Torstai, 17. elokuu 2017
Verneri

Liikevuokrien rästit taloyhtiöiden kiusana

10.02.201620:37
10
  • Monissa taloyhtiöissä osakkaille tipahtaa lisälasku, kun liiketilan vuokralaiset ajautuvat maksuvaikeuksiin. Kuva: Soila Puurtinen

Liikevuokralaisten maksurästit ovat taloyhtiöiden kiusana ympäri maata. Kiinteistöliitto ry:n toimitusjohtaja Harri Hiltunen Kiinteistöliitto ry:stä huomauttaa, että määrä on hirvittävä. Tyypillinen tapaus voisi olla esimerkiksi katutason ravintola, joka menettää tuntuvasti asiakkaitaan.
Taloyhtiöt ovat usein pitkämielisiä maksuja odottaessaan, sillä jos yritysvuokralaisen irtisanoo, tilalle on hankala löytää uutta tulijaa. Toisaalta tiedetään, että myös takaraja on asetettava johonkin.
– Jos liiketila on hyvällä paikalla ja jokin toinen yritys siihen tilalle tulossa, niin sittenhän vuokranantajan intressissä on lähteä purkamaan vuokrasopimus maksamattomien vuokrien takia, huomauttaa Hiltunen.

Jos tiloja on tyhjinä tai vuokraa ei kerry, taloyhtiön on pakko korottaa hoitovastikkeita. Toimitusjohtaja, isännöitsijä Jan-Erik Wasenius Isännöitsijätoimisto Isto Oy:stä perustelee, että hoitomenot säilyvät entisellään, sillä liiketiloja ei voi jättää kylmilleen.
Liiketila voi olla myös yrittäjän omistuksessa, jolloin tämän maksuvaikeudet johtavat taloyhtiön vielä isompiin ja yleensä pysyviin hankaluuksiin. Uuden yrittäjän ja uuden tilojen omistajan pitäisi suostua ottamaan kontolleen nykyisten vastikkeiden lisäksi entiset vastikkeet.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Junnu (kirjautumaton)
Vaikka kuinka Olavinkatuun laitetaan rahaa (nyt 400000€ ja siten 700000€), ei kivijalkakauppojen tulevaisuus ole hyvä. Jo nyt on kadun laidassa runsaasti tyhjiä huoneita ja lisää tulee, kun itä-keskus aukeaa kunnolla. Näistä kaupoista on aika ajanut ohi, eivät ne vastaa tämän päivän asiakkaan tarpeita. Kun tähän lisätään netti, tilanne on toivoton. Jos tahdotaan vielä keskustaa elävää kauppatoimintaa, pitää rakentaa oikea kauppakeskus, jossa on myös autojen parkkipaikat kunnossa. Mikkeli Stellan ja toriparkin, niin tästä voisi ottaa jotain oppia. Miten Savolan alue sopisi ko. asiaan, miettikää? Aikaa ei ole tuhlaukseen, sillä juna ei seiso asemaalla pitkään.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Se juna meni jo ,,asema on muussa käytössä,nojanmaahan päin on nyt suuntaa siellä on tapahtumia ja suunnitelmia eri tasolla kun keskustassa,viiskulmaa kun viellä uudistettas niin kohtahan olisi muutakin kuin kesäkaupungi.

Käyttäjän Moraalijeesus kuva
Lähettänyt käyttäjä Moraalijeesus
"Lähettänyt 11. helmikuu 2016 - 7:20 käyttäjä Taloyhtiöiden k... (kirjautumaton) Taloyhtiöiden kiusana on hallitus jolla ei ole asiantuntemusta/ajaa vain omia intressejään." " " Kuka sen taloyhtiön hallituksen on valinnut? ? ? Taloyhtiöiden kokouksissa ei käy kuin murto-osa osakkaista ja kun hallitusta valitaan, sinne valittavat pitää suunnilleen pakottaa, poislukien ne todella harvat, jotka oikeasti haluaa olla päätäntäkoneistoa. Tiedän, että jokaisessa taloyhtiön hallituksessa on porukkaa vasten tahtoa ja ilman kiinnostusta, joten siellä on aina tilaa uusille ihmisille ja ajatuksille. Joten eipäs syytellä sitä taloyhtiön hallitusta.

Käyttäjän Moraalijeesus kuva
Lähettänyt käyttäjä Moraalijeesus
Taloyhtiöiden hallituksella on kova paikka, kun ne alakerran hanhet ei enää munikkaan kultamunia ja rahat pitäs saada osakkailta. Totta kai siinä taloyhtiön hallitus on hanurista, kun vastikkeita nostelee, mutta aina pitää muistaa se, että ko. talossa osakkaana oleminen on vapaaehtoista ja jos toimenpiteet ei kiinnosta, niin itse hoitamaan asioita tai kämppä myyntiin.

Lähettänyt käyttäjä sish! (kirjautumaton)
Helsingissä kaatuu koko ajan kivijalkaliikkeitä. Ainoa mikä jatkaa ja joita tulee lisää on kebab pizzeriat. Helsingissä on jo nyt satoja kebab liikkeitä. Hienojen ravintoloiden tilalle on tullut etnistä ruokaa, kebabia, afrikkalainen ruoka.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Kiesikärryjen aikaan rakennettu asemakaava ei mahdollista autojen pysäköintiä oven eteen. Ei ihme, että asiakkaat menevät sinne missä ei ole pysäköintimaksujakaan. Taloyhtiöiden ahneus on myös osallisena kohtuuttomiin liikehuoneistojen vastikkeisiin. Yrittäjän selkänahassa on hyvä elää kuin tropiikin sammakonpojan. Ei paljoa innosta vesi- ja räntäsateessakaan kahlailu pitkän pysäköintipaikan etsiskelyn jälkeen. Ajoissa suunnitellut parkkihallit keskustan alla olisivat saattaneet pelastaa monen monituista yritystä. Tyhjien liikehuoneistoje aikakausi on tullut. Toisaalta, mistäpä niitä asiakkaita enää riittäisi työpaikkojen ja väestön kadottua maaseudulta?

Lähettänyt käyttäjä taxman (kirjautumaton)
Kyllähän se kelpaa kebab-ravintolankin maksama vuokra taloyhtiöille. Ja ainahan niitä vuokria voi laskea ja käypä hintataso löytyy. Netti ei uhkaa paikallisia palveluja, kuluttajien väheneneminen kylläkin.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Mikkelissä ei suuresti vapaita kivijalkahuoneistoja, aika normimäärä. Kovilla nuo paikalliset pikkuliikkeet ovat joka tapauksessa Osuuskaupan, ketjuliikkeiden ja nettimyynnin puristuksessa ovatpa sitten kivijalassa tai kauppakeskuksissa. Suosikaa paikallisia pikkuliikkeitä, jää enemmän tuloja ja veroja paikkakunnalle kuin nettiliikkeiden myynnistä.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä