Torstai, 27. heinäkuu 2017
Heidi

Metsäala kiri Esedun suosituimmaksi yhteishaussa — alan hakijamäärä lähes kolmanneksella

20.03.201717:32
5
  • metsä, metsäkone, moto, hakkuu, puu, puukauppa, tukki, metsätyöt,

    Metsäala kiinnostaa nyt eteläsavolaisia nuoria. Arkistokuva. Kuva: Vesa Vuorela

Metsäala nousi Etelä-Savon ammattiopiston Esedun ylivoimaisesti suosituimmaksi koulutusalaksi tämän kevään yhteishaussa, oppilaitos tiedottaa. Metsäalalle oli ensisijaisia hakijoita 105. Hakijamäärä kasvoi lähes 30 prosenttia viime vuoteen verrattuna.
Aikaisempina vuosina suosituin hakukohde Esedulla on ollut lähihoitajakoulutus, jonne oli tänä vuonna 66 ensisijaista hakijaa. Kolmanneksi eniten ensisijaisia hakijoita oli merkonomikoulutukseen.

Esedulla oli toisen asteen yhteishaussa kaikkiaan 593 ensisijaista hakijaa. Ensisijaisten hakijoiden määrä laski noin 9 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Ammatillisen koulutuksen hakijamäärät laskivat myös valtakunnallisesti.  
Vaikka hakijamäärä Esedulla kokonaisuudessaan laski, Pieksämäen koulutusten hakijamäärä nousi yli viidenneksellä.

Esedulla oli yhteishaussa tarjolla 633 aloituspaikkaa. Yhteishaussa vapaaksi jäävät paikat tulevat hakuun kesän lisähaussa. 
Esedulla on myös parhaillaan käynnissä suorahaku, jossa aiemman tutkinnon suorittaneet voivat hakea yhteishausta vapaaksi jääviin paikkoihin. 


 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Lprmli (kirjautumaton)
6.36 kirjoittaja, voisitko selventää, mitä tarkoitat kommentillasi, en ymmärtänyt. Metsäala on meidän alueellamme jotakuinkin ainoa ala, jolla on hyvät tulevaisuuden näkymät. Ainakin työntekijän kannalta, metsänomistajan kannattaa hieman huolestua suuresta kuitupuun kysynnän kasvusta, etenkin kun tukkipuulle ei tarve kasva niin paljoa. Tukista ne tulot kuitenkin saadaan ja ylitarjonta väkisin ajaa hintoja alas.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
"Esedulla on myös parhaillaan käynnissä suorahaku, jossa aiemman tutkinnon suorittaneet voivat hakea yhteishausta vapaaksi jääviin paikkoihin." Tuo tarkoittanee mielestäni, että oppilaitos kierrättää samoja opiskelijoita oppilaitoksen sisällä saaden näin paikat täys. No... onhan tuokin tapa toimia: voidaan kouluttaa ja kouluttaa. Ja jos opiskelija ei työllisty, niin koulutetaan lisää. Mielestäni tällainen on kuitenkin verovarojen turhaa tuhlausta. Vain jossain tapauksissa, joissa opiskelija ei sovellukaan syystä tai toisesta alalle, se on perusteltua. Toinen askarruttava asia on tuo tieto, että jos kahdelle koulutusalalle ensisijaisten hakijoiden määrä on lähes 30 % kokonaishakijamäärästä, niin onko asiat ihan kohdillaan; miten muilla aloilla? On paljon pidetty melua, että valtiovalta supistaa aloituspaikkoja mutta eikö siitä olisi sitten vasta syytä pitää meteliä, jos hakijoita olisi 800 - 900 ja hakijat painottuisivat tasaisesti eri koulutusaloille. No, onhan tuo kierrätys.

Lähettänyt käyttäjä Metsämies (kirjautumaton)
Tekijöistä on pula.Itse motokuskina ollut yli kaksikymmentä vuotta ja hyvän toimeentulon olen saanut.Ammatti on erittäin vaativa ja pitää osata mukautua metsänomistajien erilaisiin haluihin metsiensä suhteen.Paineita asetetaan niin työnantajan,metsänomistajan kuin urakanantajankin taholta.Alalla pärjää kun pyrkii tekemään laatu edellä eikä tuijota määriin.Tervetuloa vaan uudet kasvot,teitä tarvitaan.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä