Perjantai, 18. elokuu 2017
Leevi

Kortitonkin saa ajaa jääradalla - muista silti poliisin neuvot

24.02.201615:31
6
  • 1ajot

    Hirvensalmella on pitkät perinteet jäärata-ajojen järjestämisestä. Näin liukasteltiin vuonna 1999. Kuva: Jukka Laitinen

Kortiton teini-ikäinen kuljettaja saa ajaa moottorikelkkaa, moottoripyörää, autoa tai vaikkapa mönkijää jäällä, kunhan on täyttänyt 15-vuotta.

Moottoriajoneuvon rattiin voi hypätä nuorempanakin, kunhan ajaminen tapahtuu varmasti suljetulla alueella, jonne ulkopuolisilla ei ole mahdollista päästä. Vastuu on tietysti huoltajalla.

Jääteillä vallitsee tieliikennelaki, joten niillä kuljettajalla on oltava ajokortti.

Itä-Suomen poliisin ylikomisario Petri Isokuortin mukaan kansalaiset kyselevät jäällä ajamisen laillisuudesta aika ajoin.
— Se kulminoituu yleensä niihin paikkoihin, joissa on enemmän virkistyskäyttöä tai lähistöllä asuu ihmisiä.
— Yleisesti ottaen jääradalla ajamisessa, autoilijoilla on iso vastuu kevyttä liikennettä kohtaan.

Kevyellä liikenteellä Isokuortti tarkoittaa esimerkiksi jäällä liikkuvia hiihtäjiä. Suurin sallittu nopeus jäällä on 80 kilometriä tunnissa.
— Laki ei tarkoita sitä, että jäällä saisi ajaa miten tahansa.

Mikkelin seudun ympäristöpalvelujen alueella ainoastaan Hirvensalmeen on haettu täksi talveksi yksi lupa jäärataa varten. Ympäristöpäällikkö Hanna Pasonen on selvitellyt jääratoihin liittyviä pykäliä ympäristöministeriöstä.
— Selkeää tulkintaa ei ole olemassa, mutta eräs virkamies tulkitsi, että ihan kaikkia ratoja ei tarvitse luvittaa, vaikka ajelu olisi toistuvaa.

Pasonen kuitenkin muistuttaa, että jääradalla ajamisesta ei saa olla haittaa esimerkiksi vesialueen muille käyttäjille tai ympäristölle. Lupa jäärataan on maksuton ja sen saa kuukaudessa. Myöntäjä on asianosaisen kunnan ympäristönsuojeluviranomainen.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Troijalainen
Se on totta että jäällä/jääradalla oppii auton käsittelyn kaikkein parhaiten. Siellä huomaa/kokee miten ajoneuvo käyttäytyy liukkaalla. Siitä on hyötyä sitten liikenteessäkin jos tulee ns. tilanne eteen. Väitän että esim. nuoret jotka on ajelleet talven pelto/jäärataautoillaan ovat keskimääräistä taidokkaampia kuljettajia jatkossa.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Nuoruudessa tuli ajeltua takaveto bemarilla talvisin aina hieman luistatellen. Siitä oli suuri apu jälkeenpäin sellaisessa tilanteessa mikäli takavetoauto lähti yllättäen luistelemaan pidon häviämisen takia, vaikka olisin ajanut "sivistyneesti". Mieluiten nuo harjoittelut tietysti tekisi jääradalla ja sen soisi muillekkin.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Foliopipot ovat sitä mieltä, että jääradat ovat turhia luonnon saastuttajia ja ne pitää ehdottomasti kieltää. Auton käsittelyn harjoittelua ei tarvita, koska autoilua pitää rajoittaa. Fakta on se, että jos ei ole laillisia luistattelupaikkoja, luistatellaan teillä ja kaduilla. Siihenkin foliopipoilla on lääke, satsataan enemmän rahaa kannattamattomaan julkiseen liikenteeseen, lasketaan promillerajaa ja istutetaan enemmän kameratolppia teiden varteen.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut