Perjantai, 18. elokuu 2017
Leevi

Mikkeli aikaistamassa Rahulan koulun sulkemista

18.02.201611:00
25
  • Rahulan koulu, rahula, rehtori, koulunjohtaja, markus torniainen

    Rahulan koulun rehtori Markus Torniainen sanoo, että koulun aikaistettu lopettamissuunnitelma oli koululle ja kylälle lähinnä järkytys. — Oppilastilanteen perusteella lopettamista ei tarvitse tehdä, sanoo Torniainen. Kuva: Vesa Vuorela

Mikkelin kaupunki valmistelee Rahulan koulun lakkauttamista etuajassa.
Koulu on määrä lopettaa varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palveluverkkoselvityksen perusteella vuoden 2017 elokuussa. Nyt Rahula aiotaan panna kiinni jo ensi elokuussa.
Sivistystoimen mukaan kyseessä on säästötoimi.
Mikkeli laskee, että yhden kyläkoulun lopettaminen tuo noin 150 000 euron säästöt lukuvuotta kohden. Jos Rahula lopetetaan jo elokuussa, säästö on kuluvalle vuodelle noin 50 000 euroa.
Rahulan koulussa on oppilaita nyt 60. Koulu sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä kaupunkialueen pohjoispuolella. Oppilaat on määrä siirtää lähempänä keskustaa olevalle Sairilan koululle, mikä edellyttää Sairilassa lisätilojen rakentamista.
 
Rahulan kylä vastustaa lopettamisaikeita. Lakkauttamista vastustavaan adressiin on kertynyt nimiä runsaat 350.
Jos koulu lakkaa, kylä pelkää, että samalla heikkenevät muutkin palvelut.
Koulun rehtori Markus Torniaisen mukaan lopettamishanke oli koululle lähinnä järkytys.
— Odotimme, että ainakin alkuperäisestä lopettamisaikataulusta olisi pidetty kiinni.

Rahulan koulun sulkemisen kuulemistilaisuus on koululla ensi tiistaina. Sen jälkeen asiaa käsittelee kasvatus- ja opetuslautakunta.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Kyläläinen (kirjautumaton)
Otsikko taas kerran aivan metsässä:"Mikkeli aikaistamassa"...Mikkeli ei onneksi ole yhtäkuin sivistystoimen viranhaltijat. Mitään poliittista päätöstä asiasta ei tietääkseni ole ja toivon mukaan ei tulekaan!

Lähettänyt käyttäjä Ei säästöä vaan... (kirjautumaton)
Lapsiperheet ovat näemmä kakkosluokan kansalaisia Mikkelissä. Ensin huononnetaan varhaiskasvatusta ja lakkautetaan kilpaa kouluja. MIKSI?? Eivätkö kuntapäättäjät ja virkamiehet osaa ottaa huomioon mitään muita kuin koulujen ja muiden palveluiden alasajon teoreettiset säästöt? Eikö 90-luvun laman virheistä ole opittu mitään? Jokainen lapsilta ja heidän perheiltään viety tai heikennetty palvelu tuottaa runsaasti pahoinvointia, joka tulee kyllä vielä maksettavaksi tulevaisuudessa. Hinta on moninkertainen verrattuna näihin mitättömiin säästöihin. Vieläkö joku kehtaa kuvitella, että Mikkeliin saataisiin paluumuuttajina niitä nuoria perheitä, jotka voisivat pitää kaupungin elinvoimaisena?

Lähettänyt käyttäjä Realismi (kirjautumaton)
Kepu, kokoomus ja persut löuvät lukkoon sellaiset raamit tämän vuoden taloudenpitoon ettei virkamiehillä ole muuta mahdollisuutta kuin karsia palveluita. Jos kouluja on pakko lopettaa, niin tuskinpa keskusta-alueen isoja kouluja voidaan sulkea. Kyllä ne on pienet kyläkoulut silloin liipasimella. Kepu leikkii maaseudun puolustajaa ja samalla kuristaa talouspolitiikallaan kylät hengiltä. Niin se on että kepun äänestäminen taitaa olla kylien elinvoiman takaamiseksi se vihoviimeisin ratkaisu. Just saying.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Ymmärtääköhän Visulahden vanhemmat, että kohta teidän koulussa ruokaillaan vielä useammassa vuorossa ja luokissa 30 oppilasta jokaista siivouskomeroa myöten. Ensin Sairilaan arvioitiin monen miljoonan remontti. Vuosi sitten 70 000€. Nyt sitä ei ihme ja kumma tarvita ollenkaan. On se merkillistä, sinne varmaan mahtuisi vielä Launialankin koulu. Kolmanneksi tuo 50 000€:n säästö on lähempänä 50 000€ uusi kuluerä. Koulukuljetuksessa kaikki, kiinteistö edelleen kaupungin, kaikki työntekijät töissä (irtisanomissuoja ja tarve kaikille) sekä yläkoululaisille tarve lisäkuljetukseen kun nyt bussi täynnä Rahula-Sairila mikä tyhjentynyt tähän asti. Joku voisi tulla nyt oikeasti esille ja kertoa MIKSI. Mitään perusteita ei olla esitetty, säästöihin tämä esitys ei perustu kun niitä näin suuren koulun lakkauttamisella ei saada. Ja vaikka saataisiinkin onko sadoissa miljoonissa joku 20 000€:n säästöllä mitään merkitystä, minkä itseasiassa kyläläiset ovat valmiita vaikka maksamaan itse. Muistakaa, että nyt puhutaan lapsista, eskarilaisista ei aikuisista. Politiikkaa käydään 5-vuotiailla eskarilaisilla ja pienillä alakoululaisilla. Miten moni päättäjä olisi valmis laittamaan oman 5-vuotiaan eskariin missä vaihdetaan bussia, odotetaan jossain pihalla toista bussia ja sitten 1,5 tunnin päästä ollaan eskarissa? Tähän ollaan menossa vain siksi että yhä useammat perheet haluavat kasvattaa lapsensa maaseudulla kuten minä.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Onko Suomessa lakkautettu yhtään kyläkoulua ilman narinaa ja valitusta? Jos päättäjät pomppisivat valittajien tahdissa niin Suomessa olisi tuhansia turhia ja tyhjiä kyläkouluja enemmän eikä raha riittäisi mihinkään. Koko Mikkeli tulisi toimeen muutamalla isolla koululla ja hyvillä kuljetusjärjestelyillä.

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut