Perjantai, 18. elokuu 2017
Leevi

Mikkelille on laskettu kaupallinen keskipiste

10.03.201619:15
4
  • Mikkelin keskustan elinvoimalaskennan tulokset. ALLin Martti Wilhelms

    Martti Wilhelms esitteli tuloksia Mikke ry:n aamukahvitilaisuudessa. Elinvoimaa mitattaessa painotetaan liikkeiden määrän ohella palvelua lauantaisin. Kuva: Jaakko Avikainen

Kaupallisen elinvoiman selvitys kertoo, missä on Mikkelin keskustan liiketilojen keskipiste. Se löytyy kauppakeskus Stellasta, sen läntiseltä laidalta, Maaherrankadun puoleisen sisäänkäynnin tuntumasta.
Kuumimman paikan on laskenut tietopalveluyrittäjä Martti Wilhelms. Hänen menetelmällään käydään läpi kaupunkikeskustojen katutason ja kauppakeskusten liiketilat. Niitä löytyi Mikkelissä 390.


Osa arvottuu lauantaiaukiolon ansiosta toisia palvelevammiksi. Syntyneen lämpökartan perusteella voidaan mitata yleistä palvelutasoa ja elinvoimaa.
Selvityksessä oleellisempaa kuin keskipisteen määrittely on saada tietoa keskustan kehittämiseen ja suunnitteluun. Mikkeli osoittautuu 12 kaupungin vertailussa keskustaltaan elinvoimaiseksi. Tyhjien liiketilojen määrä on pienin.
— Mikkeli on keskitasoa lauantaikaupassa. Mikkelin nostaa kuitenkin vertailussa korkealle se, että muiden kuin ravintoloiden osuus lauantaisin palvelevista yrityksistä on suuri, sanoo Wilhelms.

Ravintoloiden ja kahviloiden merkitystä ei aliarvioida. Silti niiden ylikorostunut määrä ydinkeskustassa voi kertoa muun kaupan vähenemisestä, ja jos ravintoloiden joukossa on paljon pizzeria-kebab-sarjaa, tämä voidaan tulkita keskustan ränsistymisen merkiksi
Kivijalkakauppaa on runsaasti kauppakeskuskortteleiden ulkopuolella. Wilhelms toteaa, että ydinkeskustan ulkopuolella elinvoima muuttuu sirpaleiseksi. Hän varoittelee muutenkin yltiöpositiivisuudesta.
— Lahdessa äskettäin tehty laskelman päivitys osoittaa, että kuumien kortteleiden ulkopuolella monen yrityksen lauantaiaukiolo on usein hilkulla.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Veli Viisas (kirjautumaton)
Yksi turhempia tutkimuksia ja vielä verorahoilla. Jokainen keskustassa usein asioiva voi todeta tämän saman ihan ilmaiseksi paitsi, että arviolausuma on liian positiivinen. Kun katselee kauppakeskusten puotien tai kivijalkapauppojen asiakasmääriä niin näkee, ettei täällä mene kovin hyvin. Turha sitä on muuksi muuttaa. Tyhjien näyteikkunoiden määrä ja kauppojen lopettaminen on melko tarkka laman mittari. Mikkelin talousalueen työttömyysluvut ja maatalouden ahdinko pitää tulevaisuudenkin ennusteet aika matalalla. Kaikesta huolimatta kannetaan Etelä-Savon lippua korkealla. Täällä on hyvä asua.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut