa ei sopeudu luontaisesti enään Suomen luontoon.

Lähettänyt käyttäjä Kielto paikallaan (kirjautumaton)
Puuttuminen suomalaisen perusluonteeseen näkyy olevan herkkä paikka. Heti ollaan jolottamassa, jos karvahattutasosta noustaan ylemmälle askeleelle. Totuus on, että pallovatsaiselle pilkkijälle tekee välillä hyvää kaivaa sukset vintiltä ja jalkautua harrastuksensa pariin sen sijaan, että pöristelee kuin päätön kana pitkin maisemia. Sama koskee satunnaisella etelänmatkalla kopioitua tapaa käyttää vesiskoottereita huviajeluun. Periaatteessa nykyisen tieverkon laajuuden huomioiden ei ole lainkaan tarpeellista liikkua moottoriajoneuvoilla maastossa tiettyjä työtehtäviä lukuun ottamatta.

Lähettänyt käyttäjä Järki verotukseen (kirjautumaton)
Hallitus pyrkii vähentämään liikenteen aiheuttamia ympäristöpäästöjä tukemalla sähköautojen ostoa 100 miljoonalla eurolla ja samalla kuitenkin huvikelkkailua saa harrastaa niin paljon kuin kunkin kukkaro kestää. Eli olisiko hallituksen nyt verotettava ankarammin näitä huvikelkkoja ja vesiskoottereita, että saataisiin vähennettyjä tarpeettomia ilmaa saastuttavia vempeleitä mieluummin kuin autoilua, joka on välttämätöntä ainakin niille, jotka eivät asu toimivan julkisen liikenteen lähettyvillä. Kovalla verotuksellahan on onnistuttu jopa lopettamaan yritystoimintaa, niin miksi se ei toimisi tässä kelkkailussa, joka on täysin tarpeetonta muille paitsi työnsä vuoksi kelkkaa tms ajoneuvoja tarvitseville.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Pientä on moottorikelkkojen aiheuttama melu talviseen laivaliikenteeseen verrattuna. Jää tärisee kilometrinkin päässä ja vesi hölskyy avannoissa. Syväväylä kulkee monien norppa-alueiden läpi. Miksi siihen ei puututa?

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut