Torstai, 17. elokuu 2017
Verneri

Mikkeliläinen kasettiliiteri pyrkii kaupunkilaisten pihoihin

24.02.201608:15
9
  • Halkoyrittäjä Juha Hytönen, kasettiliiteri

    Juha Hytönen sanoo liiterinsä helpottavan puiden varastointiongelmia. Kuva: Jaakko Avikainen

Halkoliiteri on keksitty uudelleen.
Mikkeliläinen Juha Hytönen on kehittänyt valmisliiterin ja siihen kasetointiin perustuvan täyttömenetelmän, jolla on tarkoitus helpottaa etenkin kaupungissa asuvien polttopuun käyttäjien elämää.
Kasetti on kolme heittokuutiota koivuklapeja sisältävä kehikko, joka nostetaan kuorma-auton nosturilla liiterin sisään katon kautta. Lämmittäjä ottaa puut oven kautta ja tilaa uuden kasetillisen, kun puut ovat loppuneet. Liiterissä on kaksi osiota.

Katto on asennettu kiskoille, ja täyttäjä pystyy siirtämään sen helposti sivuun. Liiterissä on muun muassa sokkeli, joka takaa ilman kierron.
— Perusidea lähtee siitä, että pientaloissa puita joudutaan usein säilyttämään räystään alla, varastoissa tai autotalleissa, ja vaikka kaupunkilaisella olisi metsää, tekemistä on paljon ennen kuin rankakasa on valmiina klapeina, sanoo Hytönen.
— Käsityön osuutta saadaan vähennettyä koko ketjussa. Klapit ovat katon alla liiterissä konevoimin.

Suunnittelussa on pitänyt miettiä toiminnallisuuden ohella rakennusmääräyksiä. Hytönen otaksuu, että pohjapinta-alaltaan 1,2 kertaa 2,4-metrinen kevytliiteri ei yleensä tarvitse rakennuslupaa.
— Sen voi nostaa vaikka tiilien päälle ja tarvittaessa siirtää. Hoikka rakenne soveltuu kuljetukseen kuormakoreissa ja myös pienemmälle tontille esimerkiksi kulkukäytävän viereen. Ulkovuoraus on pohjamaalattua paneelia, ja se helppo maalata talon sävyihin.
Nimenä on Patenttiliiteri, mikä kertoo menetelmän suojauksesta.
Hytönen korostaa, että keksinnön matka liiketoiminnaksi on vasta alussa ja projekti pitkäaikainen.
— Puuta on poltettu muutenkin useampi tuhat vuotta. Oletamme sen jatkuvan.

Hän näkee parhaat menestymisen mahdollisuudet pääkaupunkiseudulla, jossa tontit ovat pieniä ja omat klapivarannot mutkien takana. Jos kaikki menee oikein hyvin ja sana leviää, voi olla, että puuta ajetaan joskus etelään yhdistelmärekalla, joka on täynnä Etelä-Savossa täytettyjä kasetteja.
— Oman klapituotannon lisääminen ei tässä ole se tärkein tavoite. Paljon pitää vielä kehittää jakelulogistiikkaa ja myös kasettimenetelmää ennen kuin koko tivoli toimii.
Oman kylän jakelua varten on perustettu toiminimi Teemu Hytönen.

Juha Hytönen kertoo, että liitereitä on valmiina kymmenkunta.
— Yksi kappale on käytössä Etelä-Suomessa. Sieltä otetaan makuja.
Hytönen uskoo, että liiterin hinta ei välttämättä muodostu ongelmaksi, varsinkin jos taloudellinen tilanne ja kuluttajien ostovoima paranevat.
— Täyttöjen hinnoittelu on ajateltu niin, että jotain jäisi paikallisille kuorma-autoyrittäjille ja mielellään talvikuukausina, kun kalusto on tyhjäkäynnillä.
Hytösen yrittäjäleipä ei ole liiterien menestyksen varassa. Päätoimintaa on Nibe-lämpöpumppujen huolto ja asennus sekä elintarvikekuljetuksissa käytettävien kalustojen korjaukset, huollot ja ATP-kausitarkastukset. Jälkimmäinen toiminta on laajentunut Pohjois-Savoon

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä pyörätalle (kirjautumaton)
Tuohon kun laittaa pienet pyörät alle (sellaiset mitä on mm rullakoissa) ja ne sitten neljän puutarhalaatan päälle niin ei tarvita rakennuslupaa.... Ja liiterin voi helposti vaihtaa toiseen paikkaan tai jopa viedä mukanaan kun muuttaa.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä