Torstai, 27. heinäkuu 2017
Heidi

Lasten syntyvyys nälkävuosien tasolla

28.01.201610:00
8
  • Synnytys. Raskaus. Synnytysosasto. Mikkelin keskussairaala. Vastasyntynyt. Vauva.

    Kuntakohtaisista syntyvyysluvuista lähimpien 30 vuoden ajalta maakunnan paras on Mikkelin 649 vuodelta 1994. Kuva: Taru Hokkanen

Suomessa syntyi viime vuonna 55 040 lasta, yli 2 000 lasta vähemmän kuin vuonna 2014. Tätä vähemmän lapsia syntyi viimeksi 1860-luvun nälkävuosina.

Syntyneiden määrän laskusta huolimatta maan väkiluku kasvoi viime vuoden aikana 14 860 hengellä. Suurin syy väestönlisäykseen oli muuttovoitto ulkomailta: maahanmuuttoja oli 11 900 enemmän kuin maastamuuttoja.

Luonnollinen väestönlisäys eli syntyneiden enemmyys kuolleisiin nähden oli vain 2 960 henkeä. Ennakkoväkiluku viime vuoden lopussa oli 5 486 616. Viralliset luvut julkistetaan huhtikuussa.

Tilastokeskuksen sivuilla on kuntakohtaista tilastotietoja elävänä syntyneistä lapsista vuodesta 1987 vuoteen 2014. Savonlinnassa syntyi liki kolmekymmentä vuotta sitten 467 lasta ja pari vuotta sitten enää 279. Mikkelissä samat lukemat olivat 587 ja 510.

Savonlinnassa lähivuosikymmenten aikana syntyi lapsia eniten vuonna 1991, yhteensä 471 lasta. Mikkelin paras vuosi oli 1994 ja syntyneiden määrä silloin 649.

Juvalla syntyneiden lasten määrä painui kuusi vuotta sitten 36:een, josta se on kivunnut taas lähelle viittäkymmentä. Lapsirikkain vuosi oli 1990, jolloin syntyi peräti 101 vauvaa.

Parikkalassa syntyi liki kolmekymmentä vuotta sitten 76 lasta, pari vuotta sitten enää 30. Kolmen vuosikymmenen aikana eniten lapsia (88) syntyi vuonna 1990.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Ei uskalleta SSS:n Suomessa lisääntyä. Erittäin viisaasti ajateltu, vain rikkaimmilla on varaa lapsiin ja siihen SSS pyrkiikin. Rutiinityöt roboteille, paskatyöt mamuille ja uudelle halpatyötä tekevälle orjaluokalle. Eliitti elää omaa elämäänsä ja valta sekä varat periytyvät kunnes tulee vallankumous.

Lähettänyt käyttäjä Miksihän? (kirjautumaton)
Äitiysloman lomakertymä pois, päivähoidolle hintaa lisää, varmaa työtä ei ole enää edes valtiolla, kaikki tavarat ja ruoka kallistuu, vuokrat nousee. Lapselle pitäisi ostaa älykännykkää, sukset, luistimet ja maksaa 300e luokkaretkikassaa... Kun siinä sitten kaksi normituloista miettivät mihin on varaa niin lapsiluku jää yhteen tai max kahteen. Yleinen toive tutkitusti 3 lasta, mutta harvalla on enää varaa. Vaikka kuin sanottaisiin, että ei lapselle tarvitse kaikkea ostaa niin paine kouluissakin on jo suuri. Jos lapsellasi ei ole älykännykkää häntä kiusataan =/ En tiedä kuka tässä nyt voittaa? Miksi emme tajua, että jos ei ole niitä lapsia niin kohta ei ole suomalaisiakaan

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Viime vuonna syntyneistä lapsista lähes kaikki laitettiin alulle ennen SSS hallitusta Six Pack -hallituksen aikana, joten syy on kyllä ihan muussa. Tilanne on sama kaikissa länsi-maissa - eletään itselle ja haetaan vaan elämyksiä. Lapset eivät sovi urbaaniin ja elämykselliseen elämäntapaan - eikä muuten vahuksetkaan, joten nekin on hyvä unohtaa tänne maaseudulle kun itse reissataan sukeltelemassa kaukomailla.

Lähettänyt käyttäjä Savon Psykoloki (kirjautumaton)
Kyllä Suomessa lisäännytään pian kuten ennenkin ja kaikilla on varaa lapsiin kunhan sen siellä baarin tiskillä tajuaa ja ottaa Nortin pois huulesta ettei muut tukehdu savuun. Hallitus leikkaa viisaasti lapsiperheitten ylisuuria etuja ja meilläkin ehkä joskus aletaan itse maksaa niitä kuluja jotka yhteiskunnalle aiheutetaan.

Lähettänyt käyttäjä Rotia Arkadianmäelle (kirjautumaton)
Taisi ne pävähoitomaksutkin hiljan nousta? Viikkotyöaikakin taitaa olla pidentymässä? Ne hoitopaikat vuorotyön tekijöille taitavat olla kiven alla? Rääkyvät lapset marketin kassalla eivät taida olla sosiaalisesti hyväksyttyjä, puhumattakaan lapsista lentokoneessa tai bussissa? Minne lapsi laitetaan, kun äiti haluaa zumbaan ja isällä on tärkeä meno kavereiden kanssa? Onko seuraava pätkätyö varmistettu vai kutsuuko kortisto? Joutuuko muuttamaan pienempään asuntoon, kun tuota asumistukeakaan ei saa suurempaan asuntoon ja vuokrankorotuslappu tipahtaa varmasti postista? Onko pakkomuutto edessä työn perässä? Miten tässä lapsia laittaa kun pitäisi alkaa säästämään sitä eläkettäkin ja tekisi mieli olla myös työelämässä opiskelun jälkeen? Avosellainenkin saattaa olla häipynyt ja toinen parista jää yksin lasten kanssa - miten siinä sitten töihin? Tämä yhteiskunta ei yksinkertaisesti ole lapsiystävällinen ja lapsentekoonkin pitää ajella jo satoja kilometrejä. Poliitikon ratkaisu väestökehitykseen on harrastaa lapsiperheiden maahantuontia niin eivät omat töppäilyt paljastu aivan helposti.

Lähettänyt käyttäjä Tj (kirjautumaton)
Katselin tänään suuren marketin parkkipaikalla ja ihmettelin tämän luettuani: varaa on ostaa kymmenien tuhansien hintaisia autoja mutta ei ole varaa tehdä lapsia kun suurin osa kuluista saadaan kuitenkin yhteiskunnalta erilaisina tukina.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut