Torstai, 27. heinäkuu 2017
Heidi

Kolmenkympin pakkasraja paukkui rikki Etelä-Savossa - kaikkien aikojen pakkasennätys talvisotatalvelta

07.01.201613:56
44
  • Höyryävä Laitaatsalmi Savonlinnassa oli kuvauksellisen kaunis torstaina, kun pakkanen paukkui kolmessakympissä. Kuva: Timo Seppäläinen

Kolmenkympin pakkasraja meni rikki kaikissa Etelä-Savon kaupungeissa torstaiaamun ja aamupäivän aikana.
Mikkelin lentoasemalla mitattiin -30,1 astetta aamuseitsemän aikoihin. Ilmatieteen laitoksen mittauspisteessä Savonlinnan lentoasemalla mitattiin -30,8 astetta kello 8.30. Pieksämäelläkin mitattiin alle kolmenkympin lukemia.
Kireät pakkaset alkavat ennusteen mukaan hieman hellittää perjantaina, mutta Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Eerik Saarikallen mukaan kovin nopeaa lauhtumista ei Etelä-Savoon ole luvassa.
– Lapissa pakkaset hellittävät jo perjantaina, mutta pidän mahdollisena, että Itä-Suomessa mitataan perjantaina talven alimmat pakkaslukemat, Saarikalle toteaa.

Saarikallen mukaan alempi ilmamassa on nyt niin kylmää Itä-Suomessa, että nopeaa lämpenemistä on turha odottaa. Käytännössä kyse on siitä, että maan pintaa lähinnä oleva ilmakerros on niin kylmä, että pakkaslukemat pysyvät kovina pitemmän tovin, vaikka korkeapaine väistyisikin Suomen päältä pois.
– Vasta ensi viikolla voi odottaa ensimmäisiä lumisateita, Saarikalle toteaa.
Saarikallen mukaan järvialueiden jäätymisen vuoksi lumikuurojen mahdollisuus vähenee. Tosin hän toteaa, että Laatokasta ja myös Suomenlahdesta osa on sulana ja sieltä nousevat lumikuurot voivat ulottua Etelä-Savoon asti.

Vaikka kolmenkympin pakkaset ovat olleet kortilla viime vuosina, ollaan kaukana Etelä-Savon ennätyspakkasista.
– Edellinen alle -30 asteen pakkaslukema mitattiin Mikkelissä 2013. Kaikkien aikojen ennätys on talvisotatalvelta 1940, jolloin Mikkelissä mitattiin alle -42 asteen pakkaslukemat.
– Savonlinnassa mitattiin -40,2 astetta talvella 1987, joka oli hyvin kylmä talvi koko Suomessa, kertoo meteorologi Pauli Jokinen Ilmatieteen laitokselta.

Juttua päivitetty ennusteella ja kaikkien aikojen tilastolukemilla kello 13.55.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Kun auton ostin... (kirjautumaton)
Myyjä uskotteli että polttoainelämmitin riittää. Ei latureita eikä lohkolämmitintä tarvita. Kuinkas kävikään. Kolme autoa tänään akut jäässä pihalla. Polttosinelämmitin jauhanut kaikki tyhjäksi. Tyhjässä akussa happo muuttunut vedeksi - umpijäässä. Akku on muuten ehjä.

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut