Torstai, 27. heinäkuu 2017
Heidi

Kova kilpailu pitää polttopuun hinnat kurissa Kaakkois-Suomessa — Ilman kuittia klapeja myyvät polkevat hintoja alaspäin

20.03.201707:30
20
  • halkopino, polttopuut, klapikauppa

    Juvalaisen Esko Kärkkäisen Lämpöpuulla on myös toimipiste Mikkelin Visulahdessa. Kärkkäisen mukaan klapikaupaan on viime vuosina tullut paljon satunnaisia myyjiä, joista jotkut toimivat harmaalla alueella. Kuva: Mari Koukkula

Ammattimaisten klapikauppiaiden lisäksi kaakossa toimii sivutoimisia polttopuun myyjiä. Varsin yleistä on, että esimerkiksi maatilalla haetaan lisätienestejä polttopuukaupalla.

Niin sanottu heittomotti eli irtokuutiometri koivuklapia maksaa tällä hetkellä Kaakkois-Suomessa keskimäärin 60 euroa. Jos puut on mahdollista saada myyntiin omasta metsästä, hinta voi olla jonkin merkittävästi halvempikin.

Pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla klapeille tulee 20 euroa lisähintaa mottia kohden. Heittomotin keskiarvohinta pyörii näin noin 80 eurossa.

Mikkelin Visulahdessa toimivalla Lämpöpuun Esko Kärkkäisellä on 15 vuoden kokemus klapikaupasta. Myyjiä on tänä aikana tullut lisää jakamaan markkinoita.
Kärkkäinen sanoo, että harmaalla alueella toimivat ovat useimmiten satunnaisia myyjiä.
— Olen kuullut, ne saattavat olla hyvinkin innokkaita myymään ilman kuittia.

Parikkalassa toimivan Pilkenetin toimitusjohtaja Juha Tuunanen sanoo, että hämäräbisnes sotkee todella pahasti markkinoita.
— Ilman kuittia myyvät vaikuttavat hintoihin. Jotakin tälle asialle pitäisi tehdä. Yksi keino olisi, että virallisen polttopuun ostajilla olisi mahdollisuus saada kotitalousvähennystä ostoistaan. Jokainen miettisi tuolloin entistä enemmän, että mikä on järkevä paikka ostaa.


Elimäkeläinen Jukka Virtanen on vetänyt Klapijukka-yritystä päätoimisesti kymmenkunta vuotta.
— Silloin kun aloitin, ala näytti paljon valoisammalta. Sittemmin on tullut yrittäjiä vähän joka kulmalle. Maatalouden muutokset ovat tuoneet sivutoimisia yrittäjiä paljon lisää. Polttopuun myynti on yksi helpoimpia maatalouden liitännäisiä.

Virtanen vahvistaa, etä harmaa kauppa vääristää hintatasoa.
— Lähellä nollatulosta tässä mennään. Jos omasta metsästä saa puun, viidenkympin paikkeilla voi myydä koivuklapia. Jos ilman kuittia myy, hinnat voi lähteä 25—30 eurosta. Itse olen sataprosenttisesti ostopuun varassa.
Kun keskimääräinen hinta koivuklapille on 60 euroa irtomotilta, voivat hinnat laskea pimeässä kaupassa jopa puoleen tästä.

Janne Rönkkö

Tero Ponto

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Mitä yksinkertaisempi ja vähemmän tietotaitoa vaativa ala yrittää, sitä enemmän kilpailua. Näinhän se vapaassa markkinataloudessa menee. Vähemmän noita kuititta myyjiä kuitenkaan on, ainakaan isossa mittakaavassa, hiukankaan älliä päässä, ymmärtää että siitä palaa jossain vaiheessa verottajalle. Jos omalla tontilla tilaa, ja halua hiukan itse puuhastella, halvimmat polttopuut saa, kun tilaa nuppikuorman koivuropseja pihaan, esim. Mhy:n kautta, hinta jotain 15 euroa kiintokuutio, irtokuutioita kiinnosta tulee yli tuplasti.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Irtokuutiosta koivua lähtee 1000kWh energiaa, se poltettuna leivinuunissa (päästään hyvään 80% hyötysuhteeseen) ja 60 euron hinnalla tekee energian hinnaksi 7,4 senttiä per kWh. Eli esim. kaukolämpö, öljykin on edullisempaa.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Saattaapi olla myös niin, ettei satunnaisten ylijäämäerien myyjillä liikevaihto yllä alvivelvolliseksi asti. Olisi markkinatalouden laiminlyöntiä jättää kilpailuetunsa käyttämättä hinnoittelussa. Ainakin kuluttajan etu se on.

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut