Maanantai, 21. elokuu 2017
Soini, Veini

Mikkeli karsii kulujen vähentämiseksi kiinteistömassaansa kovalla kädellä

14.04.201712:53
41
  • kaupungin myytävät kiinteistöt, malan huvila, mala, anttola,

    Mikkelin kaupunki on asettamassa myyntiin vanhan puuhuvilan Saimaan rannalla Mikkelin Anttolassa. Kaupunki aikoo myydä tai purkaa kiinteistömassansa keventämiseksi yli 40 kiinteistöä. Kuva: Vesa Vuorela

Vanha rouva Martta Mala testamenttasi puuhuvilansa aikoinaan Anttolan kunnalle.
Vuonna 1890 rakennettu kiinteistö Saimaan Sappulanselän rannalla siirtyi kuntaliitoksessa Mikkelin kaupungille.
Viime vuodet rakennus on ollut kaupungin henkilöstön virkistyskäytössä. Nyt kaupunki suunnittelee rakennuksen myyntiä.
Anttolassa myyntihanke ei saa kannatusta. Kaupunki kuitenkin katsoo, että huvilan käyttöaste on vaatimaton. Kun kulujakin kertyy, rakennuksesta halutaan eroon.
Viime vuonna huvilan käyttövarauksia oli 13, yhteensä noin 180 tuntia.
— Tällaisen huvilan omistaminen ja sen tuollainen käyttö ei ole enää tätä päivää nykyisessä kaupungissa. Kiinteistökuluja täytyy saada karsittua, sanoo kiinteistöjohtaja Jarkko Hyttinen.

Mikkelin juuri päivitetyssä kiinteistösalkussa on yli 40 kohdetta, jotka joko myydään tai puretaan.
Päätöksiä kiinteistöjen tulevaisuudesta ei vielä ole. Kiinteistölista on lausuntokierroksella. Viime kädessä myynti- ja purkupäätökset ovat poliittisia ratkaisuja.
Osassa kohteista on vuokralainen. Ketään ei ajeta ulos, vaan vuokralaisten kanssa käydään neuvotteluja mahdollisesta kiinteistökaupasta.

Myynnissä on esimerkiksi puolisen tusinaa kunnanvirastokäytössä olleita rakennuksia, muun muassa kaupungin keskustan tuntumassa Otavankadulla sijaitseva entinen Mikkelin maalaiskunnan kunnanvirasto.
Virastoja on myös Haukivuorella, Suomenniemellä ja Ristiinassa.
Mikkelin Suonsaaressa on myynnissä entinen vanhainkoti sitten, kun vastaanottokeskus suljetaan, ja Kinnarissa vuonna 1900 rakennettu entinen hoitokoti.
Runeberginaukiolla menee urheilutalo purkuun asemakaavoituksen muuttuessa, kun monitoimihalli valmistuu. Pursialan Wisa-areena joko puretaan tai myydään.

Suomenniemellä myydään tai puretaan Suomenniemi-talo.
Ristiinassa myyntiin on tulossa kaksi isoa puurakennusta keskeltä kirkonkylää, kunnanvirasto ja tekninen virasto. Purku odottaa Brahetalon hotellia ja myyntiä entinen lääkäritalo.
Tilahallinto pyrkii eroon myös suomen kielen professorin E.N. Setälän entisestä kesäpaikasta, Kallioniemen huvilasta Ristiinassa.

Hyttisen mukaan tavoitteena on toteuttaa kiinteistölistan linjaukset.
— Kaupungin korjausvelka kasvaa viisi miljoonaa euroa vuodessa. On pakko katsoa, mitä pidetään ja käytetään itse ja mistä luovutaan.
Myyntiin tai purkuun suunnitellaan muun muassa Haukivuoren eläinlääkäriasemaa ja Haukivuori-taloa, Anttolan työtupaa, palaneen Parkkilan koulun tonttia, rivitaloa Suomenniemellä, Suomenniemen entistä kirjastoa, Otavan nuorisotaloa sekä useita varastoja, asuinhuoneistoja ja toimistoja.

Mikkeli on asettamassa myyntiin myös kaupungin lähivesillä olevan Lamposaaren paviljongin.
Kookas puuhuvila ja koko Lamposaari on nykyisin vuokralla Mikkelin Soutajilla. Seura ei ole tällä hetkellä luopumassa paikan käytöstä.
Linjauksia ei ole, mutta kaupunki on arvioinut myös koko saaren myyntiä. Tilahallinnon tarkastelussa on nimenomaan paviljonki, mutta jos poliittinen päätöksenteko katsoo, että saarikin voidaan myydä rakennuksen kanssa, asia pitää Hyttisen mukaan miettiä uudelleen.
Kaupunkisuunnittelun mukaan tällä hetkellä ei ole suunnitelmissa rakentaa Lamposaarta, vaan kaavan mukainen virkistyskäyttömerkintä on voimassa.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
En kannata Malan huvilan myyntiä. Se on ainoa paikka, johon on köyhemmälläkin kaupungin työntekijällä varaa. Voisiko käyttöastetta nostaa tiedottamalla siitä paremmin ja laittamalla vaikkapa viikon vuokra-ajat yhden päivän tai viikonlopun sijasta? Todella surku jos siitä pitää luopua.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Mikähän mahtaa olla Brahetalon hotelli Ristiinassa? Suomi täyttää tänä vuonna 100 vuotta ja sen kunniaksi Mikkeli panee myyntiin Kallioniemen huvilan, jossa E.N.Setälä kirjoitti Suomen itsenäisyysjulistuksen, että sillä lailla, voisihan sen siirtää Kalevankankaalle Jukurien kesänviettopaikaksi.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Vanhoihin kunnanvirastoihin voisi remontoida asuntoja ja liiketiloja esim. hyvinvointipalveluyrityksille, tilitoimistoille, isännöitsijätoimistoille ym. Kaksi jälkimmäistä voi tänä päivänä toimia ihan mistä käsin hyvänsä kun koko aineisto on pilvessä, asiakkaat voi sitten olla vaikka pääkaupunkiseudulta, siellä kun on pulaa tuon alan tekijöistä.

Lähettänyt käyttäjä Järkevää mutta ... (kirjautumaton)
Turhaanpa se kaupunki taloja omistaa, jos niille ei käyttöä ole ja korjattavaa kertyy kuitenkin koko ajan. Jos rakennuksesta saatavat tulot kattavat menot, on tilanne silloin eri. Tiettyjen rakennusten osalta myynti voisi tapahtua puolestani alle markkinahinnan, jos ostaja on yleishyödyllinen taho, esim. seura tai yhdistys.

Lähettänyt käyttäjä Heimo Hokkanen (kirjautumaton)
Kaupungin omassa käytössä olevat, lähinnä toimistotilat, kannattaisi myös käydä läpi. Vanhan totuuden mukaan virastoilla ja toimistoilla on valmius täyttää kaikki niille annetut toimitilat. Tavoite tulisi olla sijoittua omiin tiloihin ottaen huomioon, että yhdelläkään toimialalla palvelutarpeiden muutos ei näyttäisi edellyttävän ylimääräistä väljyyttä

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut