Lauantai, 29. heinäkuu 2017
Olavi, Olli

Laulaja Helka Hynninen on kuollut

18.06.201709:30
5
  • Helka Hynnisen kotipaikka oli Hiirolassa, entisessä Mikkelin maalaiskunnassa.

Laulaja Helka Hynninen menehtyi lyhyen sairauden jälkeen Mikkelissä 29. toukokuuta. Hän oli 87-vuotias.
Vuonna 1930 syntynyt Hynninen tunnettiin jo nuorella iällä hyvänä laulajana sekä synnyinseudullaan Vesannolla että entisessä Mikkelin maalaiskunnassa, jossa hän toimi Hiirolan Matiskalan tilan emäntänä. Hänestä tuli kuitenkin valtakunnallisesti tunnettu viihdenimi vasta myöhemmin.

Hynninen löi läpi esiinnyttyään 12.9. 1976 Yleisradion 50-vuotisjuhlakonsertissa, jossa hän esitti oman laulunsa Lapsuusajan maisemissa. Hynnisen löysi legendaarinen radio- ja televisiohahmo Niilo Tarvajärvi. ”Tarva” kuuli Hynnistä Hiirolassa käydessään ja kaksi pyytää tätä esiintymään Ylen juhlaohjelmaan.
Menestynyt viihdemusiikin tuottaja Rauno Lehtinen kiinnostui esiintymisen jälkeen mikkeliläislaulajasta ja ehdotti hänelle levytyssopimusta. Hynnisen debyyttialbumi Helka Hynninen Hiirolasta ilmestyi pian tämän jälkeen.
Vuosina 1976—87 Hynninen julkaisi useita albumeja, jotka tavoittivat kuulijansa myös kasetteina. Levytystahti hiljeni 1990-luvulle tultaessa, mutta vielä vuonna 2000 Hynninen julkaisi uutta musiikkia levyllä.

Hynninen oli tuottelias sanoittaja, joka ammensi laulujen aiheita omasta elämänpiiristään. Lapsuusajan maisemissa-laulusta tuli hänen suurin hittinsä. Tien kuulijoiden sydämiin löysi myös Tyttären valssi, joka on Toivo Orasmaan sävellys Hynnisen sanoihin. Kappale on ollut suosittu häävalssi.
Hynninen esiintyi ahkerasti viime vuosiin saakka. Merkittävän uran hän teki myös Yhdysvalloissa, jossa hän kävi vuodesta 1980 lähtien kymmeniä kertoja esiintymässä amerikansuomalaisten tilaisuuksissa.
Tärkeä taustavoima Helka Hynniselle oli hänen aviomiehensä Lassi Hynninen. Hän säesti vaimoaan esityksissä harmonikalla ja toimi myös tämän keikkakuskina vuosikymmeniä.

Hynninen esitti myös paljon hengellistä musiikkia. Hynnisen hengellinen levy Hiljaisin hetkin koostuu kirkkovuoden merkkipäiviin liittyvistä hengellisistä lauluista.
Viime vuosina häntä nähtiin laulamassa pääasiassa eläkeläisten ja sotaveteraanien tilaisuuksissa sekä sairaaloissa ja kirkoissa.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä helka fani (kirjautumaton)
Kommentti Merkittävimpiä Helkan yhteistyökumppaneita ovat olleet Rauno Lehtisen tavoin Pentti Lasanen , Erik Lindström ja Raimo Roiha. Amerikansuomalaisen harmonikkataiteilijan Veikko Laihon kanssa hän teki myös yhteistyötä. Aviomies Lassi Hynninen myös teki sävellyksiä Helkan sanoihin. Helkan sanoittamia lauluja ovat levyttäneet monet laulajat. . 1990 luvulla Helka Hynninen levytti neljä levyä. Kultaiset vuodet 1990, Sinulle ystäväin 1993, Askeleet kuun sillalla 1996 ja Muistoja lapsuudenkodista 1999. 2000 ilmestyi Elämän akvarelli ja Helkan viimeisin levytys ilmestyi 2001 Lasse Pihlajamaan säveltämä Rakkauden keltaiset ruusut. Helka Hynniselle myönnettiin valtion taiteilijaeläke vuonna 1993. Helka Hynninen on myös vaikuttanut politiikassa. Hän oli kaksi kautta Mikkelin maalaiskunnan kunnanvaltuustossa Keskustan edustajana. Eduskuntavaaleissa hän on ollut kerran ehdolla.Niilo Tarvajärvi tapasi Helkan Mikkelissä Hermannin heinätalkoot tapahtumassa.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Kommentti *Hannu lilja kirjoitti vuonna 2007 kirjan helka Hynninen laulajan ja sanoittaja tarina. Helka ja Lassi Hynninen olivat myös Pekka Puskan pohjois karjala projektissa. Pekka Puska kertoi sydänterveydestä ja helka ja Lassi vastasivat viihteestä.

Lähettänyt käyttäjä Arvostan (kirjautumaton)
Helkalla on jo pitkään ollut jonkinlainen paikka muistoissani ja sydämessäni, vaikken koskaan keikalla nähnytkään, ja olen nuorempi kuin hänen kohderyhmänsä. Kiitos musiikista Helka, olit lämminhenkinen ihminen varmasti ja hieno taiteilija.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut